Marţi,
16.08.2022
Ploi Scurte
Acum
20°C

Noul viaduct Kogalniceanu – Surii Mici, viteza maxima de 40 km/h | Video

La nicio lună de la publicarea anunțului de intenție, Primăria Sibiu a lansat licitația pentru angajarea firmei care să execute viitorul nou viaduct care va lega strada Mihail Kogălniceanu de calea Șurii Mici, construcție proiectată să depășească cu un metru lungimea de 400 de metri. Potrivit anunțului publicat de Primăria Sibiu, termenul limită de depunere a ofertelor pentru lucrarea aproximată la o valoare de 36 de milioane de lei, cu tot cu TVA, este 11 iunie 2013. Tot atunci este programată și deschiderea ofertelor depuse.
”Din cauza constrângerilor din teren, pentru racordarea verticală s-a ales o viteză de proiectare de 40 km/h, viteză care va fi reglementată prin indicatoare de circulație corespunzătoare”, se arată în memoriul tehnic sintetic al lucrării. Potrivit acestui document, pasajul va fi ridicat la o distanță de opt metri față de calea ferată. Licitația a fost lansată de administrația locală a Sibiului la începutul acestei săptămâni. Fondurile necesare construcției vor fi asigurate prin Programul Operațional Regional, în cadrul căruia Sibiul a aplicat pentru suma de aproape 15 milioane de euro cu Planul integrat de dezvoltare urbană (plan ce include și construirea viaductului în discuție).

2,3 mil. de lei cheltuieli neprevăzute

Contractul de execuție a viaductului Mihail Kogălniceanu – Șurii Mici reprezintă una dintre cele mai mari lucrări publice ale municipalității din ultimii ani. Lucrarea constă în lucrări de infrastructură, suprastructură, rampe de acces, reamenajare spații verzi, semnalizare rutieră, refacere linii de cale ferată, instalații electrice, precum și devierea de rețele de utilități (apă, canal, gaz, electrice, telecomunicații). ”Valoarea estimată a lucrărilor ce fac obiectul prezentei proceduri de achiziție este de 27.106.055 lei, fără TVA. Valoarea estimată totală este de 29.487.392 lei, fără TVA, din care 2.381.337 lei reprezintă suma aferentă procentului de diverse și neprevăzute”, se arată în Caietul de sarcini al lucrării.

Cum va arăta noul pod: video

Lucrările la noul viaduct ar urma să fie finalizate pe parcursul a 22 de luni, potrivit graficului de execuție anexat documentației de atribuire a lucrării. În primele patru luni este programată devierea utilităților, urmate de realizarea infrastructurii, montarea grinzilor și suprabetonarea, printre multe altele. Calea de pe pod ar urma să fie realizată în lunile 14 – 16 de derulare a contractului, în timp ce asfaltarea propriu-zisă a noului viaduct este programată pentru ultima lună (22) de derulare a contractului.
La studiul de fezabilitate pentru această lucrare a lucrat în calitate de colaborator și tânărul Raimond Drăgan, în perioada iunie – iulie 2011. Pe baza datelor luate în calcul la efectuarea studiilor de fezabilitate, Raimond Drăgan a efectuat și câteva simulări video ale viitoarei lucrări. De precizat că mici detalii ale acestei lucrări vor arăta diferit față de aceste simulări, dar principiul rămâne același.

 

 

Descrierea constructivă, funcțională și tehnologică

Pasajul superior prezintă o lungime totală de 400,94 m, este compus din:

 • Pasajul propriu-zis, cu nouă deschideri și o lungime de 252,84 m
 • Pista de cicliști 318,87 m
 • Trotuar pietonal și scări de acces
 • Rampa de acces Calea Șurii Mici cu lungimea de 78,10 m
 • Rampa de acces spre str. Mihail Kogălniceanu, cu lungimea de 70 de m
 • Amenajare drumuri, parcări și intersecții în zona pasajuluiCum se va circula pe noua structură: text
 

 • Intersecția strada Castorului – Calea Șurii Mici – Calea Turnișorului

În zona acestei intersecții Calea Șurii Mici are o lățime de 10,5 m, traficul desfășurându-se pe trei benzi de circulație cu lățimea de 3,5 m fiecare. Pentru sensul de parcurgere dinspre strada Mihail Kogălniceanu spre Calea Șurii Mici sunt prevăzute două benzi de circulație, una pentru accesul înainte pe pasaj și una pentru accesul înainte pe strada Șurii Mici (acces care se va face pe lângă viaduct spre strada Demetrescu Traian sau spre curțile riveranilor) și pentru accesul la dreapta pe strada Castorului. Pentru sensul de parcurgere dinspre Calea Șurii Mici spre strada Mihail Kogălniceanu este prevăzută o singură bandă de circulație, atât pentru mersul înainte pe strada Mihail Kogălniceanu, cât și pentru virajul dreapta pe Calea Turnișor. Virajul la stânga pe strada Castorului este interzisă atât autovehiculelor care vin pe pasaj dinspre Calea Șurii Mici (DJ 143B), cât și celor care circulă pe lângă acest pasaj.

Autovehiculele care vin de pe strada Castorului spre pasaj, în intersecția cu Calea Șurii Mici sunt obligate să vireze la dreapta atât pe pasaj, cât și pe lângă pasaj.

Între strada Castorului și strada Măgheranului cele două fluxuri de circulație sunt separate de rampa de acces a pasajului propus.

Circulația pietonală este asigurată pe calea Șurii Mici prin două trotuare variabile adiacente părții carosabile, iar pe strada Castorului prin proiectarea unui trotuar cu lățimea de 75 cm. Siguranța pietonală este asigurată prin amplasarea a două treceri de pietoni, una pe Calea Șurii Mici și una pe Castorului.

 

 • Intersecția Calea Șurii Mici – Măgheranului

În zona acestei intersecții circulația autovehiculelor se desfășoară pe sub prima deschidere a pasajului cu limitare a gabaritului la 3,5 m.

 

 • Intersecția Calea Șurii Mici – strada Demetrescu Traian

În zona acestei intersecții, circulația autovehiculelor se desfășoară atât pe sub pasaj, cât și adiacent acestuia.

Pentru sensul de parcurgere dinspre strada Mihail Kogălniceanu spre strada Demetrescu Traian este prevăzută o singură bandă de circulație cu lățimea de 3,5 m care permite accesul autovehiculelor care vin dinspre strada Măgheranului. În zona pilei nr. 5, autovehiculele au posibilitatea de a executa viraj de întoarcere spre strada Mihail Kogălniceanu și Calea Turnișorului sau de a urma direcția spre strada Demetrescu Traian.

 

 • Calea Șurii Mici

Circulația pietonală este asigurată pe Calea Șurii Mici prin două tronsoane variabile adiacente părții carosabile. Siguranța pietonală este asigurată prin amplasarea unei treceri de pietoni în dreptul pilei nr. 5 care asigură atât trecerea, cât și accesul spre scările pietonale ale pasajului.

Sub pasaj, între pila nr. 5 și nr. 8 au fost amenajate un număr de 16 locuri de parcare și pistă de cicliști. Pista de cicliști se continuă prin intermediul unei rampe de pasaj și asigură traversarea nodului de cale ferată.

Scările de acces asigură continuitatea cu trotuarul de pe pasaj, trotuar care permite traversarea pietonală a nodului de cale ferată.

Rampa pentru cicliști pornește din zona pilei nr. 5, trece printre stâlpii pilei nr. 4, urcă pe deasupra trotuarului stâng de pe strada Traian Demetrescu până în apropierea accesului primului imobil de pe această parte, unde înălțimea liberă sub suprastructura pasarelei asigură un gabarit de 5,0 m. Se întoarce pe deasupra carosabilului, până la pod, de unde urcă paralel cu suprastructura podului de pe deschiderea nr. 4 și se racordează cu trotuarul de pe deschiderea centrală.

Gabaritul rampei este de 2,0 m. În profil longitudinal pantele nu depășesc 7%.

 

 • Strada Traian Demetrescu

 

Are o singură bandă de circulație pe care se circulă cu sens unic spre strada Paris.

Sunt prevăzute lucrări de amenajare pe o lungime de aproximativ 60 de m. Acestea cuprind realizarea unui carosabil de 5,0 m lungime, un trotuar variabil 1,45 – 2,0 m pe partea dreaptă și un trotuar de circa 2,5 m pe partea stângă.

 

 • Intersecția Calea Șurii Mici – strada Cărămidăriei

Pentru sensul de parcurgere dinspre strada Cărămidăriei spre calea Șurii Mici este prevăzută o singură bandă de circulație care permite accesul autovehiculelor atât la dreapta spre Șura Mică, cât și la stânga spre curțile riveranilor.

Pentru sensul de parcurgere dinspre Calea Șurii Mici spre strada Mihail Kogălniceanu accesul autovehiculelor se realizează direct pe rampele pasajului.

Circulația pietonală este asigurată pe strada Cărămidăriei prin două trotuare cu lățimea de 1,5 și respectiv 1,15 m adiacente părții carosabile. Siguranța pietonală este asigurată prin amplasarea unei treceri de pietoni pe strada Cărămidăriei care asigură atât trecerea, cât și accesul spre scările pietonale ale pasajului.

Scările de acces care asigură continuitatea cu trotuarul de pasaj, trotuar care permite traversarea pietonală a nodului de cale ferată.

Bicicliștii au posibilitatea de trecere a pasajului prin intermediul unei rampe de acces.


Sursa: Memoriu tehnic sintetic realizat de SC Pod-Proiect SRL Iași

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Viadu Ctitorescu

Acum 9 ani

Imi explica si mie cineva cu ce e mai importanta o asemenea investitie decat una in zona intersectiei catre Cisnadie dinspre Selimbar??? Cat trafic e in Turnisor si cat pe DN?
Raspunde

me

Acum 9 ani

acea intersectie nu tine de sibiu ci de selimbar. o intrebare, pertinenta de altfel, cred ca trebuie facuta inspre maricuta.
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

..se zvoneste ca se face podul de la Sura-mica mai ales pt camioanele cu deseuri menajere ca sa nu mai treaca prin zona Alba-iulia.Indiferent de motiv e bine ca se face..
Raspunde

florin

Acum 9 ani

Se face viaductul pentru ca orasul se va dezvolta spre vest de o parte si de alta a Caii Surii Mici.
Raspunde

Go west!!!

Acum 9 ani

Zona indusrtiala Vest este prioritara!!!! Johansen die primaren , pur si simplu nu-i place Selimbarul..... el vrea un mall mollll in Sb . A reusit pe die sasen de la OBI sa bage banul la targ .... dar vad ca nu se lasa. Asa die sasen primaren nu te lasa ..... oricum avem o crestere de incasari la buget.
Raspunde

david ptr. Go west

Acum 9 ani

nu inteleg nimic.
Raspunde

realitatea

Acum 9 ani

Daca si podul asta o sa fie la fel de util ca tigania aia de peste Cibin, care nu duce nicaieri decat la casa lui Johan de pe Pedagogilor, este clar, mai bifam o prostie pe bani multi!
Raspunde

sugestie

Acum 9 ani

1. Asfaltati str.Hameiului 2. Faceti sens unic pe str.Pedagogilor (dinspre malul cibinului catre Kogalniceanu)
Raspunde

@ 6. david ptr. @ Go west

Acum 9 ani

Nici eu nu inteleg nimic.
Raspunde

cititor

Acum 9 ani

Sper ca şi în realitate să existe acea rampă pentru biciclişti. Ar fi o premieră pentru România, cred!
Raspunde

@ 9, @ 6. david ptr. @ Go west

Acum 9 ani

nu va mai obositi, nu e nimica de inteles!
Raspunde

@ 11. @ 9, @ 6. david ptr. @ Go west

Acum 9 ani

Esenta jurnalismului: sa nu intelegi nimic din ce se spune, dar sa dai impresia ca le stii pe toate.
Raspunde

tudor CeMerita.ro

Acum 9 ani

cred ca mai bun era totusi un lift chiar daca te opreai din pedalat. asa e si urat si ocupa si ditamai spatiul rampa aia de biciclete...
Raspunde

@5

Acum 9 ani

Vezi prietene ca die auditorium kein wort intelege.te-ai jucat cu cuvintele si ai bagat in ceata cativa concitadini , du spillen mit dem cuvinte si papnasse sar in sus .Ha ha ha ......
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

@7: habar n-ai. Se vede ca nu ai fost niciodata in viata ta prin cartierele Terezian sau Piata Cluj cu masina, si sa fii nevoit sa pleci de acolo catre alte zone ale orasului. Sau... poate esti unul din fraierii care inca se duc pe Morilor ca apoi sa urce panta pe Alba Iulia. Cat despre podul asta: este util. Ai vazut cum arata noul PUG pentru urmatorii 10 ani? In directia aia se va dezvola Sibiul.
Raspunde

pieton

Acum 9 ani

Nu se specifica in proiect cat este distanta intre pod si case, respectiv drumul care merge paralel cu podul de o ia spre Magheranului si invers la fel si troutuarul de pe acest drum. Noi pietonii pe ce trotuar vom merge pana la intersectia cu Magheranului daca venim de pe Kogalniceanu ca sa intrem in curte si la fel cum vom putea iesi cu masinile din curte mai ales cei care locuim la baza podului ?
Raspunde

unu\'

Acum 9 ani

@16Licitatie internationala pentru construirea unui pod.Primii-americanii:Avem tehnologie de ultima ora,pornim de la capete si ne intilnim cu o eroare de maxim 1cm.Urmeaza japonezii:Avem super-tehnologie,pornim din capete si ne intinim cu o eroare de maxim 1mm.In final romanii:Plecam din capete.Daca ne intilnim bine,daca nu aveti doua poduri.Acum,cred ca ai anticipat raspunsul la intrebare:Ramine,cit ramine,vezi tu la sfirsit!
Raspunde

Un Sibian

Acum 6 ani

Problema cea mai mare la constructie este ca nu s-a discutat cu cetatenii din zona, nu s-au cerut pareri, nu s-a tinut seama de nevoile locuitorilor din zona. Asta este marea problema a celor care conduc: lipsa de comunicare cu cetatenii carora le reprezinta interesele. Acum la cateva luni de la deschidere nu am vazut acea fluidizare a soselei Alba Iulia, si a altor trasee, traficul e redus pe viaduct. Iar pentru "deschiderea partii de vest" nu cred ca e de ajuns si cred ca erau alte rute prioritare care trebuiau realizate si in mod sigur cu costuri mai mici. Constructia oricum are mai multe probleme: -de acces spre anumite strazi (din si inspre Caramidariei, de sub viaduct spre Kogalniceanu etc) -de siguranta a pasarelelor si pistelor de biciclisti (risc cadere peste balustrada, alunecare pe tabla din care e confectionata, risc de lovire la cap in anumite zone, risc de cadere printre partile balustradei etc) -a ingreunat sau chiar blocat accesul la mai multe firme de instalatii mari din zona si nu numai, -nu a fost semnalizata restrictionarea accesului pe anumite strazi si ca urmare a fost un accident in urma caruia a izbucnit un incendiu ce a afectat mai multe strazi care au ramas fara gaz aproape o zi (in plina iarna), iar fara curent 24 ore, curentul oricum nu a fost adus la parametrii decat dupa cca 2 luni cand s-a montat cutia de distributie distrusa de incendiu si s-au refacut circuitele, -trotuarele realizate sunt atat de inguste in anumite zone incat nu poti trece cu caruciorul sau nu poti merge cu copilul pe trotuar (in unele zone latimea este sub 70 cm) -probleme tehnice care vor afecta siguranta in viitor (la prinderile panourilor de reducere zgomot etc)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus