Joi,
28.03.2024
Ploi Scurte
Acum
11°C

Scrisoare deschisa d-lui Victor Ciorbea

Continuare din numărul precedent

Observatorul de bună credinţă va recunoaşte că după revenirea la putere începând cu 2005 şi până la începutul lui 2012, preşedintele Băsescu şi PD (PDL) au făcut greşeli între care cea cu efecte ultimative, ieşirea din criză nediscriminator pe spinarea pensiilor şi salariilor. Dar dacă în marea ei parte societatea românească de acum îl detestă atât pe Băsescu cât şi PDL preponderent pentru această greşeală în schimb am ferma convingere că viitorul şi istoria nu vor putea trece peste acţiunile şi faptele politice reale, concrete înfăptuite de ei ca un aport substanţial la efortul de modernizare a României, de aderare a ei la Uniunea Europeană şi de aliniere la standardele civilizaţiei democratice moderne. Acum şi în viitor ele merită evidenţiate ca o adevărată cotitură istorică: pregătirea terenului pentru aderarea la UE prin măsuri de eliminare a steguleţelor roşii ( justiţie, interne, agricultură, mediu); implementarea reformelor necesare procesului de integrare europeană: cele 4 coduri de bază ale dreptului românesc, codul muncii, legea învăţământului, reglementările fiscale, platforma dialoguluii social, sprijinirea fără rezerve a CCR, CSM, ÎCCJ, a Parchetului General, DNA, ANI; conducerea României prin mendrele celei mai  grave crize economice şi de sistem evitând consecinţele consumismului necontrolat şi intrarea în incapacitate de plată; ţinerea sub control a deficitului şi inflaţiei concomitent cu iniţierea bazei investiţionale; eliminarea sau îngrădirea marilor inechităţi cu referire la slariile şi pensiile aşa zis nesimţite; scoaterea la lumină a dosarelor securităţii şi condamnarea oficială a comunismului; probabil cea mai semnificativă realizare: asigurarea terenului pentru o justiţie independentă şi deplin responsabilă; în fine, au asigurat României  un statut apreciat în colaborarea inter-europeană şi internaţională.

          Precum bine ştiţi, multe dintre aceste măsuri au fost obstrucţionate atât pe parcursul guvernării comune cu PNL ( excluderea din guvern a Monicăi Macovei, a lui Vasile Blaga, tocmai cei care eliminaseră steguleţe roşii de pe justiţie şi interne)  în final pactizarea cu PSD şi eliminarea din guvern a PDL, toate acestea pentru că măsurile de reformă le afectau interesele. Iată-Vă acum şi pe Dv. aterizat în barca lor. Şi poate mirarea n-ar fi de atari proporţii dacă aţi fi îmbrăţişat liberalismul brătienist. Vă văd însă pe sticlă în postura de ataşat a lui Sorin Roşca Stănescu ( ce ironie a politicii) dovadă că V-aţi aliniat liberalismului fripturist.

          Aş vrea să Vă reamintesc teza principialităţii în politică astfel cum ne-o recomanda marele nostru învăţător Corneliu Coposu şi la care credeam că aţi subscris cu toată puterea. Trecem prin momente dificile în plan economic intern şi, din vara trecută deopotrivă în planul relaţiilor europene şi internaţionale. Acestea sunt trecătoare şi am convingerea că în timp vor fi depăşite. Ceea ce rămâne ca o apăsătoare tară a istoriei şi în special a istoriei ultimilor aproape 7o de ani este alterarea gravă a climatului moral în care se zbate societatea românească, din nefericire stimulată de puternicele forţe economice şi politice interesate în perpetuarea ei. Iar prin prestaţia Dv. din mai bine decât ultimul an de zile lăsaţi impresia că V-aţi aliniat acestor forţe adoptându-le nu numai limbajul ci şi sprijinindu-le politic.

           Nu-mi rămâne decât să rememorez momentele plăcute ale colaborării de odinioară şi să regret despărţirea pe cărările diferite de acum. Eram odată încrezător că plaiurile comune ale Munţilor Apuseni ne vor ţine mereu aproape, în promovarea şi apărarea gândirii creştin-democrate a PNŢCD.

 

                                                Cu stimă şi respect, fostul Dv.ministru de Interne

                                                                   Gavril Dejeu  

           

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

ciortea v

Acum 10 ani

veti vedea ca PNTCD va supravietui si PDL-ului fiindca aceste partide au ceva fundamental diferit: PDL este un partid format in jurul unui om si va dispare odata cu acesta si PNT este un partid format pe baza de principii si doctrina si chiar daca momentan acestea nu prea reprezinta ceva, pe termen lung vor redeveni ceea ce trebuie sa fie in viata politica.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Care pntcd?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus