Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Sibiul apare in motivarea instantei din cazul practicilor neconcurentiale de la Aeroportul Targu Mures

După ce a admis plângerea depusă de Coniliul Județean Cluj, privind practicile neconcurențiale de la Aeroportul din Târgu Mureș, instanța a publicat și motivarea sentinței. În fapt, judecătorii au stabilit că autoritățile mureșene au plătit, din bugetul local, echipamente pentru care aeroporturile din Cluj și Sibiu percep taxe, ceea ce a fost catalogat drept o “finanțare ilegală”.

Consiliul Județean Cluj a primit astăzi motivarea Tribunalului Neamț și a remis imediat un comunicat de presă pe această temă. Sibiul nu a contestat în niciun fel practicile de la Mureș, însă este beneficiarul colateral al deciziei judecătorești.

În concret, prin motivarea la Sentinţa Civilă nr. 274/CA/26.10.2012 a Tribunalului Neamţ se precizează: „Sub pretextul achiziţionării de echipamente doar pentru deservirea aeronavelor scutite, se alocă fonduri publice pentru achiziţionarea echipamentelor de handling utilizate la deservirea tuturor mişcărilor de aeronave de pe Aeroportul Târgu Mureş, astfel că acesta beneficiază de un ajutor de stat nelegal, iar aeroporturile limitrofe, care deservesc aceeaşi regiune, precum Aeroportul Cluj şi Aeroportul Sibiu, şi care finanţează serviciile de handling şi achiziţiile de echipamente de handling din surse proprii şi care respectă legislaţia în vigoare, sunt nevoite să perceapă taxe şi tarife aeroportuare la un nivel mai ridicat pentru a-şi acoperi costurile legate de furnizarea serviciilor de handling. (...) După cum am arătat mai sus, în temeiul hotărârii atacate, R.A. Aeroportul Transilvania Târgu-Mureş beneficiază de avantaje economice acordate nelegal şi care sunt de natură să distorsioneze grav concurenţa în regiune, beneficiind de compensaţii din fonduri publice inclusiv pentru prestarea serviciilor de deservire la sol şi pentru achiziţionarea de echipamente necesare deservirii la sol, încălcând flagrant dispoziţiile O.U.G. nr. 61/ 2011 şi ale dreptului comunitar”.

Hotărârea CJ Mureș, anulată

Hotărârea Consiliului Județean Mureș, prin care s-a asigurat finanțarea din bani publici a echipamentelor de handling la sol pentru Aeroportul din Târgu Mureș, trebuie anulată în parte. Este decizia pe care Tribunalul Neamț a luat-o în urmă cu câteva luni, după ce a analizat probele din dosar. Acțiunea a fost înaintată în instanță de Sindicatul din cadrul Aeroportului Cluj-Napoca, iar Sibiul nu a avut nicio contribuție în acest dosar.

„Am primit cu satisfacţie motivarea acestei sentinţe judecătoreşti prin care s-a făcut, cu adevărat, dreptate. În aceste condiţiit, precizăm faptul că, atât în contextul actual cât şi în perspectiva viitoarelor iniţiative şi politici de dezvoltare regională, judeţul Cluj şi Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca îşi menţin intenţia de a acţiona constructiv şi de a identifica noi modalităţi de colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş şi cu Aeroportul din Târgu Mureş. Pe de altă parte însă, ne reafirmăm intenţia fermă de a nu permite, nici pentru viitor, asemenea practici ilegale şi anticoncurenţiale care să prejudicieze Aeroportul din Cluj-Napoca şi, în final, contribuabilii clujeni”, a declarat astăzi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

Helo

Acum 9 ani

Se aude si la Sibiu. Acum nimeni nu comenteaza situatia de la aeroportul din Sibiu. Au fost doar promisiuni. Nimic nu s-a realizat. Suntem mintiti in continuare. Consiliul Judetean si Primaria din Sibiu tac si nimic nu fac pentru aeroport
Raspunde

alin

Acum 9 ani

Să moară si capra vecinului !!
Raspunde

sandu

Acum 9 ani

ce sa mai comentam tot poporul si sibiul au vrut pe sasi sa conduca si acum usle astea sunt meritele lor !!!!!!!
Raspunde

sandu

Acum 9 ani

ce sa mai comentam tot poporul si sibiul au vrut pe sasi sa conduca si acum usle astea sunt meritele lor !!!!!!!
Raspunde

.....

Acum 9 ani

In opinia mea, s-a facut dreptate, mai ales in conditiile in care cu totii am suferit pentru ca Targu Mures a scos in fata un aeroport fara prea multe facilitati si a atras companiile aeriene prin preturi de dumping....in mod legal niciodata nu ar fi putut face acest lucru, si aeroporturi precum Sibiu si Cluj au avut de suferit; in mod normal potentialul de trafic al fiecarei regiuni si interesul economic in zona ar trebui sa fie cel care primeaza in alegerea rutelor ce urmeaza sa fie deschise de operatorii aerieni si nu preturile de dumping pe care niciun alt aeroport nu le poate oferi in mod legal raportat la cheltuielile de intretinere. Ma bucur ca instanta a fost cea care a luat decizia corecta. De asemenea stiu sigur ca la momentul depunerii plangerii din partea CJ Cluj impotriva deciziei CJ Mures, Aeroportul din Sibiu a dorit participarea in instanta impreuna cu Aeroportul din Cluj si ca presedintele CJ de atunci : Bottesch nu a fost de acord cu \"deteriorarea relatiilor bune cu judetele vecine\".....mai bine stam deoparte, super....atata timp cat cursele cu Germania erau in grafic, la ce sa mai atragem si noi low cost?
Raspunde

brrrrrrrrrrrrrrrrr

Acum 9 ani

bv clujenilor......asa trebuie....cindrelul nostru unde a fost?parca sa laudat k din primavara se zboara non stop din sibiu....poate la el cap....k de fapte nici vorba
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus