Vineri,
21.11.2025
Parțial Noros
Acum
12°C

Beneficiile cireselor

Cireșele, fructe gustoase pe care omul le consumă de secole, sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, astfel încât aduc multe beneficii sănătății și sporesc longevitatea.

Cirestele conțin vitamine: betacaroten, vitamina C, vitamina PP, vitamina K, vitamine din complexul B; minerale: clor, sodiu, potasiu, magneziu; antioxidanți; substanțe active; Cireșele conțin antioxidanți și substanțe active care detoxifică organismul și mențin sănătatea celulelor organismului, prevenind astfel mutațiile celulare și apariția cancerului.

Cireșele scad durerea, în special cea scheletica și musculară. Astfel cei care lucrează mult fizic, stau mult în picioare sau din contra, stau mult pe scaun ceea ce le provoacă dureri, precum și cei care practică sportul de performanță se pot bucură de „antidurere” ale cireșelor.

Cireșele scad colesteolul din sânge, ajutând astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare, a aterosclerozei, a infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale.

Consumate zilnic în sezonul lor, cireșele scad incidență bolilor specifice sezonului cald. „Boabele roşii” au efecte pozitive asupra somnului, înlăturând insomniile și ajutând persoana în cauză să se odihnească mai bine. Astfel somnul este mai lung, mai liniștit și mai odihnitor.

Cireșele sunt indicate și celor care se plâng de coșmaruri, căci îmbunătățesc calitatea somnului. Cireșele sunt indicate și hepaticilor, astfel persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului pot face o cură intensă de cireșe, consumţnd în fiecare zi două cești de cireșe pe stomacul gol. Nu este indicat să consumați mai multe cireșe pentru că predispun la îngrășare și la creșterea glicemiei, având o cantitate mai mare de zahăr decât alte fructe.

Litiază renală, microlitiază renata sau patologii cunoscute în limbajul popular ca „pietre la rinichi” sau „nisip la rinichi” sunt combătute consumând zilnic o cană de ceai de coji de cireșe. La 250 ml de apă fierbinte se pune o linguriță cu vârf de cozi de cireșe mărunțite. Ceaiul de cozi de cireșe se poate îndulci cu miere.

Prin conținutul ridicat de antioxidanți, dar și de vitamine, minerale și oligoelemente, cireșele ajută celulele corpului să trăiască mai mult și să își mențină funcțiile specifice. Ce care consumă cireșe în sezonul lor își cresc ușor speranța de viață.

Cireșele apar în sezonul cald, tocmai când organismul nostru este predispus la deshidratare. Consmului a două cești de cireșe pe zi sau a 250 ml de suc de cireșe zilnic previne deshidratarea chiar și în cazul celor care lucrează în aer liber.

Cireșele joacă și rol antiinflamator în organism, astfel cei care suferă de boli cronice, de acnee sau de diferite inflamații ori prezintă alergii cutanate se pot bucură de efectele antiinflamatoare ale cireșelor.

Încă o calitate a cireșelor constă în faptul că acestea albesc dinții, ca și căpșunile sau merele de exemplu. De aceea este indicat să consumați cireșele mai degrabă în stare proaspătă decât sub formă de suc sau compot.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 311

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus