Prunele (Prunus Domestica) sunt înrudite biologic cu piersicile, nectarinele și migdalele și sunt specia cea mai variată din categoria fructelor, existând în prezent peste 2.000 de specii diferite cunoscute ale acestui fruct zemos. Ajunse la maturitate toamnă, în Europa, prunele fac deliciul celor obișnuiți cu deserturile consistente (gem, dulceața, prăjituri), dar sunt foarte cunoscute din punct de vedere social în România și în Serbia pentru faptul că se obține din ele țuică, băutură alcoolică tradițională a celor două țări vecine.
Vitamina C (o prună asigură 10% din necesarul zilnic), vitamina A (sub formă de beta-caroten), fibrele, vitamină B2 (riboflavină) și potasiul sunt cei mai importanți nutrienți ai acestui fruct, cei care include pruna pe lista alimentelor sănătoase.
Atât pruna proaspătă, cât și cea uscată au fost intens studiate de specialiști, care au descoperit că cele două variante ale acestui fruct conțin doi fitonutrienti unici, denumiți neoclorogenic și acid clorogenic, care au calități antioxidante puternice, distrugând unii radicali liberi care atacă celulele umane. La fel, acești fenoli puternici protejează stratul natural de grăsimi care compun neuronii creierului uman.
Un alt avantaj al consumului de prune și de prune uscate îl reprezintă faptul că acestea sporesc prin vitamina C prezentă capacitatea organismului de a mari absorbția fierului din diferite surse.
Prunele au mari proprietăți energizante, în special grație conținutului natural de zaharuri. În fine, prunele mai sunt lăudate pentru că pot alunga oboseala sau senzația de stres, dar și pentru că sunt un aliat de nădejde al majorității funcțiilor intestinale.
Dacă vreți să achiziționați prune care sunt gata coapte, fiind tocmai bune de consumat, trebuie că la atingere acestea să se lase ușor sub presiunea degetelor și să fie ușor moi în partea lor superioară.
Dacă totuși ați intrat în posesia unor prune care încă nu sunt coapte, este bine să le lăsați la temperatură camerei, fără a le înveli în nimic altceva, timp de o zi sau două, verificând după o zi stadiul în care au ajuns. La frigider pot fi ținute aproximativ trei zile, din momentul în care sunt coapte. Atenție, dacă doriți să congelați prune pentru sezonul rece, trebuie să le scoateți înainte sâmburele, pentru a vă asigura că pruna își va păstra intacte calitățile și după decongelarea ulterioară.
Dacă doriți să consumați prune după ce le-ați ținut la frigider, este bine să le lăsați înainte timp de 15-20 de minute la temperatura camerei, pentru a fi cât mai zemoase și cât mai dulci.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Prunus Domestica
Vizualizari: 313


Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Olguța Crăcănici
Acum 7 ore
Ouțele, tablourile, industria și canalele la Dunăre
Acum 7 ore
Ghita
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
NFilip