Sarcina în timpul adolescenței nu este un fenomen care se petrece doar acum, în zilele noastre, ci a fost prezentă în societate încă dintotdeauna, fie că a fost o sarcină dorită fie că nu. De cele mai multe ori sarcina în adolescenţă apare pe “nepregătite”, fiind o sarcină neplanificată, și da chiar și în zilele noastre când există atâtea metode contraceptive, încă se înâmplă să vedem tinere fete însărcinate.
Și aici, zic eu, părinții adolescenților au un rol foarte important, deoarece ei trebuie să vorbească cu ținerii din timp despre viața sexuală, să le spună ce riscuri pot apărea dacă întrețin relații sexuale fără a se proteja. Tocmai pentru că sunt destul de puțini cei care au asemenea discuții cu copiii lor, în momentul în care o adolescentă rămâne însărcinată primul ei gând va fi “Ce vor spune părinții mei? Cum să le spun că sunt însărcinată? Dacă mă vor da afară din casă?”
Ori dacă între părinți și copii ar exista o comunicare eficientă și deschisă, poate nu s-ar ajunge la asemenea evenimente. Spun poate, și vreau să subliniez poate pentru că o discuție despre sex cu tânărul adolescent nu garantează excluderea unei posibile sarcini, însă dacă tânărul e bine informat și susținut de către familie poate va ști cum să reacționeze în diferite situații și își va luă măsuri de protecție.
Multe tinere acceptă să se culce cu partenerul lor din teamă că vor fi părăsite dacă nu vor accepta să întrețină relații intime cu ei și nu se protejează în timpul actului sexual. Alte fete au o stimă scăzută de sine și prezintă o nevoie crescută de afecțiune astfel că se “arunca” în relații înainte de a fi pregătite din punct de vedere emoțional, iar alte fete întrețin relații sexuale fără a se proteja în mod conștient, gândindu-se că nu o să rămână tocmai ele însărcinate (de aici și gândirea imatură).
Ce trebuie să înțeleagă o tânără este că dacă iubitul ei o iubește va aștepta să fie pregătită (din toate punctele de vedere), nu o va grăbi, nu va pune asupra ei presiuni să facă acest pas și mai ales trebuie să înțeleagă că nu în acest mod se demonstrează iubirea. În momentul apariției sarcinii în viață unei adolescente, atât ea cât și familia ei vor avea de trecut peste o perioadă mai dificilă.
Tânăra va trebui să ia o decizie importantă ce îi va schimba, posibil, întreaga viață: va păstra sau nu sarcină, dacă da își va continua sau nu studiile, va trebui să vorbească și cu tatăl copilului să vadă dacă vor întemeia sau nu o familie, dacă acesta își va asuma sau nu responsabilitatea.
O tânără însărcinată poate trăi sentimente de izolare, însingurare, teamă (mai ales dacă nu primește sprijinul familiei), rușine, anxietate. Astfel că se poate spune că o sarcină în perioada adolescenței poate fi pentru tânăra viitoare mamă o traumă psihică majoră.
Dacă sunteți părinții unei adolescente însărcinate, fiți alături de ea, încercați să va apropiați mai mult de ea pentru a se putea sfătui cu dumneavostră, acceptați-le decizia (nu le daţi dumneavoastră “soluţia”) și nu le părăsiți pentru că acum mai mult ca niciodată are nevoie să fie sprijinită și înțeleasă de către cei ce i-au dat viață!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3230
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Newman
Acum 2 ore
Silviu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Sibian