Duminică,
12.07.2020
Parțial Noros
Acum
25°C

CASA CU COLOANE (II)

24 Februarie 2013 22:59

Faulkner a folosit simbolul “casei cu coloane” în chiar titlul romanului său pentru a sugera poziția dominantă a celui/celor care locuiau într-o asemenea casă. Similar, casa copilăriei lui Scarlett O’Hara, în “Pe aripile vântului”, avea un aer colonial și opulent - e drept că atmosfera era data și de gloata de sclavi negri care mișunau peste tot, atât pe plantațiile de bumbac, cât și pe la bucătării, și fără de care colonialismul caselor cu coloane n-ar fi avut nici un haz...

Ideologii post-modernismului sugerează că suntem, mai mult sau mai puțin, dependenți de simbolurile iconice cu care am crescut, care ne-au format și prin prisma cărora privim și judecăm lumea. O imagine ca aceasta, a unei case cu coloane, sugerează lux și opulență, sau – după caz - kitsch. Depinde de educație, de background cultural, de raportarea la lumea care te-a format. Coloanele însele au o puternică încărcătură semiotică, prin raportare la tot ceea ce fiecare dintre noi știe că înseamnă, începând de la templele grecești, și până la tribunalele neo-clasice ale secolului XX. E un pattern de care e greu să faci abstracție.

Judecata estetică raportată la o asemenea construcție poate să aibă mai multe puncte de pornire. Uneori –deseori- acest punct de plecare este sentimentul atât de omenesc al invidiei. Dacă o casă veche stârnește mai degrabă admirație, una nouă are parte de priviri piezișe și fețe încruntate. Coloanele sunt o afișare –câteodată ostentativă- a succesului social, mai degrabă decât o chestiune de gust estetic. Contează mult mai mult dimensiunea bogăției aflată la baza coloanei, decât capitelul corintic de la capătul ei.

Cred, totuși, că în arhitectura contemporană au loc și genul acesta de clădiri. Eu personal -nu mi-e rușine să o spun- am lucrat la vreo câteva proiecte de acest gen, și a fost un exercițiu de mestesug, mai degrabă decât unul de creație. Programul caselor neo-palladiene e unul simplu, important e să-l cunoști și să-i respecți proporțiile. E drept că genul aceste de proiecte nu sunt cele mai “gustate” de arhitecți, -aș zice ca dimpotrivă-, dar vă asigur că o locuință de felul asta poate asigura proprietarului nu numai prestigiu, ci și confort.

Ultima dintre ele (aflată încă în construcție) se află pe-un deal, pe un teren de un hectar și jumătate, are o deschidere uluitoare la peisajul din jur și –deși cam bate vântul când te afli pe terasa din spatele casei- cerul albastru pe care-l vezi până-n departări și aerul curat pe care-l respiri te fac să te simți într-adevăracasă

O altă casă cu coloane, construită în stil neo-românesc acum mai bine de o jumătate de secol, este cea pe care urmează să o restaurez în viitorul apropiat. Povestea ei este povestea prescurtată a societății românești de după al 2-lea război mondial: construită de oameni cu educație și gust, în perioada interbelică, naționalizată în 1948, când proprietarii au fost dați afară din casă și trimiși într-un subsol insalubru, unde au murit de inimă rea, a ajuns sediu de cooperativă agricolă și, după ’90, revendicată de moștenitori, a fost cvasi-abandonată până de curând.

Sper ca prin intervențiile propuse să redau aspectul inițial al acestei clădiri, să refac ancadramentele ușilor și ferestrelor, să restaurez parchetul și tâmplăria, să trmit pianul la recondiționat și la acordat (da, exista și-un pian în această casa…!) și să reabilitez, într-un fel, renumele pierdut al frumoaselor case cu coloane...

Vizualizari: 569

Comentarii

6 comentarii

urbanism

Acum 7 ani

Astept un articol despre frumusetea artezienelor care nu se potrivesc cu nimic din jur si care dau apa pe langa. Sau cu sali de sport peste fundatii medievale. Va bagati?
Raspunde

m

Acum 7 ani

...ar fi bun si un articol despre zone rezidentiale \"moderne\" (si recent constuite), in care notiuni gen loc de joaca, trotuar, loc de parcare si strada cu mai mult de un sens nu isi au locul.
Raspunde

Nostalgie

Acum 7 ani

Casa cu coloane. \"\"Templul\"\" meu. Cu intrarea dintre coloane, ca o invitatie sobra. Iti spune\"\"sst!\"\" de cand calci prima treapta. Iti face play-list-ul muzicii pe care o sculti si iti da potentionetrul in surdina. Coloanele, ca niste fosti copaci, drepti, care au hotarat sa faca nudism. sau, Casa cu zeci de coloane arogante, care tipa \"\"uite cine sunt eu\"\", cu pomi de plastic in ghivece portocalii, cu mertzanul tras la nivelul primei trepte, cu muzica data la maxim, de unde urla Guta\"\" sa moara toti dusmanii\"\", Coloanele, n-au nici o vina.
Raspunde

una

Acum 7 ani

***megashare.info/watch-gone-with-the-wind-online-TWpRMk1BPT0
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Cine-o fi proiectat chiciul ala carabulesco-victorian cu colturi la 75 de grade???
Raspunde

carabucea

Acum 7 ani

(_o_)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus