Guvernul României va transmite Comisiei Europene, joi, o solicitare formulată de Asociaţia Română a Cărnii, prin care se va cere ca reţeta de preparare a „mititeilor” să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale. Demersul vine ca răspuns la o directivă a Uniunii Europene, care prevede ca de la 1 iunie producţia de mititei, gătiți după actuala reţetă, ar trebui interzisă.
Micii românești, deveniți deja nelipsiți de la toate petrecerile din sezonul primăvară-vară, au în componență, pe lângă carne, și bicarbonat de sodiu – ingredient vizat de directive europeană. Mai precis, aceasta prevede că de la 1 iunie se interzice folosirea în compoziţia produselor de carne procesată a carbonaţilor de sodiu, a unui conservant şi a unui antioxidant - aditivi alimentari ce sunt esenţiali în reţeta de preparare a micilor.
Micul românesc, produs tradițional!
Guvernul a anunţat, joi, printr-un comunicat, că va face demersuri ca „mititeii" să fie introduși, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestor reguli.
„Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în data de 2 mai, în cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociaţia Română a Cărnii ca reţeta produsului mititei să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale. Reprezentanţii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de reprezentanţii industriei producătorilor de carne. Autorităţile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României", se arată în comunicatul Executivului, citat de Mediafax.
Guvernul precizează că discuţia de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produşi industrial, iar principalul argument al producătorilor este chiar tradiția.
Asociaţia Română a Cărnii este cea mai importantă organizaţie a procesatorilor de carne din România. Aceasta a solicitat deja Comisiei Europene introducerea actualei reţete de mici în lista celor „tradiţionale", pentru ca procesatorii români să poată folosi în continuare aditivii ce urmează să fie interzişi.
Piaţa locală a micilor s-a ridicat, în 2012, la aproximativ 22.000 tone.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Comisiei Europene , Guvernului României , Uniunii Europene , Guvernul României , Asociația Română , Reprezentanţii Guvernului
Vizualizari: 524


Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Emil
Acum 9 ore
O
Acum 9 ore
Emil
Acum 9 ore
Claudiu
Acum 10 ore
CA