Vineri,
21.11.2025
Parțial Noros
Acum
12°C

Visinele

Nu numai că au un indice glicemic mai scăzut decât surorile lor cireșele, dar au și un nivel mai mare de vitamină C și antioxidanți. De ce să nu optăm atunci pentru aceste minuni dulci acrișoare, colorate în cel mai frumos roșu burgund pe care l-a pictat natură? Consumul de vișine contribuie la refacerea țesuturilor musculare astfel încât consumul lor este indicat celor care fac mișcare multă și intensă și sunt expuși febrei musculare.

Oamenii de știință au descoperit că pentru 90% din oamenii care au băut suc de vișine înainte și după exerciții, recuperarea a avut loc în mai puțin de 24 de ore. În plus, datorită pigmenților de antocianina care le colorează atât de frumos, vișinele au proprietăți antiinflamatorii, reducând inflamațiile și calmând durerile din organism. Vișinele reduc stresul oxidativ care afectează mușchii, ușurând astfel durerea.

Vișinele reprezintă un adevărat coctail vitaminic, cu o compoziție impresionantă de apă ( 88,6 %). Restul este reprezentat de zaharuri, acizi, pectine, proteine, celuloză, tanini, dar și de săruri minerale precum fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc sau vitamine - A, B1, B2, B9, C, E, PP, caroten.

Ele conțin și potasiu, care ajută la menținerea sănătății pielii și a inimii. Mai mult, datorită flavonoizilor (substanțe antioxidante) pe care îi conțin vișinele au capacitatea de a energiza și detoxifia organismul, dar și de a combate durerile de cap sau depresiile.

Consumul de vișine este indicat și pentru prevenirea bolilor de inimă, a atacurilor cerebrale și chiar a diabetului de tip 2. Vișinele conțin pectină, o fibră solubila ce reglează tractul intestinal și reduce nivelul de colesterol din sânge, principalul factor de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Vișinele sunt recomandate și în cazulor celor care suferă de gută, o formă de artrită ce presupune inflamația articulațiilor. Consumul lor constant reduce nivelul de acid uric care în cantități mari formează cristale în articulații și în țesuturile care le înconjoară.

Aceeași cantitate mare de acid uric poate fi cauza unei artrite gutoase extrem de dureroase. În plus, vișinele conțin mai mult betacaroten decât cireșele, iar cireșele conțin de 19 ori mai mult betacaroten decât afinele și căpșunile.

Betacarotenul este transformat de organism în vitamină A. Această vitamină esențială contribuie la menținerea elasticității pielii și la prevenirea îmbătrânirii ei, protejând vederea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 171

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus