Marţi,
17.06.2025
Cer Senin
Acum
29°C

Un nou regulament urbanistic pentru Ansamblul spitalicesc

Cel mult două noi clădiri, un regim maxim de înălțime de cinci niveluri supraterane, inclusiv parter și demisoluri, plus o mansardă și crearea unui traseu pietonal care să lege bulevardul Coposu de  strada Lucian Blaga sunt printre propunerile incluse în Regulamentul de urbanism pentru zona cunoscută drept ”Ansamblul spitalicesc”. Este vorba de ansamblul clădirilor care compun și din jurul Spitalului clinic județean, zonă delimitată de străzile Coposu – Hermann Oberth – Izvorului – Lucian Blaga - Independenței.
Acest regulament a fost supus dezbaterii publice din a doua parte a lunii trecute și, potrivit proiectanților, nu au fost primite observații sau sesizări din partea instituțiilor sau persoanelor eventual interesate. Acest plan urbanistic zonal al zonei de construcții protejate Ansamblul Spitalicesc urmează să fie supus votului Consiliului Local Sibiu.

Doar două noi clădiri

Regulamentul ce urmează a deveni lege dacă va fi adoptat de CL Sibiu în forma propusă interzice ridicarea oricărei noi construcții în perimetrul studiat, cu excepția unei clădiri la intersecția H. Oberth cu Izvorului și a uneia lipită de clădirea ce adăpostește acum secția Boli infecțioase. Același regulament mai propune reabilitarea a zece clădiri, printre care cea a Medicinii legale, a Administrației Spitalului județean sau cea a sălii de sport de pe strada Independenței. Totodată, același regulament mai prevede extinderea/mansardarea a două clădiri (cea a secției de Fizioterapie și corpul de clădire care adăpostește și Unitatea de primiri urgențe), proiecte aflate deja în derulare.
Dincolo de limitarea la P+4+M(R), noul plan mai permite doar două niveluri subterane în zonă, un procent de ocupare a teritoriului de maxim 35% din suprafața parcelei și un coeficient de utilizare a terenului maxim admis de 2.
Regulamentul propus spre adoptare a fost întocmit de SC Grafisis SRL, șeful de proiect fiind arhitectul Szabolcs Guttmann (fostul arhitect șef al orașului), alături de el fiind arhitecții Mihai Popa și Vladimir Grigorov.

Un nou traseu pietonal

”În urma investigațiilor istorice privind evoluția tramei stradale, se propune marcarea traseului inițial al străzii Straussenburg Gasse prin elemente de pavaj și două porți de acces în incinta spitalului, ceea ce presupune legarea bulevardului Spitalelor de strada Lucian Blaga printr-un traseu pietonal și spargerea insulei urbane existente. Această propunere dorește să reintegreze zona studiată în cadrul circuitelor urbane și să anuleze fenomenul de izolare datorat practicilor urbane din anii '60 – '90”, se arată în regulamentul propus spre adoptare.

Consiliul Județean intenționa extinderea spațiilor

Noul regulament propus spre adoptare vine în contextul în care, la începutul acestui an, președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, anunța intenția extinderii pe verticală a unor clădiri din cadrul Spitalului județean Sibiu. Spre exemplu, pentru clădirea care adăpostește, printre altele, maternitatea, în intențiile CJ Sibiu era construirea a încă două niveluri peste cele cinci supraterane existente.
Totodată, în aceeași zonă, anul acesta a fost dat în funcțiune Spitalul Polisano, ce are un regim de înălțime S+P+5+R.

Regulamentul de urbanism propus spre adoptare poate fi consultat aici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

vlad

Acum 11 ani

Polisano poate are S+P+5+3R. Dar legea nu e facuta pentru a fi respectata
Raspunde

nunu

Acum 11 ani

foarte bine spor la treaba in ce sia propus CL sunt convins ca se va realiza ,iar in ce priveste CJ am mari indoieli ca se va realiza ,a trecut un an si nimic nou sub soare
Raspunde

callas

Acum 11 ani

ma intreb ce sens a avut studiul de ani de zile si scump, facut de specialisti recunoscuti in materie si finalizat cu PUG-ul Sibiului ( care ar trebui sa aiba regim de lege), daca tot nu se respecta si pentru fiecare colt al orasului ori se platesc noi studii care il contrazic ( acesta nefiind ultimul pentru ca nu sunt bani de cladiri doar de studii, planuri, ipoteze si prezumtii) ori se construieste aiurea. Pentru renovarea unor cladiri existente e mai putin nevoie de 3 arhitecti si studii de urbanism, si mai mult de BANI.
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

daca s-ar demola beserica aia si corpurile \"administrative\", adica niste cotete de porci se poate face inca un corp de cladire demn de epoca in care traim pe locatia respectiva. Pentru spital ar trebui obtinuta o derogare de la planul urbanistic si sa permita cel putin 1S+P+7E sau poate chiar 12E. Foarte bine ca s-a deschis Polisano. Cine isi permite sa plateasca \"luxul\" de a naste in conditii de curatenie si profesionalism. Jumatate din maternitatea de stat e complet renovata si utilata de ultima generatie, dar nu ii da drumu din te miri ce motiv birocratic. Uite asa ies toate aparatele din garantie fara sa fie macar o data folosite. Tipic pentru tara asta. Foarte bine ca se reia traseul pietonal. Asa cred ca ar fi normal, nu sa intri si sa iesi prin corpuri de cladire sau sa ocolesti 71.000 de metri patrati.
Raspunde

un paduche

Acum 11 ani

a distrus si va distruge spitalul din interior . A luat tot soarele din curte si sali de operatie , ocupind curtea , la urgenta masinile salvari nu poate sa vina cu urgente , nu are loc de spagari si cele ale doctorilor . Peste 2-3 ani termita Polisano va minca spitalul cu totul . succes . Ce dracu desbatere , cind mintile luminate distruge tot , pentru 2-3 boabe de aur .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus