20 de lei kilogramul de telemea – este prețul cel mai des întâlnit în piețele sibiene. Sigur, cu puțin noroc găsiți și cu 23, chiar și cu 25 de lei kilogramul. Totul e să nimeriți în ziua și la oră (ne)potrivită. Culmea, deși toți comercianții de brânză, de oriunde din țară, se dau “producători de Sibiu”, prețurile care se cer aici, la ei acasă, nu sunt deloc mai mici decât în alte piețe din România.
Ba dimpotrivă, am putea spune, dacă analizăm statistica publicată de Ministerul Agriculturii. Pentru perioada 16-31 iulie, documentele Ministerului arată că, la Sibiu, brânzeturile proaspete s-au vândut cu 15-18 lei kilogramul, smântâna, cu 11-15 lei kilogramul, iar telemeaua, cu 16-17 lei pentru un kilogram. Facem abstracție de faptul că, în mod real, rar găsești în piață afișat un preț mai mic de 20 de lei. Cert este că, potrivit acelorași date, în Maramureș, producătorii au prețuri halucinante, comparativ cu ale noastre: maxim 8 lei și 50 de bani pentru un kilogram de brânză proaspătă și cel mult 15 lei, telemeaua. Producătorii din Neamț, Olt și Prahova au prețuri între 10 și 15 lei pentru brânza proaspătă, iar la Sălaj se cere maxim 16 lei pentru un kilogram.
Și vecinii noștri au prețuri mai mici decât noi la brânză. Potrivit Ministerului Agriculturii, la Vâlcea, brânza proaspătă se vinde cu 12-15 lei, iar la Alba, cu maxim 16 lei. Doar brașovenii cumpără brânză proaspătă mai scump, respectiv cu 16-22 de lei pentru un kilogram și cu 13-20 de lei, telemeaua.
Scump, pentru că e greu
Când îi întrebi de ce vând brânza la fel de scump în Sibiu ca oriunde în țară, producătorii se plâng că le e greu. “Nu-i chiar la fel de scumpă, că la București o dăm cu 30 de lei. Dar mulți crescători au ținut miei de supt, pentru că n-au avut cu cine mulge oile, nu e forță de muncă. În plus, noi, care le creștem, suntem la o vârstă înaintată, iar cei tineri nu vin din urmă. O să dispară crescătorii în țara asta… Noi nu mai avem profit din nimic. Păi am dat 2.50 de lei pentru tuns, la o oaie și am dat lâna cu 1,30 de lei. Asta în afară de mâncare, țigări și băutură pentru muncitori… Lipsa forței de muncă ne termină”, spune șeful Asociației Crescătorilor de Ovine și Bovine, Marcel Andrei.
Mulți producători vând în continuare la negru. Curentul “eco” i-a făcut pe sibieni să cumpere din nou lapte de la țăranii din jurul orașului. “Eu am familiile mele, aduc în fiecare zi 12-14 litri de lapte, le las oamenilor la ușă și iau banii la sfârșit de lună. Dau litrul cu 3 lei și îmi convine, decât să-l dau cu 1 leu la fabrică”, spune un producător din Moșna. Deocamdată, însă, micii producători nu s-au conformat și normelor de igienă. Laptele este adus, de regulă, în sticle de apă plată, iar brânza, în pungi de-un leu, direct din putină. “Și noi tot din laptele ăsta bem. Așa am crescut, așa au crescut și copiii noștri. Nu mi s-a plâns niciodată nimeni, de nimic. Animalele noastre sunt foarte curate, avem grijă de ele, că de la ele ne mâncăm noi pâinea”, se apără producătorul.
Turiștii care vin la Sibiu se pot aștepta, așadar, să găsească brânză mai proaspătă, dar nu și mai ieftină. Prețurile “de producător” nu se aplică pentru oierii din Mărginime.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Asociației Crescătorilor , Ministerul Agriculturii , Potrivit Ministerului Agricult , Marcel Andrei
Vizualizari: 612
Ultimele comentarii
Acum 10 minute
Gigel
Acum 24 minute
Emil
Acum 25 minute
Bitt Dannman
Acum 27 minute
Adrian
Acum 34 minute
Emil