Marţi,
11.08.2020
Cer Senin
Acum
26°C

Sibiencele vor beneficia gratuit de testul Babes - Papanicolaou printr-un program la care participa si Spitalul Clinic Judetean

14 Februarie 2013 15:49

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu va participa în următorii patru ani la Subprogramului de Screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.

Subprogramul, finanţat de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate face parte din Programul Naţional de Oncologie, are ca scop reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora.

Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda Babeş - Papanicolaou a populaţiei feminine.

Programul se adresează doamenelor cu vârsta cuprinsă înre 25 – 64 ani, iar din octombrie de când a fost iniţiat programul în Sibiu, au fost testate 457 de sibince, dintre care trei au fost depistate cu complicaţii şi au necesitat internare, iar medicii sibieni spun că în ultimii ani cancerul de col a devenit unul dintre tipurile de cancer cel mai des întâlnite.

„Oricum, e clar că ne confruntăm cu o explozie de boală canceroasă la noi în judeţ. Cele mai frecvente sunt cancerul la sân, cancerul de col uterin şi cancerul de colon”, a spus dr. Valeria Văleanu, şef secţie Oncologie.

Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu decontează o sumă de 80 de lei pentru fiecare caz. Din această sumă, 28 de lei merg către centrele de recoltare 15 lei la centrele de informare şi consiliere a femeilor, iar 37 de lei spre laboratorul de anatomie patologică.

“Persoanele de sex feminin care doresc să-şi facă gratuit testul Babeş - Papanicolaou se pot prezenta la cabinetele medicilor de familie care au intrat în program, pentru informare şi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Medicul de familie înmânează femeii eligibile formularul în vederea prezentării acesteia la unul din centrele de recoltare din cadrul reţelei noastre. După recoltarea materialului celular cervical, centrele de recoltare îl transmit laboratorului de anatomie patologică al SCJU Sibiu, împreună cu formularul completat. Laboratorul de anatomie patologică interpretează rezultatul Babeş – Papanicolaou. Formularul completat în integralitate se transmite medicului de familie în vederea comunicării rezultatului către paciente. Până la data de 31 ianuarie 2013, numărul pacientelor investigate în cadrul acestui program este de 457. Dintre acestea, trei au avut nevoie de investigaţii medicale suplimentare”, a declarat Daniela Crăciun, consilier juridic al SCJU Sibiu.

Persoanele înscrise la medici de familie care nu fac parte din subprogram nu pot beneficia de gratuitatea testului Babeş-Papanicolaou.

SCJU Sibiu fost validat din data de 15 octombrie 2012 ca participant în cadrul programului de către Unitatea Regională de Management Centru din cadrul SCJU Târgu Mureş. Reţeaua unităţii sibiene este constituită, până în prezent, din 23 de centre de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizarea populaţiei eligibile pentru testarea Babeş – Papanicolaou (cabinete de medicină de familie), din şase centre de recoltare precum şi din laboratorul clinic de anatomie patologică din cadrul spitalului. Reţeaua urmează să fie extinsă cu încă 23 centre pentru care s-a depus documentaţia în vederea validării.

Lista cu centrele de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolaou – cabinete de medicina de familie:

CMI Dr. Stan Mihaela, CMI Dr. Cristea Anca Simina, CMI Dr. Popa Viorica, CMI Dr. Oltean Ioan, CMI MF – M. Intreprindere Dr. Licsandra Mihaela, CMI Dr. Parcalaboiu Constantin, CMI Dr. Boanta Paula Adriana, CMI Dr. Ciolan Ana, CMI Dr. Dogaru Ileana, CMI Dr. Ursu Mariana, CMI Dr. Raceu Dumitru Stefan, CMI Dr. Dutchievici Traian, CMI Dr. Toma Cristina, CMI Dr. Cornea Claudia Maria, CMI Dr. Tatu Maria Sanda Terezia, CMI Dr. Crisan Gabriela, CMI Dr. Maierean Raluca, CMI Dr. Marcu Adina, CMI Dr. Bumbulut Octavian, CMI Dr. Bumbulut Anca, CMI Dr. Jiga Marina Veturia, Dr. Achim Olimpiu Florin, CMI Dr. Moga Claudia.

Lista cu centrele de recoltare a materialului cervical:

1. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu – Cabinet de Obstetrica Ginecologie ( Dr. Voiasciuc Valentin, Dr Vulcan Mircea, Dr. Petre Ileana-Camelia, Dr. Dragoe Gina)

2.CMI Dr. Bumbulut Octavian

3.CMI Dr. Bumbulut Anca

4.Policlinica Astra prin Cabinet Medicina de Familie Dr. Achim O. Florin si Ambulatoriu Obstetrica Ginecologie, Dr Ispasoiu Corina

5.CMI Dr. Boanta Paula Adriana

6.CMI Dr. Cornea Claudia Maria

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

O PACIENTĂ

Acum 7 ani

O NEDREPTATE! Femeile a căror medici de familie nu fac parte din subprogram de ce nu pot beneficia de testul Babes - Papanicolaou ? Pe ce criterii au fost selectaţi medicii de familie?
Raspunde

@PACIENTĂ

Acum 7 ani

de ce ejti pacienta ? ai mancarime in pasarik ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus