Cârnați cu trufe, cremă de oțet balsamic de Modena, prosciuto, mozzarella, cașcaval afumat, mușchi afumat, oțet balsamic cu trufe albe, și alte soiuri de mezeluri și brânzeturi din care să te înfrupți cu bucăți calde de piada (fie-mi iertată ignoranța, dar am înțeles că pâinicile făcute la fața locului sunt cele care dau și numele localului). Pe toate le-am găsit la restaurantul, sau mai degrabă bistro-ul de pe Justiției, colț cu Bulevardul Victoriei, denumit ”La Piada”.
Locuri de parcare: cum ți-e norocul. Și acum norocul e ceva mai darnic, pentru că activitatea nulă de la Tribunal, face strada Justiției un loc destul de pustiu. Atmosfera este de restaurant nou. Se simte aerul proaspăt, dar se observă și absența micilor detalii. Niciun element de decor, totul alb și imaculat. Nu tu un steag al Italiei, un tricou mai vechi cu Parma sau vreun portofel, pradă de război de la românii din Bologna. Doar o plasmă trăncăne pe un post de muzică românească de undeva de sus, dintr-un colț. Poate o muzică italiană, care să te introducă în atmosfera bucatelor ar fi fost mai bine-venită. Câteva mese, vreo trei – patru, câteva scaune la bar și alte câteva la fereastră fac loc pentru vreo 15-20 de persoane. Doar că atunci când am intrat noi nu era nimeni. E drept, au mai intrat pe parcurs.
Pe post de chelner, bănuiesc că era chiar patronul, un tip brunet, tatuat, italian. De după tejghea se ițea un bucătar care din când în când avea rolul de a arăta mușteriilor ce fel de bunătăți coace la cuptor.
Neștiind de unde să luăm meniul, iatalianul ne-a dat o sugestie. ”Nu vreți un platou cu brânzeturi și mezeluri? Avem și câteva specialități cu trufe”. Dat fiind faptul că am mai trecut prin astfel de exepriențe, m-am gândit instant că va costa foarte mult și că voi pleca flămând. Dar nesătul de critici aspre despre restaurangii scumpi la notă, m-am încumetat. Era taman ziua de salariu. Că veni vorba de meniuri: este unul tipărit, dar foarte sumar și unul scris cu mâna, ce pare ușor amator, dar are avantajul că există vreo două-trei fotografii cu preparatele.
Platoul a venit relativ repede, dar pe lângă toate cele enumerate mai sus m-a dat cu adevărat gata un fel de unsoare de-a noastră, care întinsă pe bucata de lipie sau cum s-o fi numind, se topeau instant, lăsându-ți în gură un gust puternic de ”mai dă-mi Doamne două-trei minute și-apăi ia-mă”. Se simțea și usturoi, dar și alte buruieni mediteraneene, totul într-un buchet pe care sincer nu l-am găsit în alt aliment. Bine, italianul m-a tot vrăjit cu trufele, dar n-avea de unde să știe că mă terminase deja cu un vârf de cuțit cu unsoare. Țăranul tot țăran.
Pe lângă platoul vestit, pe care vă puteți pune ”random” orice bunătăți, aici mai puteți găsi și alte îmbucături ”la minut”: piadine și tigele, un fel de clătite, respectiv un fel de mini-pizza, pe care dacă i le veți descrie așa italianului, vă va da probabil un dos de palmă. Dar și vinuri din mama-Italia, care nu au cum să vă lase indiferenți.
Ca desert, am primit din partea casei câte o ciocolată, evident cu aromă de trufe. Bună. Pentru platoul de brânzeturi și mezeluri, plus vreo trei sosuri, plus două beri Carlsberg, plus o apă plată și o piadina clasic am lăsat 61 de lei, plus bacșicș. Acum faceți voi socoteala dacă merită sau nu.
Țineți minte: restaurant italian fără pizza și lasagna, cu multe trufe și specialități locale din Emilia Romagna. În minus, ambianța audio și acel vino-ncoa care să te simtă ca la italieni acasă. Păcat doar că se află într-un loc care nu te îmbie neapărat să mergi să mănânci ceva special. Din acest motiv (zona se mai numește și ”colțul falimentului”), nu cred că vor rezista mai mult de șase luni. Doar dacă nu-și mută locația, pentru că Tribunalul nu va reveni acasă prea curând.
Salvatore Schillaci
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Emil
Acum 10 ore
Gogu
Acum 10 ore
X-ulescu
Acum 10 ore
Gogu
Acum 11 ore
Kokos