Joi,
20.11.2025
Parțial Noros
Acum
14°C

Nautul

Năutul sau fasolea ceci, garbanzo sau Bengal gram este una dintre cele mai vechi leguminoase, fiind cultivată în Estul Mijlociu încă de acum 7500 de ani. India este cel mai mare producător de năut, urmată de Pakistan și Turcia.

Este folosit în preparate consacrate cum ar fi humus, falafel sau curry. Năutul face parte din familia leguminoaselor, alături de soia, linte, mazăre și fasole. Năutul reprezintă o sursă importantă de proteine, fiind, din acest motiv, un aliment recomandat în cazul unui regim vegetarian. Conține de asemenea cantități importante de mangan, cupru, fosfor, zinc, acid folic, vitamina A și fier.

Este bogat în fibre - 2 căni de năut asigură necesarul zilnic de fibre) fiind astfel o sursă sănătoasă de carbohidrați pentru persoanele cu diabet. Potrivit studiilor, pacienții care au consumat năut pe parcursul unei săptămâni au înregistrat o îmbunătățire a nivelului de zahăr din sânge și a secreției de insulină.

Năutul este bogat și în antioxidanți în special molybdenum și tryptophan, concentrați mai ales în învelișul exterior, nivelul acestora fiind mai pregnant în soiurile închise la culoare.

Un număr tot mai mare de studii arată valoroasa contribuție a năutului în prevenirea bolilor de inimă, lucru ce se datorează în principal conținutului de antioxidanți. De asemenea, năutul poate contribui la reducerea colesterolului și a nivelului trigliceridelor. Este totodată un bun diuretic, util în colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiază şi ca antiseptic urinar. Spre deosebire de alte alimente, năutul conservat își păstrează în mare parte calitățile nutritive, pierderile fiind de numai 15%.

Se păstrează totodată complexul de vitamine B, unele dintre acestea arătând chiar o creștere față de varianta uscată. În schimb, nivelul acidului folic înregistrează o scădere cu 45% în varianta conservată față de cea uscată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Tag-uri: Estul Mijlociu

Vizualizari: 229

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus