Înalt Prea Sfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, vorbește despre numărul de biserici aflate în construcție în acest moment în Sibiu dar și despre proiectele viitoarelor biserici din oraș. Spre exemplu, credincioșii vor putea merge peste câțiva ani la biserică în curtea Academiei Forțelor Terestre, cu intrare dinspre Bulevardul Vasile Milea. În plus, Mitropolitul Ardealului mai vorbește și despre emisiunile de la televizor și cum putem să ne uităm la TV fără să ne facă rău.
Reporter: Acum câteva zile ați pus piatra de temelie pentru o nouă biserică în Șelimbăr, la marginea Sibiului. Câte biserici sunt în construcție în acest moment în oraș? Sunt ele suficiente?
ÎPS Laurențiu Streza: Bisericile pe care le avem acum în Sibiu nu sunt suficiente pentru numărul credincioșilor, mai ales în cartierele mari, unde sunt multe blocuri. Sunt unele blocuri care cuprind mai mult de o parohie, după modelul pe care îl avem noi la țară. Și în mediul rural avem mai multe biserici în construcție. Sunt în construcție acum, în oraș, vreo patru biserici, cinci chiar dacă mă gândesc mai bine. Biserici nefinalizate pentru că mai sunt unele care s-au finalizat în ultima vreme, cum este cea de pe Mihai Viteazu, care este în curs de finalizare și cealaltă, din Piața Rahovei. Apoi este finalizată cea de lângă cimitir, din cartierul respectiv. Dar, avem două biserici în cartierul Ștrand, dintre care una este acum la cupole – cea aflată exact pe lângă centura de ocolire - iar în cealaltă se slujește numai jos, tot în Ștrand, la părintele Șpan. Îmi scapă acum dar știu că este cea cu cărămidă aparentă, una foarte frumoasă. Avem apoi una în vecinătatea Lacului lui Binder, în Țiglari. Aceea este în construcție pe terenul nostru și a ajuns acum la cupolă, se ocupă de ea părintele Răduleț. Și, ca să nu uit, mai avem una acum în construcție la Valea Viilor, știu că i-am pus piatra de temelie dar numai știu exact stadiul ei, dacă i s-a făcut fundația. Noi trebuie să avem în vedere și să sprijinim și comunitățile mai mici, dar după nevoile parohiei, pentru că ne gândim și dacă poate fi susținută, și finalizată dar și întreținută, de comunitate.
Rep.: Care este reacția oamenilor când demarați construcția unei biserici noi? Vă susțin sibienii, fac donații, vă ajută, sau există și reacții adverse?
ÎPS L. S.: Nu, nu avem probleme de genul acesta. Oamenii în general sunt dornici. Atât de mulțumiți au fost cei Șelimbăr că într-un cartier nou a apărut o locație pentru biserică... Atunci când s-au împărțit terenurile în zona respectivă și s-au vândut, nimeni nu s-a gândit că trebuie lăsat un loc și pentru biserică. Însă așa a rânduit Dumnezeu că o persoană, o familie, să vrea să dăruiască un teren pentru construcția unei biserici, aproape în curtea casei. În momentul în care negociam cu persoana respectivă s-au adunat oameni și toți erau încântați: ”Vai, ce ne bucurăm că s-a gândit cineva să ne construiască și nouă o biserică!”. Alții spuneau că sunt bucuroși că nu mai trebuie să meargă nu știu câți kilometri pentru a ajunge la biserică în oraș
Rep.: Alte proiecte pentru biserici noi în oraș există?
ÎPS L. S.: Da, mai avem alte două biserici noi în proiect, pe care vrem să le facem cu Armata. Acum așteptăm să ne vină aprobarea de la București, s-au schimbat miniștii și trebuie să avem răbdare. Un proiect se referă la unitatea miliatară de pe strada Vasile Milea - Academia Forțelor Terestre. Acolo vrem să construim o biserică aproape de intersecția cu strada care vine dinspre Poliție. Va fi o biserică și pentru unitatea militară dar și pentru credincioși, în zonă nu există nicio biserică și credincioșii de acolo vin la Catedrală. Un alt spațiu unde avem un proiect este în cartierul Hipodrom, acolo există o biserică mai mare construită de părintele Băcilă, dar ceva mai în depărtare există un spațiu imens, s-ar putea face trei sau patru biserici pe acel spațiu, mă refer la unitatea motorizată de tancuri. Acolo am discutat și ni s-a aprobat iarăși un spațiu unde putem construi o biserică.
Radiografie morală a societății
Rep.: În afara construcției de biserici, nu pot să nu vă întreb de ce în toate cuvintele pastorale țineți să faceți o critică morală a societății, să vorbiți despre păcate și obiceiuri proaste. În viața de zi cu zi dumneavoastră întâlniți astfel de cazuri, precum cele la care faceți referire în pastorale?
ÎPS L. S.: Dar ce mă doare? În momentul în care te uiți la copiii tăi și vezi care este șansa lor, tu poți să taci? Crezi că totul este bine? Este adevărat că este este șansa noastră, a fiecăruia, să ajungem la bine, dar treci prin greu până atunci și trebuie să știi de ce să te ferești. Eu nu critic instituțiile, sau mijloacele, eu doar îi atenționez pe credincioși. Pastorala eu o transmit credincioșilor, nu altora. Nu mă duc să o citesc la televizor, nu a transmit prin radio, sau nu știu ce. Nu, eu o transmit credincioșilor și celor care vor să o citească. Eu atât le spun, atenție că televizorul poate să fie bun sau poate să fie rău. M-a întrebat o dată cineva dacă este bun televizorul. Eu i-am spus că este și bun și rău, dacă nu pricepi nimic este foarte rău pentru tine, că pierzi timpul degeaba, dar dacă pricepi și îți iei numai ce îți trebuie ție, te alegi cu ceva, astfel poate fi foarte bun și folositor.
Rep.: Dumneavoastră vă uitați la televizor?
ÎPS L. S.: Dar cum să nu mă uit la televizor?! Dar eu ce am, sunt în aer, sunt aerian? Mă uit ca orice om și câteodată chiar îmi mai place câte ceva. Dar, repet, când trebuie și cât trebuie, pentru că ”Slavă Domnului!”, nu am timp. Dacă aș avea timp aș fi dependent de uitatul la televizor.
Casetă:
”Cei mai afectaţi însă din tot acest război al informaţiilor sunt copiii. Ne mirăm că nu ne mai putem înţelege cu ei, dar îi lăsăm să petreacă ore în şir în faţa acestor mijloace moderne, care ţin locul părinţilor, ca pedagogi, şi le fură tot timpul, devenind dependenţi de acestea. În casa unui creştin intră, cu bună ştiinţă, prin televizor şi internet, o lume străină a violenţei, a desfrâului, a adulterului şi a pornografiei, o lume pe care nici noi cei maturi nu o putem controla cum se cuvine sau nici nu dorim acest lucru. Suntem oare atât de neputincioşi încât nu le putem oferi tinerilor alte soluţii şi alte opţiuni de viaţă?”, ÎPS Laurențiu Streza în Pastorala de Crăciun 2012.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Valea Viilor ,
Academia Forțelor Terestre ,
Mihai Viteazu ,
Laurențiu Streza ,
Bulevardul Vasile Milea ,
vasile milea ,
Academiei Forțelor Terestre ,
Mitropolitul Ardealului ,
Înalt Prea Sfințitul Laurențiu ,
Piața Rahovei ,
Slavă Domnului
Administrație
Telefon:
0724 605 815
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Muresan
Acum 6 ore
Rob
Acum 6 ore
Asdfasdf
Acum 6 ore
Pixelul albastru