Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

Guvernul vrea sa salveze micii romanesti: solicita CE sa ii introduca pe lista produselor traditionale

Guvernul României va transmite Comisiei Europene, joi, o solicitare formulată de Asociaţia Română a Cărnii, prin care se va cere ca reţeta de preparare a „mititeilor” să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale. Demersul vine ca răspuns la o directivă a Uniunii Europene, care prevede  ca de la 1 iunie producţia de mititei, gătiți după actuala reţetă, ar trebui interzisă.

Micii românești, deveniți deja nelipsiți de la toate petrecerile din sezonul primăvară-vară, au în componență, pe lângă carne, și bicarbonat de sodiu – ingredient vizat de directive europeană. Mai precis, aceasta prevede că de la 1 iunie se interzice folosirea în compoziţia produselor de carne procesată a carbonaţilor de sodiu, a unui conservant şi a unui antioxidant - aditivi alimentari ce sunt esenţiali în reţeta de preparare a micilor.

 

Micul românesc, produs tradițional!

Guvernul a anunţat, joi, printr-un comunicat, că va face demersuri ca „mititeii" să fie introduși, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestor reguli.

„Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în data de 2 mai, în cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociaţia Română a Cărnii ca reţeta produsului mititei să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale. Reprezentanţii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de reprezentanţii industriei producătorilor de carne. Autorităţile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României", se arată în comunicatul Executivului, citat de Mediafax.

Guvernul precizează că discuţia de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produşi industrial, iar principalul argument al producătorilor este chiar tradiția.

Asociaţia Română a Cărnii este cea mai importantă organizaţie a procesatorilor de carne din România.  Aceasta a solicitat deja Comisiei Europene introducerea actualei reţete de mici în lista celor „tradiţionale", pentru ca procesatorii români să poată folosi în continuare aditivii ce urmează să fie interzişi.

Piaţa locală a micilor s-a ridicat, în 2012, la aproximativ 22.000 tone.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

ba

Acum 9 ani

mai schimbati mici , sau stricat !
Raspunde

poluare

Acum 9 ani

mici nu mai sunt buni , sau afumat de tot , pericol de cancer.
Raspunde

TVA

Acum 9 ani

Inlocuiti micii -au intrat in insolventa si va inchide...
Raspunde

brrrrrrrrrrrr

Acum 9 ani

sa salveze scoli si spitale de la insolventza si sa lase micii si manelele idiotii din guvern.tara de manelisti coclitzi
Raspunde

VGDpfmQal6E

Acum 7 ani

+2System files takes up a large chunk of the 16gbs. N4S takes up 1.85 GBs. I don't have a Note 2, but I do have a Droid DNA, and even though it came with 16GBs, only 11 of that was ulasbe. If it takes ~1-2 GBs for a game, then you are only able to install 5-7 high quality games. Some people would love to be able to have more.It's beginning to seem like SD cards are only going to be for pictures and music.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus