Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
20°C

Parinti plecati in strainatate - copii lasati in grija altor persoane

Tot mai mulți părinți decid, în ultima vreme, să plece în străinătate la muncă pentru a oferi copiilor o viață mai bună, o viață în care lipsurile să nu își facă loc. Să fie însă chiar așa? Poate din punct de vedere material muncind în afară țării și câștigând mai bine decât aici se pot acoperi unele nevoi și dorințe ale celor mici, dar din punct de vedere emoțional odată cu plecarea lor părinții lasă un gol imens în sufletul copiilor.

Copiii lăsați în grijă altor persoane, fie acestea cu grad de rudenie sau nu, suferă enorm. Nimeni și nimic nu va putea înlocui părintele, și nimic din ce va primi nu va compensa lipsa lui din viață micuțului.

Fiecare copil va reacționa diferit în perioadă separării de părinte. Unii dintre ei se răzvrătesc, nu mai învață bine la școală, nu pot fi ținuți în frâu de cei care rămân cu ei, pot avea devieri de comportament, alții pot părea foarte liniştiţi/cuminți de parcă nici nu sesizează că părintele lui nu mai este lângă el sau pare a înțelege că a trebuie să lipsească o perioadă, alți copii cad în depresie, unii se simt vinovați de plecarea părinților, în sufletul unora pot apărea chiar și resentimente. Oricum ar reacționa, toți suferă și toți se simt singuri în adâncul sufletului lor.

Nu lăsați copilul să fie pus față în față cu realitatea fără a vorbi în prealabil cu el, nu mergeți pe ideea că “e mic și nu va resimți despărțirea atât de tare”. Este total greșită această abordare, tocmai de aceea este indicat să pregătiți copilul din punct de vedere psihic, să îl puneți la curent cu schimbarea ce va avea loc în viață voastră, să îl asigurați că nu este vinovat pentru plecarea aceasta și mai ales că mereu veți ține legătură (telefon, internet), iar din când în când veți petrece și timp împreună (vacanțe și nu numai).

Apoi trebuie să fie pus în temă cu cine va rămâne în tot timpul în care părintele va fi plecat, pregătind relația dintre copil și persoana ce-l va avea în grijă. În toată perioada separării vor apărea tot felul de situații în care ori copilul ori persoana ce îl îngrijește va întâmpina dificultăți în a “convieţui” împreună.

Fiecare va încerca să își ducă cât mai bine “pledoaria”, iar dumneavoastră trebuie neapărat să ascultați ambele părți cu atenție, să nu va pripiți în a judeca sau a lua decizii sub impulsul momentului.

Toți părinții fac tot ce pot pentru a asigura copilului ce este mai bun pentru a avea o copilărie frumoasă și o viață liniștită, însă nu trebuie luată în calcul doar partea materială, ci o dezvoltare armonioasă pe toate planurile.

Vizualizari: 5921

Comentarii

5 comentarii

neo

Acum 7 ani

In Romania traiesc 40 000 de copii abandonati. Un popor fara suflet fara mila si fara creier.. in primul rand Politicieni nostri..
Raspunde

usor

Acum 7 ani

In sfarsit! De cand asteptam sa revii cu niste sfaturi destepte. Merci!
Raspunde

huliganul

Acum 7 ani

eu pot sa plec din tara? nu sunt casatorit si nu am copii, nici din flori, nu am prietena; romania este foarte saraca si corupta, mizerie, gropi, caini maidanezi in loc de caini cu covrigi in coada; nu avem niciun viitor in tara romaneasca, daca nu suntem pilosi sau norocosi
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Cum pregatesti psihic un copil de 3 ani doamna/domnisoara psiholog ?
Raspunde

Miala Preda

Acum 1 an

Elev de 12 ani in grija bunicii si a lui bunicul beneficiaza de bursa sociala,? Ba multumesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus