Joi,
13.06.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Aleea Celebritatilor are primele sase stele | Galerie Foto

”Personalitate unică a teatrului european”, regizorul Eugenio Barba a primit prima stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu. ”Pentru ridicarea cercetării la rang de artă și pentru crearea de școli de teatru și antropologie”, după cum a citit Constantin Chiriac din motivarea decernării acestei ”stele”. Inaugurată sâmbătă seara, Aleea Celebrităților din Sibiu are primele șase stele închinate unor personalități culturale.
Printre aceste nume este și cel al regizorului Silviu Purcărete. În bine cunoscutu-i stil, Purcărete a comentat această inițiativă. ”Noi suntem doar stele, Chiriac e firmamentul.  Ştiu că sunt plimbări cu căţeii aici, asta e o chestie care chiar îmi face plăcere. Aceste plăci vor intra în natură, vor fi fi frumos colorate şi vor primi patina timpului”, a spus Purcărete.
Sâmbătă seara, în Parcul Cetății, alături de Eugenio Barba și Silviu Purcărete, au mai primit câte o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu regizoarea Ariane Mnouchkine , regizorul Declan Donnellan,  criticul de teatru George Banu şi, postmortem, Nakamura Kanzaburo XVII, actor  Kabuki.

Stele pentru excelență

Constantin Chiriac consideră că Aleea Celebrităților este amplasată în locul ideal, având în vedere că parcul pe care îl străbate face legătura între primul teatru din Sibiu, construit în 1787, și viitorul teatru, plănuit a fi ridicat în anii următori. ”Este o recunoaștere a excelenței culturale în lume, în acest spațiu extraordinar”, a spus Chiriac.
George Banu spune că este onorat de această distincție. ”Mă bucur că primesc această onoare la Sibiu, care mă leagă de tinereţe me şi de descoperirea lui Dostoievski. Aici am citit prima oară în viaţă Dostoievski, chiar pe aleea acesta, deci, într-un fel, de la «Fraţii Karamazov» la steaua de pe Aleea Celebrităţilor e cercul unei vieţi care se apropie de închidere. Și e mai bine să se închidă cu un premiu”, a spus Banu.

”Nouă ne aduce celebritate”

Plachetele care au marcat dezvelirea acestor stele au fost înmânate ”premianților” sau celor care i-au reprezentat de către primarul Sibiului, Klaus Johannis. ”Sibiul nu a fost cucerit niciodată de inamici. Sper să fie cucerit de prieteni”, a declarat Johannis la deschiderea ceremoniei de dezvelire a stelelor de pe Aleea Celebrităților.
La finalul ceremoniei, criticul George Banu a declarat că noua alee din Sibiu testează ”amiciții”. ”Nouă ne va aduce un plus de celebritate această alee, nu festivalului. Festivalul este cel care oferă celebritatea. Această Alee cred că are rolul de a testa fidelitatea unor amiciții, a unor relații. Eugenio Barba a venit azi din Germania pentru a primi această stea. Deci, cred că pentru noi e important”.

A șaptea stea, amânată

Cea de-a șaptea stea pregătită pentru inaugurarea Aleii Celebrităților din Sibiu o omagiază pe coregrafa Sasha Waltz. Aceasta a declarat că dorește să fie prezentă la dezvelirea acestei stele, motiv pentru care acest moment a fost amânat pentru o altă dată din cursul acestui an.
Pe Aleea Celebrităților din Sibiu vor fi dezvelite, de regulă în cadrul fiecărei ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, stele cu numele unor personalități care au marcat în vreun fel viața culturală și sportivă a orașului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

bravo

Acum 11 ani

FOATE BINE , CIRC PE PIINE , PENTRU PROSTIME . AFACERI DE POLITICIENI SI DISTRUSA TOATA TARA . DA-TI TOATA TARA , TERENURI , INTREPRINDERI , MINEREURI , PETROL , RESURSELE TARI , PINA LA EPUIZARE , PE 99 ANI . CE NU AU REUSIT 2000 ANI , AU FACUT REAL IN 20 ANI . AMANETATI , GAJATI ,TOT . AM LUPTAT DOUA RAZBOAIA MONDIALE , ECONOMIE ,OAMENI MORTI SI ACUM LE DAM DE POMANA SI II PUPAM SI PE PANTOFI .
Raspunde

mosu

Acum 11 ani

DE ACORD CU NR 1 bravo IP 109 100 40 196
Raspunde

...

Acum 11 ani

In editia de astazi a aparut un articol despre un baietel de 3 ani care a murit la Spitalul Jud Sibiu in urma unei operatii banale de polipi. Sa nu se supere nimeni dara cred ca acolo ar trebui sa apara comentariile voastre. Comentariul meu este scris sub pseudonimul \"VREM DREPTATE\" . Cititi si dati-mi sau nu dreptate. Este mai importanta parerea voastra acolo. Amurit un copil nevinovat de 3 ani din cauza unor nenorociti si nimeni nu spune nimic. Vreau sa va aud. VREM DREPTATE !!!!!!
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

daca astea sunt celebritatile sibiene, primaria ar fi putut sa paveze cu \"stelele\" lor vreun WC dintr-o gara, astfel incat sa se poata c**a tot poporu pe banii aruncati de pomana pe asa o porcarie!! Avem atatea alte trotuare jalnice in orasul asta de lumea a 3-a si noi avem \"aleea celebritatilor\", plina de nulitati!! Cat a costat mizeria aia?? Cate trotuare (mai ales din zona centrala) se puteau reabilita cu banii investiti in pocaria aia? Ce sa mai zic, poate ca \"celebritatile\" astea joaca rolul vietii lor. In rest, pita si circ!
Raspunde

mda

Acum 10 ani

Se vede ca acest moldovean hotz, Chiriac, nu are nicio tangenta cu Sibiul pe care-l tapeaza de bani anual cu circul lui de doi bani. Primul care merita o stea era actorul sibian Ion Besoiu si altii care au jucat pe scena sibiana: Papaiani, Serban Ionescu, Ioana Bulca etc.
Raspunde

emigrantul

Acum 10 ani

De abia aștept să văd mucurile de țigari, cojile de semințe și căcățeii de că-cățel! Că de......este totuși o alee în Românica! :))))) De-a dreptul penibili.....și eu credeam ca prima stea îi va fi dedicată fie lui Hermann sau lui Brukenthal (s-o fi schimbat definiția termenului ”celebritate” în DEX?)
Raspunde

celebru

Acum 10 ani

ati aparut frustatilor acum s-a vezi sport national in toate satele si marile metropole din tara alei ale celebritatilor bai cum apare un lucru bun si frumos apar frustati de serviciu domnule CHIRIAC linga aceasta initiatva si realizare puneti si un tablou cu pozele circotasilor si frustatilor cu indemnu scuipati aici
Raspunde

ana

Acum 10 ani

sunt si eu de acord cu mda
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus