Luni,
27.06.2022
Parțial Noros
Acum
25°C

Posesivitatea in cuplu

“Mă simț mereu controlat(ă), îmi verifică fiecare pas pe care îl fac!/Îmi verifică telefonul să vadă cu cine am vorbit în timpul zilei!/Îmi interzice să vorbesc cu persoanele de sex opus!/Tot timpul meu liber trebuie să fie alocat doar lui (ei), nu mă lasă să mă întâlnesc cu prietenii fără a fi de față!” ..și acestea sunt doar câteva mărturii ale unor persoane care au alături de ei o persoană posesivă.

O relație de cuplu implică multe sentimente și trăiri, este normal să ne dorim să ne petrecem cât mai mult timp alături de persoană iubită și de a ști tot ce se petrece cu el, de a-l proteja, de a-i fi alături oricând, însă trebuie reținut faptul că partenerul are nevoie și de ...spațiu! Are nevoie să “respire și alt aer” fără a fi secundă de secundă lângă el și mai ales are nevoie de încrederea noastră!

O relație fără încredere este destinată eșecului! O persoană posesivă are impresia că poate controla pe deplin viața celui de lângă ea, se poartă cu partenerul ca și când ar fi proprietatea ei, îi controlează viața. O relație de iubire autentică nu are nimic de a face cu poseivitatea, cu punerea stăpânirii pe cel de lângă tine.

Fiecare persoană intră într-o relație pentru că este atras de persoană respectivă, că au lucruri în comun și clar că își doresc să facă cât mai multe lucruri împreună, de a petrece cât mai mult timp unul lângă celălalt, dar trebuie avut grijă să nu se îngrădească liberatatea partenerului și sufocarea lui. Deși persoanele posesive par a fi niște persoane foarte sigure de ele care știu mereu ce își doresc de la viață și cu o stimă de sine ridicată, realitatea este cu totul alta.

Aceste persoane suferă de un complex de inferioritate foarte mare, nu își acceptă responsabilitatea pentru actele lor posesive, sunt imature din punct de vedere emoțional și mai ales egoiste deoarece se pun pe ei și propriile nevoi pe primul loc întodeauna.

Ce poate ajuta într-o relație în care unul dintre parteneri este posesiv? În primul rând comunicarea, pentru că dacă știm să comunicăm eficient cu cel de lângă noi avem o șansa în plus să îl “trezim la realitate” că nu putem fi stăpâniți, ci doar iubiți. Comunicând eficient îi putem spune că prin posesivitatea de care dă dovadă nu reușește decât să ne îndepărteze și nu contrariul cum tinde să creadă.

Apoi aveți curajul să nu faceți compromisuri, nu-i acceptați ideea că dacă îl iubiți trebuie să faceți numai cum vrea el, pentru că iubirea nu așa se dovedește. Dacă intrați în jocului lui posesiv nu veți reuși să faceți altceva decât să îi întăriți acest tip de comportament! Iar în ultimă instanță dacă posesivitatea deja este mult prea mare și pune stăpânire tot mai mult pe tot ce odată a fost frumos și a început promițător, nu evitați să cereți sfatul unui specialist!

Partenerul posesiv are impresia că el protejează relația și face tot posibilul pentru că aceasta să fie de lungă durată, chiar pe viață. Îi îngrădește libertatea partenerului, este suspicios pentru tot felul de lucruri ce nici măcar nu ar trebui luate în seamă, își constrânge partenerul și chiar îl șantajează emoțional, îi este teamă să nu fie înșelat și tot felul de scenarii îi apar în minte. Aşa cum spuneam şi mai sus, iubirea nu are nimic de a face cu posesivitate, iubirea nu te îngrădeşte, iubirea trebuie sa fie un sentiment care să îţi dea aripi să zbori!

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 47535

Comentarii

12 comentarii

usor

Acum 9 ani

Doamna draga, dumneata n-ai pe nimeni? Nu ai cu cine povesti? Coafeza, manichiurista, prietena ? Pacat ca te tot vaiti pe aici prin ziar, ba de copii, ba de partener, dar de ajutat, nu te poate ajuta nimeni.
Raspunde

usurel

Acum 9 ani

lavi, ai iubit?
Raspunde

glume

Acum 9 ani

deci din toti prietenii si cunoscutii mei, doar cei posesivi mai au inca relatie.cei cu spirit libertin, au fost inselati in draci. asa ca mai terminati cu prostia asta.posesivitatea nu vine din rautate.vine special ca sa nu fi inselat.
Raspunde

@glume

Acum 9 ani

cuplurile tin din doua motive: exista iubire intr-adevar sau daca nu se iubesc, exista altceva care ii tine impreuna, chiar si de natura materiala (banii, obisnuinta, teama de singuratate, ii place foarte mult ceva la el, ea etc.)
Raspunde

@4. @glume (IP 5.15.89.132)

Acum 9 ani

esti casatorita, lavi?
Raspunde

hmmm

Acum 9 ani

Posesivitatea exagerata duce la relatii bolnave, care se vor destrama. Posesivitatea, laudarosenia si mila de sine= sporturi nationale romanesti.
Raspunde

lily

Acum 9 ani

Acest articol reflecta exact ceea ce trăiesc eu de vreo 5 ani încoace începând de la verificatul telefonului si ideile ca in spatele unui nume de fata sta de fapt un \"handralau\", acțiune urmata de distrugerea telefonului, interzicerea iesitului chiar pana la magazin fără el argumentând ca dacă ma întâlnesc cu vreo unul pe drum si fac ceva, si ajungând sa ma ia la bătaie din cauza unor scenarii produse de mintea lui bolnava, scenarii care pentru el reprezintă pura realitate. De ce mai stau încă lângă un astfel de om? Am doi copii minori si nici o ruda care sa stea cu ei sa pot merge la serviciu. Alfel, nu ca as pleca de lângă el,dar as fugi mâncând pământul! Sper sa nu plec între 4 scânduri căci de multe ori m -a amenințat cu moartea! -
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Lily, fugi unde vezi cu ochii si cat mai rapid, chiar si undeva intr-un sat uitat de lume e mai bine decat langa un asemenea monstru. Boala asta, ca toate bolile, se agraveaza in timp, asa ca o sa te astepte zile negre, si pe tine si pe copii.
Raspunde

hi, hi

Acum 9 ani

Iar ai aparut, mai Joseph? Daca nu-ti dai cu parerea la orice articol, te imbolnavesti, nu-i asa? Lumea care citeste site-ul asta trebuie musai infestat cu ideile lui El lider maximo, numit simplu si romaneste: Joseph. Sictir! Un indemn balcanic, ca doar avem si sas balcanic primar, dar merge la un individ bolnav de narcisism asa ca Joseph.
Raspunde

szasz ioan

Acum 9 ani

Foarte bine te pricepi la bolile complexe joseph. Daca viata ar fi asa simpla ca in carti si sfaturile atat de rapid aplicabile in cursul dumneaei, adica al vietii, ea ar fi si groaznic de plicticoasa. Sunt oameni cu probleme, dar acestea nu pot fi rezolvate de specialisti, de noi prin doua fraza pe net nici atat. Dupa ce ai injurat toata noaptea, acum vrei sa arati ca ai si tu simtaminte?
Raspunde

szasz ioan

Acum 9 ani

Vezi joseph, postarea dubla tot impotriva ta se intoarce. Ea zi-mi mie ce sanse sunt ca o femeie care scrie cu diacritice si are o anumita coerenta sa nu-si poata rezolva singura problemele? Iar ne repetam joseph?
Raspunde

szasz ioan

Acum 9 ani

Mai bine il aduci pe bula de pe aici, ca si el surfeaza liber pe net: ***www.turnulsfatului.ro/20523/actualizare-biciclist-lovit-de-masina-in-strand-politia:-avea-prioritate-.html?sst=
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus