Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Cand nasterea costa, sibiencele prefera sa nasca prin cezariana

O comparaţie între statistica maternităţii Spitalului Judeţean pe ultimele şase luni şi a maternităţii Polisano pe ultimele trei luni, arată că ”la privat” cam 54% dintre paciente au născut prin cezariană, 46% pe cale naturală, iar la stat din totalul de 961 de naşteri, 76% au fost pe cale naturală, iar 24% prin cezariană.

Din primăvara anului 2013, de când la Sibiu s-a deschis o maternitate privată, sibiencele, care din diferite motive prefereau să nu nască la maternitatea Spitalului Clinic Judeţean, au o alternativă. Şi migraţia spere clinicile private din Braşov şi Târgu Mureş s-a redus, iar motivul, invocat de mame şi mai puţin recunoscut de medici, este acela că „acum cezariana nu mai e o raritate la Sibiu”.

Mai multe cezariene la privat decât la stat

Dacă unele mămici, cu copii de 3-4 ani povestesc nemulţumite că au vrut să nască prin cezariană şi au fost refuzate, lucru „profund nemulţumitor şi un motiv să nasc următorul copil la privat”, medicii, atât cei de la maternitatea spitalului sibian, cât şi de la maternitatea Polisano, spun că „moda s-a schimbat” cam de un an, iar mamele nu mai vor să nască prin cezariană sau în apă, ci preferă aducerea pe lume a copilului pe cale naturală.
 „Oamenii au o impresie greşită despre cezariană, în sensul că ei cred că dacă te duci la privat, dai un ban şi îi zici fă-mi cezariană, medicul îţi face. Ei, lucrurile nu sunt chiar aşa. Operaţia de cezariană la o gravidă poate să se facă dacă este o condiţie medicală. Adică nu poţi să-i faci cezariană fără motiv când ştim cu toţii că naşterea naturală e cea mai indicată. Aici totul e concentrat pe interesul pacientei. Ea vine cu idei, cerinţe şi aşa mai departe, dar noi discutăm foarte mult cu ea şi căutăm să îi explicăm lucrurile pe care nu le ştie şi să ajungem împreună la soluţia cea mai bună. Câteodată există sarcini cu probleme şi atunci poţi să anticipezi că vor fi complicaţii şi să îi faci imediat cezariană sau poţi aştepta câteva ore să aibă loc naşterea naturală şi dacă nu se poate, treci la cezariană. Acum, de vreo doi ani cred, există un nou curent, de a naşte natural. Chiar de curând am avut o pacientă care nu a vrut nici perfuzie, nici anestezie epidurală, nimic”, spune dr. Adriana Radu, medic primar obstetrică ginecologie şi şefa departamentului maternitate al Clinicii Polisano.
Cezariana este recomandată doar în cazurile în care mama are afecţiuni oftalmologice, ortopedice, de coloană sau altă condiţie medicală care impune operaţia.

O naştere la privat costă cât un LCD

Naşterea la privat nu e doar pentru femeile cu posibilităţi materiale peste medie. Dacă la Spitalul Judeţean „nu putem vorbi de o anumită tipologie a pacientelor, căci aici nasc femei din toate categoriile sociale”, după cum spune Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt la spitalului sibian, nici la privat lucrurile nu stau diferit, căci familiile cu posibilităţi materiale reduse preferă să strângă 4.000 de lei de-a lungul celor nouă luni de sarcină, pentru a naşte la privat.
„Pacientul care apelează la serviciile noastre are o condiţie peste medie teoretic, dar practic avem tot felul de cazuri. Sunt oameni modeşti care vor să nască în condiţii foarte bune şi strâng bani timp de nouă luni pentru a avea să achite naşterea. Noi aşteptăm pe toată lumea, pentru că dacă stai să te gândeşti un televizor LCD, o plasmă costă 4.000 de lei, deci echivalentul unei naşteri şi atunci nu merită să îţi asiguri o naştere fără riscuri, în condiţii foarte bune în loc să îţi iei un televizor?”, spune dr. Adriana Radu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

6 comentarii

sd

Acum 10 ani

şi atunci nu merită să îţi asiguri o naştere fără riscuri, în condiţii foarte bune în loc să îţi iei un televizor?”, spune dr. Adriana Radu. ---Cand apar riscurile te transferi la STAT ca-i aproape ---si dupa ce nasti te intorci totusi sa te uiti la televizor ca doar ai platit........
Raspunde

Karl

Acum 10 ani

Just marketing...Stie dr Vonica ce sa-i sfatuiasca pe angajati..:D
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

În general se merge pe comparaţii cu preţul oilor, al brânzei şi al benzinei. Nu ştiu ce l-o fi apucat pe doctorul ăla să compare pretul naşterii cu preţul unui LCD?!
Raspunde

bla

Acum 10 ani

asa e daca ai probleme tot la judetean ajungi, astfel pierzi timp important de interventie............si cu banii luat....asa ca nu isi are rostul maternitatea privata. Daca nu ai probleme poti naste oriunde fara riscuri, teoretic
Raspunde

adi

Acum 10 ani

Stiu un caz foarte recent in care pacienta a fost trimisa la polisano la judetean pentu ca au aparut complicatii. Si din cauza timpului pierdut a pierdut copilul.
Raspunde

bubulina

Acum 10 ani

cea mai moderna si SIGURA MATERNITATE PRIVATA este SANADOR SI ARE CELE MAI MICI PRETURI DIN PIATA. acolo am nascut eu si sunt fffff incantata. am facut o analiza de preturi inainte, pe care v-o dau si voua, ca cine stie poate va ajuta: regina Maria: naturala intre 4900-12040 RON ( IN FUNCTIE DE PACHETUL ALES), cezariana intre 6900-12040 RON MEDLIFE; naturala intre 2700-7300ron, iar cezariana intre 5500-9500 iar SANADOR: NATURALA 2700 SI CEZARIANA 5000 RON. In plus copilul meu s-a nascut prematur cu o greutate de 1200gr. gratie profesionalismului medicilor si a faptului ca SANADOR ARE O TERAPIE INTENSIVA DE TOP, copilul meu are aproape un an si este perfect sanatos. multumesc SANADOR!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus