Miercuri,
21.02.2024
Cer Senin
Acum
1°C

Turul Ciclist al Sibiului: de la spectacol la dopaj

În premieră, ediția din acest an a Turului Ciclist al Sibiului aduce o etapă care traversează Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, ceea ce ridică încă o dată nivelul adrenalinei. În plus, Turul vine și cu o clasare superioară în calendarul competițiilor Uniunii Cicliste Internaționale și aduce la Sibiu, între 11 și 14 iulie, echipe Pro-Continentale.

Nouăsprezece echipe naţionale, Continentale şi Pro-Continentale se vor înfrunta pornind de la Sibiu de-a lungul a 480 de kilometri.  Va fi un duel rutier dus de participanţi în lupta pentru cele 529 de puncte UCI puse în joc de organizatori şi cei 29.789 euro premii în bani. Orice iubitor al acestui sport știe însă că ultimii ani au fost marcați de numeroase scandaluri de dopaj. Cosmin Costea, unul dintre organizatorii Turului, ne dă asigurări că evenimentul de la Sibiu va fi de cel mai înalt nivel și că se vor lua toate măsurile pentru avea o competiție curată. Cu toate că există și o altă latură aacestui sport. ”Pasionații de ciclism din România au avut un mentor care a scris, după cunoștiința mea, singura carte la momentul respectiv despre ciclism, mă refer la Hristache Naum, tatăl lui Radu Naum – comentatorul sportiv. În această carte Hristache Naum povestește despre o victimă celebră a ciclismului din anii 60, Tom Simpson pe numele lui, care a murit pierzându-și cunoștiința pe bicicletă, pe o ascensiune foarte cunoscută în Franța. Încă de atunci a început o dezbatere teribilă pe tema dopingului în ciclism iar domnul Naum sublinia în cartea lui că dacă s-ar putea, printr-o dispensă să zicem, accepta într-un sport dopajul ca susținere pentru efort și nu pentru a falsifica rezultatul, atunci ciclismul cu siguranță ar merita acest lucru. Eforturile sunt imense”, a declarat Cosmin Costea.

Pentru sibienii de rând cea mai spectaculoasă fază a competiției rămâne contratimpul din centrul istoric. ”Vom avea un prolog în centrul istoric, etapă pe care sibienii dacă vor știi să o guste cu siguranță vor descoperi frumusețea acestui sport. Este practic o luptă cu tine însuți. Urmează două etape de munte, amândouă cu sosire la altitudine. Etapa I are sosirea la Bâlea Lac, trecând prin Agnita, iar a doua etapă are sosirea la Păltiniș, dar trecând prin orașul Victoria, este cea lungă etapă cu 84 de kilometri”, mai spune Cosmin Costea. În plus față de anii trecuți, etapa cu numărul III vine cu o surpriză, incluzând în traseu și Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Lista de start din 2013 anunță deja dueluri rutiere acerbe între numele mari ale ciclismului european. Unul dintre ei este campionul Italiei în 2012, Franco Pellizotti de la echipa Pro-Continentală Androni Giocattoli. Pellizotti este un specialist în căţărări, care şi-a mai înscris în palmares şi alte competiţii prestigioase: victorii în clasamentul pe puncte al Turului Paris-Nice 2007, în Memorialul Marco Pantani 2007 şi în Săptămâna ciclistă internaţională Bartali 2005. Spectatorii îl vor putea vedea şi pe Davide Rebellin (de la Pro+Continentala CCC Polsat), care deține recordul de a fi câștigat în același an (2004) Amstel Gold, La Flèche Wallonne și Liège-Bastogne-Liège (triplu record egalat de Philippe Gilbert doar în 2011 în versiune italiană). În plus, gruparea continentală Christina Watches-Onfone va veni la Sibiu cu o echipă extrem de puternică, din care fac parte Martin Pedersen (învingător în Circuit d’Alger 2013, câştigător al Turului Chinei I în 2012, câştigător în clasamentul general în Tour of Britain 2006), Stefan Schumacher (câştigător în clasamentul general al Turului Chinei II şi al Turului Serbiei în 2012, bronz la Campionatele Mondiale de Şosea 2007, învingător în două etape ale Giro dItalia 2006 şi tot două etape în Tour de France 2008) şi Angelo Furlan (care şi-a adjudecat în 2013 etapa a doua a Turului Estoniei).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

am vazut

Acum 10 ani

un ciclist uc.... mai de mult cu simtome ; a alergat mai tare , avea o concentratie fixa la traseu si inprejur ,stare nervoasa tremurinda , a fost primtre primi la sosire , in momentul sosiri sa oprit mai departe , sa intors inapoi ,nu putea sa raspunda la intrebari , tremura , nu stia ce sa faca , sa dus intr-o parte de grupul lui , tremura , cerea apa , racoritoare , curgea traspiratia dupa el , statea jos , 10 secunde se ridica si mergea nervos inainte si inapoi . Antrenorul lui si colegi banuiau ceva , un doctor se uita mereu la el si nu indrasnea sa zica ceva , dar il supraveghia . Apuca ghidonul si frinele mereu . La sfirsit a plecat in masina si l-au intins pe o banca , tremura , stare nervoasa , rigid , transpiratie , etc. si au plecat , nu stiu ce au mai facut . Mai tirziu la plecare , cei mai experimentati (batrini) ne-au spus ceva , despre dopaj si sa avem grija , cistigul este pe moment dar este periculos . ! a fost ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus