Piersicile sunt zemoase, dulci dar cu un aport caloric moderat, de numai 40 calorii la 100 grame. Piersicile sunt cea mai bună cale de remineralizare a organismului. Sunt utile și în hidratare, o piersică având 87% apă. Piersicile fac parte din categoria fructelor foarte bogate în potasiu, mineralul care contribuie natural, în metabolismul uman, la eliminarea toxinelor.
În 100 de grame de fruct se găsesc 200 mg de potasiu, dar și cantități importante de fier, fosfor și magneziu, în proporții ideale. În ceea ce privește vitaminele pe care le conțin, piersicile sunt o excelentă sursă de provitamina A. Doar 100 de grame de piersică asigură jumătate din necesarul de vitamină A, pentru o zi.
Piersicile conțin și multă vitamină C (7 mg/100 g), proporția dintre vitaminele A și C fiind într-un echilibru perfect ceea ce face ca asimilarea celor două prețioase vitamine să fie completă. Pulpa fructului conține fibre abundente (2 g/100 g de fruct), care stimulează activitatea intestinală, fiind foarte blânde cu mucoasele gastrice.
Faptul că este un fruct dulce și foarte plăcut la gust îl recomandă în dieta copiilor de la șase luni încolo, sub formă de piure.
Piersicile sunt un remediu ideal împotriva anemiei, provocată de carență de fier, sau de proastă asimilare a fierului în organism, datorită cantității importante de fier pe care o conțin și care se absoarbe foarte bine în tubul digestiv. Mineralele din piersică sunt concentrate în zona din interiorul fructului, de culoare roșiatică.
Sunt eficiente împotrivă constipației și în bolile de rinichi, datorită fibrelor și potasiului în cantitate mare pe care îl conțin, și sunt o binefacere pentru sistemul cardio-vascular, reglând tensiunea arterială și favorizând buna funcționare a sistemului nervos.
Concentrația mare de vitamină A, un antioxidant natural, împiedică formarea țesuturilor maligne. Fructul și miezul sâmburelui sunt folosite în industria cosmetică, pentru că au importante proprietăți de hidratare a tenului.
Una din caracteristicile piersicilor este aceea că devin bune de mâncat la două-trei zile după ce sunt culese, pentru că se coc foarte repede doar după ce au fost rupte din copac. O piersică proaspătă trebuie să fie grea, fără lovituri, să aibă un miros puternic și plăcut.
Nu culoarea reflectă maturitatea fructului, ci mirosul și senzația de moale la atingere. Pot fi păstrate la loc întunecos și răcoros câteva zile. Păstrate în frigider aroma dispare. Piersicile sunt ideale pentru gemuri, al căror miros îmbătător, se conservă perfect în timp.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 229


Ultimele comentarii
Acum 17 minute
Gabi
Acum 37 minute
Un sibian vero
Acum 1 oră
In marginime, ciuma galbena rezista
Acum 1 oră
Urma scapa TURMA
Acum 1 oră
@5