Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

O problema ce intereseaza in cel mai inalt grad Sibiul

 

O reuniune sub egida „Amicii Munţilor” desfăşurată miercuri seara la Sala de Cultură a Sindicatelor a punctat asupra consecinţelor pe plan ecologico-turistic a proiectului de instalare pe crestele „Bătrânii”, „Beşineului”şi „Rozdeştilor”, cei trei munţi din apropierea Păltinişului, a unui compex eolian. Problema în sine este complexă şi interesează în mod deosebit Sibiul. 
Cele trei creste străjuiesc într-un anume fel Păltinişul, staţiune climaterică de care, alături de staţiunea balneară Ocna Sibiului, Sibiul este strâns legat acum dar cu deosebire în perspectiva desvoltării de viitor. Principalele atuuri ale Sibiului sunt, previzibil vor fi şi pentru viitor, cultura şi turismul iar pentru stimularea turismului cele două staţiuni joacă un rol esenţial.
Într-o atare optică, modernizarea Păltinişului precum şi conservarea arealului său turistic primesc o însemnătate  deosebită. Incinta strictă a staţiunii nu-i  e îndestulătoare. Pe măsura stimulării  afluenţei turistice cu deosebită referire la generaţiile tinere, staţiunea va avea nevoie de un spaţiu turistic de mişcare. Cele trei piscuri incită privirea, invită la drumeţie, deschid excepţionalul traseu de creastă spre şi până la Cindrel. O excursie pornită (din Păltiniş) pe acest traseu te scaldă în lumină, te ridică spre sferele celeste ale Dumnezeirii, te căleşte în efort sau în bătaia vântului, hrăneşte şi îmbată privirea cu deschideri panoramice fără pereche, adulmecă îmbătătoare parfumuri de frunziş, cetină şi jnepeniş încât, întors din periplu îmbujorat şi cu sângele împrospătat, te simţi mai tânăr, te simţi mai tare, te simţi mai bun.
S-a susţinut nu fără temei că proiectul eolian afectează acest singular areal turistic al Păltinişului odată prin degradarea mediului - decopertări, defrişări, săpături, dislocări pentru amenajarea căilor de acces şi amplasarea masivelor eoliene ( stâlpii de 100 m., paletele de 50 m.) şi instalaţiilor anexe  iar a doua oară prin alterarea peisajului, a deosebitei sale frumuseţi turistice. Cu eolienele în vârfuri, munţii îşi vor pierde naturala măreţie, vor devini atipici, artificiali. Cu certitudine vor pierde din aura lor turistică. Viitorul Păltinişului poate fi afectat, odată cu el şi faima turistică a Sibiului, a localităţilor submontane din mărginime.
Se pot aduce şi contra argumente. Energia, energia curată (verde) este, va fi tot mai mult problema nr.1 a omenirii, alături de alimentaţie, apă potabilă şi mediu. Eolienele sunt apreciate ca sursă alternativă. Europa s-a împânzit cu ele. România are anume facilităţi de valorificare a lor în zonele litoralului, în zonele montane. Ar putea fi apreciate deci ca o oportunitate remarcabilă. Cu unele rezerve totuşi.
Concret, munţii Cibinului nu sunt totdeauna bântuiţi de furtuni şi vânturi. Zile întregi pot oferi o atmosferă caldă, liniştită, când eolienele pot şoma. De altă parte se pare că randamentul lor este mult sub puterea instalată, motiv pentru care în unele părţi se renunţă la ele sau se restrâng. Cheltuielile de funcţionare şi întreţinere (se spune că sunt destul de buclucaşe) le pun sub semnul întrebării eficienţa. Ar fi o adevărată catastrofă instalarea lor în vârful muntelui şi apoi abandonarea ca nişte coloşi mortuari.
O anume societate comercială ar fi primit undă verde pe idee, elaborând un proiect cu prospecţiuni în zonă în vederea demarării lucrărilor, în înţelegere cu comunele proprietare ale munţilor. Dacă e aşa, se greşeşte. Importanţa problemei justifică un studiu aprofundat, obiectiv, asupra a ceea ce se poate câştiga, a ceea ce se poate pierde. Interesele de moment trebuie să cedeze în faţa intereselor perene. Dacă s-a ajuns ca zona cuprinzând inclusiv munţii Cibinului să fie (ecologic şi pe mediu) gestionată-administrată de judeţul Alba, în schimb autorităţile sibiene – Prefectură, Primărie, Consiliu Judeţean, departamentele de resort – trebuie să se implice total în rezolvarea acestei deosebit de importante probleme pe o soluţie pozitivă pentru Sibiu şi mediul său înconjurător. Am înţeles că proiectul SIFE se suprapune proiectului elaborat sub auspiciile Consiliului Judeţean de amenajare pe versantele celor trei munţi a unei reţele de pârtii pentru schi ceea ce ar adăuga substanţial atracţiei lor turistice. S-o fi renunţat la acest proiect?
Oricum, lansez o chemare şi un strigăt: nu permiteţi alterarea frumuseţii şi sănătăţii munţilor noştri! Sunt o bogăţie fără de preţ.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Magda-Sibiu- Schengen

Acum 11 ani

Sintem impotriva proiectului eolian de la Paltinis!
Raspunde

ghita

Acum 11 ani

cine a basculat SIBIUL IN CUSTODIA JUD ALBA voi tarani care ati fost la cascaval perioada 96 -2000 eri ministru de interne in guvernu ciorbea sabotorilor inpreuna cu un fost secretar de partid la indepedenta din alba si un fost profesor de liceu [energetic] trif tot din alba asi cind adoptam in oras serpi si detractori ajungem s-a ne conduca cucuieti din deal voi trebuie s-a apareti in lista rusini pentru SIBIU
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus