Joi,
20.11.2025
Parțial Noros
Acum
14°C

Algele comestibile

Algele marine conțin minerale şi sunt o sursă majoră de iod, într-o formă ușor de folosit de către organism, dar și de tirozină. În mediul lor natural, algele marine sunt simbiotice cu o bacterie care produce cantități mici de tiroxină, un chimical sintetizat de glanda tiroidă care este deseori extras și folosit pentru tratarea tiroidismului.

Anumite varietăți de alge roșii sau brune sunt apreciate în țările respective pentru multiplele lor virtuți, și fac parte constant din meniurile oferite de numeroase restaurante, alcătuind dejunuri diverse, feluri intermediare de dulciuri servite între brânzeturi și fructe, ciorbe ori preparate cu savoare de fructe.

Din punct de vedere al compoziției chimice, algele marine conțin din abundență minerale și oligoelemente (iod, magneziu, potasiu, calciu, fier, mangan, fosfor, sulf, cupru, nichel, cobalt, rubidiu, siliciu), diastaze (enzime), vitamine (A, B, C, D1, D2, E, F, K, PP), aminoacizi (acid glutamic, cistină, metionină, valină, tirozină, lizină, acid aspartic), glucide și materii grase, clorofilă (structură sa chimică seamănă cu cea a hemoglobinei umane) şi mucilagii și principii antibiotice, fapt care îndreptățește clasarea lor în categoria alimentelor-medicament.

Algele comestibile sunt împărțite pe categorii în funcție de culori: verzi, brune și roșii. În comerț se găsesc în special lăptuca de mare, wakame, hijiki, varec, algă irlandeză. Bogate în antioxidanți, fibre și fitosteroli, algele ne ajută în luptă cu bolile cardiovasculare, diabetul, hipercolesterolemia și hipertensiunea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 585

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus