La nicio lună de la publicarea anunțului de intenție, Primăria Sibiu a lansat licitația pentru angajarea firmei care să execute viitorul nou viaduct care va lega strada Mihail Kogălniceanu de calea Șurii Mici, construcție proiectată să depășească cu un metru lungimea de 400 de metri. Potrivit anunțului publicat de Primăria Sibiu, termenul limită de depunere a ofertelor pentru lucrarea aproximată la o valoare de 36 de milioane de lei, cu tot cu TVA, este 11 iunie 2013. Tot atunci este programată și deschiderea ofertelor depuse.
”Din cauza constrângerilor din teren, pentru racordarea verticală s-a ales o viteză de proiectare de 40 km/h, viteză care va fi reglementată prin indicatoare de circulație corespunzătoare”, se arată în memoriul tehnic sintetic al lucrării. Potrivit acestui document, pasajul va fi ridicat la o distanță de opt metri față de calea ferată. Licitația a fost lansată de administrația locală a Sibiului la începutul acestei săptămâni. Fondurile necesare construcției vor fi asigurate prin Programul Operațional Regional, în cadrul căruia Sibiul a aplicat pentru suma de aproape 15 milioane de euro cu Planul integrat de dezvoltare urbană (plan ce include și construirea viaductului în discuție).
2,3 mil. de lei cheltuieli neprevăzute
Contractul de execuție a viaductului Mihail Kogălniceanu – Șurii Mici reprezintă una dintre cele mai mari lucrări publice ale municipalității din ultimii ani. Lucrarea constă în lucrări de infrastructură, suprastructură, rampe de acces, reamenajare spații verzi, semnalizare rutieră, refacere linii de cale ferată, instalații electrice, precum și devierea de rețele de utilități (apă, canal, gaz, electrice, telecomunicații). ”Valoarea estimată a lucrărilor ce fac obiectul prezentei proceduri de achiziție este de 27.106.055 lei, fără TVA. Valoarea estimată totală este de 29.487.392 lei, fără TVA, din care 2.381.337 lei reprezintă suma aferentă procentului de diverse și neprevăzute”, se arată în Caietul de sarcini al lucrării.
Cum va arăta noul pod: video
Lucrările la noul viaduct ar urma să fie finalizate pe parcursul a 22 de luni, potrivit graficului de execuție anexat documentației de atribuire a lucrării. În primele patru luni este programată devierea utilităților, urmate de realizarea infrastructurii, montarea grinzilor și suprabetonarea, printre multe altele. Calea de pe pod ar urma să fie realizată în lunile 14 – 16 de derulare a contractului, în timp ce asfaltarea propriu-zisă a noului viaduct este programată pentru ultima lună (22) de derulare a contractului.
La studiul de fezabilitate pentru această lucrare a lucrat în calitate de colaborator și tânărul Raimond Drăgan, în perioada iunie – iulie 2011. Pe baza datelor luate în calcul la efectuarea studiilor de fezabilitate, Raimond Drăgan a efectuat și câteva simulări video ale viitoarei lucrări. De precizat că mici detalii ale acestei lucrări vor arăta diferit față de aceste simulări, dar principiul rămâne același.
Descrierea constructivă, funcțională și tehnologică
Pasajul superior prezintă o lungime totală de 400,94 m, este compus din:
- Pasajul propriu-zis, cu nouă deschideri și o lungime de 252,84 m
- Pista de cicliști 318,87 m
- Trotuar pietonal și scări de acces
- Rampa de acces Calea Șurii Mici cu lungimea de 78,10 m
- Rampa de acces spre str. Mihail Kogălniceanu, cu lungimea de 70 de m
- Amenajare drumuri, parcări și intersecții în zona pasajului
Cum se va circula pe noua structură: text
- Intersecția strada Castorului – Calea Șurii Mici – Calea Turnișorului
În zona acestei intersecții Calea Șurii Mici are o lățime de 10,5 m, traficul desfășurându-se pe trei benzi de circulație cu lățimea de 3,5 m fiecare. Pentru sensul de parcurgere dinspre strada Mihail Kogălniceanu spre Calea Șurii Mici sunt prevăzute două benzi de circulație, una pentru accesul înainte pe pasaj și una pentru accesul înainte pe strada Șurii Mici (acces care se va face pe lângă viaduct spre strada Demetrescu Traian sau spre curțile riveranilor) și pentru accesul la dreapta pe strada Castorului. Pentru sensul de parcurgere dinspre Calea Șurii Mici spre strada Mihail Kogălniceanu este prevăzută o singură bandă de circulație, atât pentru mersul înainte pe strada Mihail Kogălniceanu, cât și pentru virajul dreapta pe Calea Turnișor. Virajul la stânga pe strada Castorului este interzisă atât autovehiculelor care vin pe pasaj dinspre Calea Șurii Mici (DJ 143B), cât și celor care circulă pe lângă acest pasaj.
Autovehiculele care vin de pe strada Castorului spre pasaj, în intersecția cu Calea Șurii Mici sunt obligate să vireze la dreapta atât pe pasaj, cât și pe lângă pasaj.
Între strada Castorului și strada Măgheranului cele două fluxuri de circulație sunt separate de rampa de acces a pasajului propus.
Circulația pietonală este asigurată pe calea Șurii Mici prin două trotuare variabile adiacente părții carosabile, iar pe strada Castorului prin proiectarea unui trotuar cu lățimea de 75 cm. Siguranța pietonală este asigurată prin amplasarea a două treceri de pietoni, una pe Calea Șurii Mici și una pe Castorului.
- Intersecția Calea Șurii Mici – Măgheranului
În zona acestei intersecții circulația autovehiculelor se desfășoară pe sub prima deschidere a pasajului cu limitare a gabaritului la 3,5 m.
- Intersecția Calea Șurii Mici – strada Demetrescu Traian
În zona acestei intersecții, circulația autovehiculelor se desfășoară atât pe sub pasaj, cât și adiacent acestuia.
Pentru sensul de parcurgere dinspre strada Mihail Kogălniceanu spre strada Demetrescu Traian este prevăzută o singură bandă de circulație cu lățimea de 3,5 m care permite accesul autovehiculelor care vin dinspre strada Măgheranului. În zona pilei nr. 5, autovehiculele au posibilitatea de a executa viraj de întoarcere spre strada Mihail Kogălniceanu și Calea Turnișorului sau de a urma direcția spre strada Demetrescu Traian.
- Calea Șurii Mici
Circulația pietonală este asigurată pe Calea Șurii Mici prin două tronsoane variabile adiacente părții carosabile. Siguranța pietonală este asigurată prin amplasarea unei treceri de pietoni în dreptul pilei nr. 5 care asigură atât trecerea, cât și accesul spre scările pietonale ale pasajului.
Sub pasaj, între pila nr. 5 și nr. 8 au fost amenajate un număr de 16 locuri de parcare și pistă de cicliști. Pista de cicliști se continuă prin intermediul unei rampe de pasaj și asigură traversarea nodului de cale ferată.
Scările de acces asigură continuitatea cu trotuarul de pe pasaj, trotuar care permite traversarea pietonală a nodului de cale ferată.
Rampa pentru cicliști pornește din zona pilei nr. 5, trece printre stâlpii pilei nr. 4, urcă pe deasupra trotuarului stâng de pe strada Traian Demetrescu până în apropierea accesului primului imobil de pe această parte, unde înălțimea liberă sub suprastructura pasarelei asigură un gabarit de 5,0 m. Se întoarce pe deasupra carosabilului, până la pod, de unde urcă paralel cu suprastructura podului de pe deschiderea nr. 4 și se racordează cu trotuarul de pe deschiderea centrală.
Gabaritul rampei este de 2,0 m. În profil longitudinal pantele nu depășesc 7%.
- Strada Traian Demetrescu
Are o singură bandă de circulație pe care se circulă cu sens unic spre strada Paris.
Sunt prevăzute lucrări de amenajare pe o lungime de aproximativ 60 de m. Acestea cuprind realizarea unui carosabil de 5,0 m lungime, un trotuar variabil 1,45 – 2,0 m pe partea dreaptă și un trotuar de circa 2,5 m pe partea stângă.
- Intersecția Calea Șurii Mici – strada Cărămidăriei
Pentru sensul de parcurgere dinspre strada Cărămidăriei spre calea Șurii Mici este prevăzută o singură bandă de circulație care permite accesul autovehiculelor atât la dreapta spre Șura Mică, cât și la stânga spre curțile riveranilor.
Pentru sensul de parcurgere dinspre Calea Șurii Mici spre strada Mihail Kogălniceanu accesul autovehiculelor se realizează direct pe rampele pasajului.
Circulația pietonală este asigurată pe strada Cărămidăriei prin două trotuare cu lățimea de 1,5 și respectiv 1,15 m adiacente părții carosabile. Siguranța pietonală este asigurată prin amplasarea unei treceri de pietoni pe strada Cărămidăriei care asigură atât trecerea, cât și accesul spre scările pietonale ale pasajului.
Scările de acces care asigură continuitatea cu trotuarul de pasaj, trotuar care permite traversarea pietonală a nodului de cale ferată.
Bicicliștii au posibilitatea de trecere a pasajului prin intermediul unei rampe de acces.
Sursa: Memoriu tehnic sintetic realizat de SC Pod-Proiect SRL Iași
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Calea Şurii Mici , Primăria Sibiu , sura mica , Programul Operațional Regional , Mihail Kogălniceanu , Traian Demetrescu , Calea Turnișorului , Demetrescu Traian , Intersecția Calea Șurii Mici , Raimond Drăgan , Strada Traian Demetrescu
Vizualizari: 2328
Ultimele comentarii
Acum 43 minute
Sdth
Acum 43 minute
Mary
Acum 58 minute
Opinie
Acum 1 oră
Corbul
Acum 1 oră
Rodica Luminita