Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Eleva de 16 ani, una dintre cele mai bune poete din Sibiu

Doar 16 ani are una dintre cele mai apreciate poetedin Sibiu. Ioana Vintilă este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” și publică deja poezie în revista Zona Nouă.

Primul număr din 2013 al revistei a văzut luminile tiparului, iar în paginile sale, tinerii literați ai Sibiului, coordonați de scriitorul Radu Vancu, își publică cele mai recente creații.

Iată cum își prezintă creațiile tinerii creatori ai Sibiului, care vor “fabrica”, în anii viitori, literatura română:

„Noi suntem cerchiștii din Zona Nouă, cei mai mulți nu am prins nicio secundă din regimul comunist și suntem liberi să gândim și să scriem așa:

“Da, acum optsprezece ani ne-am întâlnit, pentru că
apartamentele noastre ostile erau unul lângă altul,
și poate că așa trebuia să se întâmple,
și tații au râs atunci de bolboroselile noastre,
Și nouă ani am crescut împreună puțin câte puțin într-un bloc cu geamuri înguste și o grădină largă,
unde se cuibăriseră aproape 7 câini vagabonzi,
pe care i-au gonit sau i-au omorât în ’99, când puricii deveniseră insuportabili,
și unde am făcut o sută optzeci de oameni de zăpadă într-o singură iarnă,

înainte ca tatăl tău să obosească, ‘asta nu mai poate dura’, a zis,
apoi a încărcat totul într-un camion și gata”

(Radu Nițescu, 21 de ani, “guest” / București)”

În primul număr al revistei Zona Nouă are creații proprii și mezina grupului, Ioana Vintilă (16 ani), elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, zonistă încă de când era elevă de şcoală generală. În paginile revistei mai sunt prezenţi Cristina Jidveianu (18 ani), elevă în clasa a XI-a la Colegiul “Gheorghe Lazăr”, Matei Leida (21 de ani), Nelu Șerbu (30 de ani), Sînziana Șipoș (23 de ani) și Andrei C. Șerban (23 de ani), toţi studenţi sau masteranzi la Facultatea de Litere şi Arte din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu.

Revista mai cuprinde secțiuni de traduceri și recenzii, semnate de tinerii cerchiști.

“Zona Nouă funcţionează după principiul maiorescian – intră cine vrea, rămâne cine poate. Grupul încearcă să formeze poeţi şi prozatori care să ducă mai departe marea tradiţie literară a Sibiului”, susține coordonatorul grupului, Radu Vancu.

Zona Nouă este un proiect unic în Sibiu, înfiinţat acum 3 ani. Tinerii se întâlnesc săptămânal, fie într-o sală de curs, fie în pub-uri şi îşi prezintă şi critică reciproc creaţiile. Doi dintre zonişti au debutat deja în volum: Anatol Grosu (30 de ani), răsplătit cu cel mai important premiu pentru debut din România - premiul “Mihai Eminescu”, decernat la Botoşani şi Krista Szöcs (22 de ani), care s-a lansat în cadrul ediţiei 2013 a Bookfest, în prezentarea poetului Ion Mureşan.

Zona Nouă are, la ora actuală, 25 de membri.

Revista Zona Nouă este un proiect al Centrului Cultural Interetnic Transilvania Sibiu, finanțat de Consiliul Județean Sibiu și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

(Foto: tabăra de creație de la Tilișca a cerchiștilor din Zona Nouă)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

ivan escu

Acum 10 ani

am plâns... penibil
Raspunde

i. d. sarbu

Acum 10 ani

clasa a 9-a...hm.. poetă? i-o fi venit primu ciclu. in doi ani se lasa de poezie si se apuca de sex sincer.
Raspunde

Gabi Almasan

Acum 10 ani

Te-au trezit si tu Sarbule sa comentezi! Bravo ei ca e capabila sa puna versuri pe hartie si ia exemplu de la ea, ca din mana ta am vazut ce iese...
Raspunde

FkEuPNfT

Acum 10 ani

/ worry not about what you could have done if you had known about it few years ago.you know about it now.so lets make the best use of this information and icsneared awareness of the anchoring logic and make our Life a happier one.enjoy da wkend
Raspunde

QZVElM0m3r51

Acum 10 ani

The insurance QuotesChimp doesn't comprehend what will be bought. As a consequence, there might be copying of protection and also a resultant over-payment of rates.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus