Miercuri,
26.01.2022
Ceata
Acum
-7°C

Stagnarea inseamna mersul inapoi!

Am aflat, printr-o declarație publică a unui politician local, că la Sibiu investitorii străini nu mai au de unde să angajeze forță de muncă. Și, deci, n-or să mai prea vină pe-aici…

Asta chiar e o veste proastă pentru oraș, mai ales pe termen mediu, când vor ieși la iveală toate dezechilibrele de ordin urbanistic-social, despre care am amintit uneori. Cred că se pot enumera câteva cauze ale acestei lipse de cadre (bănuiesc că pentru industrie…):

• din miile de studenți ai facultăților sibiene, prea puțini sunt pregătiți pentru specialitățile căutate, sau nu mai rămân în oraș.

• sunt prea mulți pensionați la 45 – 50 de ani.

• lipsește o strategie de zonă metropolitană, cu diametru de cca 60 de km, cum ar merita un oraș ca Sibiul.

• lipsește o strategie de ordin inter-urban, la nivel regional ( nu vă faceți iluzii – prognozata regionalizare a țării, făcută de actualii conducători, nu va rezolva acest tip de strategie…).

Singurul avantaj, pentru comunitatea sibiană este raportarea suspectă a unui foarte scăzut număr de șomeri.

Din cele relatate de conducerea Universității „Lucian Blaga”, această instituție a antamat programe specifice de cercetare-dezvoltare, prin care studenții pot aborda noi modalități de acțiune în profesia aleasă. Despre conducerea politică a treburilor, se poate spune doar chestia cu șomajul…

Sunt mai multe aspecte ale problemei. Dezvoltarea economică a unui oraș / a unei zone metropolitane poate avea loc pe direcții diferite, în orice caz nu doar prin construirea unor facilități/fabrici/combinate de la zero („greenfield”). Asta trebuie să fie eventual o cincime din totalul investițiilor. Tocmai diversitatea domeniilor în care se investește într-o zonă poate asigura ocuparea întregii game de cadre disponibile, nu numai tineri care să lucreze în schimburi, în hale iluminate artificial.

Există, mai ales într-o zonă care este industrializată de sute de ani, o bază imobiliară specifică. Tocmai de aceea s-a pus la punct metoda RECONVERSIEI, care înseamnă adaptarea spațiilor existente la alte necesități, modificarea tehnologiei cu costuri mai mici, cooperarea pe platforme mixte. Asta poate face parte din CAIETELE DE SARCINI oferite investitorilor, domnilor sibieni !

Dezvoltarea industrială se face, de zeci de ani, fără utilizarea obligatorie a unui mare număr de angajați… Noile linii tehnologice folosesc roboți, tot mai complecși – forța de muncă umană trece treptat în zonele de cercetare-microproducție-design, am depășit totuși anii *970… Aaa, există investitori care caută doar munca în „lohn”, doar mâna de lucru ieftină? Păi tocmai asta ziceam, să meargă în zona metropolitană – Avrig, Ocna-Sibiului, Tălmaciu, Cisnădie, Săliște, Miercurea etc. …

Dezvoltarea economică se face și prin servicii de inteligență – centre de cercetare/experimentare/inovare tehnologică - să vină băieții cu bani de dragul rezultatelor noastre, nu doar pentru facilități oferite de primării, terenuri furate de la producția agricolă, energie ieftină și muncă pe salarii de mizerie! Dezvoltare înseamnă și o structură de servicii pe arie metropolitană. Dezvoltare înseamnă și producție agricolă într-o structură inteligentă de micro-ferme suburbane, capabile să aprovizioneze aria metropolitană de care vorbeam, plus o rețea de pepiniere și alte servicii silvice…

Un adevărat planificator/manager urban se gândește strategic, pe orizont de 10 – 20 de ani, la relația cu investitorii și dezvoltatorii posibili-dezirabili, pentru Sibiu și aria sa de sprijin teritorial, pentru că unii dintre acești capitaliști pot părăsi „investiția” fără prea multe discuții (vedeți cazul Nokia de la Cluj…).                                                        

             Multe dintre aceste planuri se pot corela deja de la faza caietelor de sarcini, pentru a se integra în proiectul urban coerent, nu după capriciile investitorilor sau „indicațiilor” conjuncturale.

             Există resurse economice foarte avantajoase pentru o comunitate urbană de talia Sibiului, cum ar fi re-evaluarea materiilor prime secundare – SELECTAREA DEȘEURILOR, capitol super-deficitar în zona noastră ! Utilizarea materialelor reciclabile și obținerea de energie termică din resturile combustibile ar fi un gest de ecologie urbană firească pentru o fostă capitală culturală europeană…

             Este mare păcat că în această arie de așezări de vale până la cele submontane NU SE VALORIFICĂ TRADIȚIA SECULARĂ a producției de bunuri alimentare nechimizate (vedeți cum am risipit necugetat brandul berii din Sadu și Sibiu),// a producției textile pe resursele zootehniei din Mărginimea Sibiului (zeci de unități de îmbrăcăminte, lenjerie, stofe, covoare și mochetă, apoi pielărie și marochinărie),// a producției de mecanică fină, ce ar putea deveni mecatronică-electronică-robotică.

 

Oare cei ce se deprofesionalizează în Vest, (părăsindu-și familiile) pe câteva sute de euro, nu s-ar întoarce la ei acasă, pentru a munci în mici întreprinderi, strălucind de ordine, pe minim aceleași sume?

Vizualizari: 258

Comentarii

1 comentarii

socialistul

Acum 8 ani

Aveti perfecta dreptate. De mult timp in Sibiu si in tara invvatamantul este rupt de realitate si nu mai pregateste forta de munca calificata (meseriasi) pentru nevoile locale. Sunt domenii de activitate in care forta de munca necalificata are o pondere de peste 50% in total angajati ( in constructii, in industria lemnului, in agricultura etc.) Apoi evidenta somerilor neindemnizati nu corespunde realitatii. Sunt luati in evidenta numai acei oameni care au solicitat Agentiei de Somaj ajutor pentru a-si gasi un loc de munca. Asa se face ca, in Sibiu a scazut simtitor numarul de someri. Este un rezultat artificial care ascunde adevarul. Invatamantul sibian si mai ales cel universitar, suventionat in mare parte de catre stat produce absolventi pe baza rulanta dar care ,dupa absolvire, nu-si gasesc un loc de munca potrivit pregatirii sale universitare. Avem mii de absolventi, in special de drept , care fac alte munci, unele dintre ele fiind munci necalificate. Profesorii din mediul universitar incaseaza salarii uriase, statul suventioneaza partial invatamantul iar absolventii n-au loc de munca. S-a gresit enorm atunci cand s-au desfiintat scolile profesionale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus