Joi,
06.10.2022
Ploi Scurte
Acum
5°C

Motu` satului. Dorin Magda: "am planurile lui Ceausescu. Dar Consiliul ma incurca"

Cum se pierde o investiție de jumătate de milion de euro, cum există o rețea de canalizare, dar nu poate fi pusă în funcțiune din cauza localităților învecinate, cum drumurile așteaptă pentru că s-a schimbat Guvernul și cum se discută despre proiecte de 100 de milioane de euro. Sunt doar o parte din chestiunile reale ce frământă o comunitate de puțin peste o mie de suflete.

Dorin Magda e la al treilea mandat peste o comună cu doar 1.250 de persoane, după ultimul recensământ. "Dar sunt cel puţin 1.250 de probleme, cel puţin", glumeşte primarul din Cârțișoara. Numele lui a fost mai pomenit înaintea alegerilor de anul trecut, când un scandal anunțat de poliție în presă s-a lăsat cu internări în urma unor violențe asupra cărora nu s-a făcut public lumină. Dorin Magda a trecut peste acel episod, a fost reales, dar acum spune că are altă problemă: Consiliul local care îi pune piedici. La rubrica ”Moțu' satului” din această săptămână, primarul de la poalele zonei Bâlea vorbește despre ce a promis, ce-a făcut din cea promis și ce mai promite să facă în următorul an.

Și cămin și sală de nunți

”Eu întotdeauna, după campaniile electorale m-am ţinut de cuvânt şi am făcut chiar mai mult decât am promis. Aşa că mi se părea normal să fiu reales”, spune primarul. Dintre promisiunile făcute în campania trecută, primarul enumeră finalizarea lucrărilor de fond funciar și continuarea proiectului de asfaltare a drumului care face legătura cu Ucea de Sus.
”Anul acesta să terminăm drumul şi două poduri. Sala de nunţi e în lucru şi sper să o terminăm anul acesta, e de patru-cinci miliarde de lei (lei vechi, 400.000 – 500.000 de lei noi – n.r.) investiţia. O să fie cu aer condiţionat, cu bucătărie, cu tot ceea ce trebuie. Am zugrăvit în interior Primăria şi am extins cu încă un birou pentru asistenţii sociali, am făcut o bucătărie la căminul cultural, care e altă sală decât cea de nunţi, e căminul şcolii”.
Din ce ”nu a promis”, dar a făcut, Magda se laudă cu iluminatul public de la Bâlea Lac. ”Pe 100 de metri unde se face comerţ în parcare şi chioşcuri. Înspre tunel, 100 de metri şi alţi 150 de metri înspre Cârţişoara, am pus iarăşi stâlpi de iluminat”.

La Cârțișoara există câini vagabonzi. Ai altora

Pentru următorul an, primarul speră să scape de câinii comunitari. Pe care îi are de import. ”Am găsit o firmă care să ni-i adune. Nu ştiu de unde apar, cred că ni-i aduc noaptea, de prin alte localităţi, căci aşa se întâmplă şi la Arpaşu. Mă trezesc cu câini străini cu care eu nu am nicio treabă. O să fie duși acești câini la un adăpost din Făgăraș”.
Pentru următorul an, primarul promite și investiții în două sau trei păstrăvării.

Cum a fost oprită o investiție de jumătate de milion de euro

Marea problemă a primarului este, deocamdată, Consiliul local. Căci pentru anul următor, primarul și-ar propune investiții în turism. ”Dar aici mă încurcă serios Consiliul Local. Trebuie să facem pârtii de schi la Bâlea, locuri de construcții pentru cabane, adică să înceapă o dezvoltare turistică a zonei Bâlea.  Nu am majoritatea în Consiliul local și asta mă încurcă. Căci de exemplu a venit un investitor care a vrut să facă o mică pârtie de schi la Bâlea Glăjărie, de 300 de metri, și Consiliul local nu mi-a mai pus la dispoziție niciun ban pentru scoaterea din fondul forestier a terenului, chiar dacă de acum un an am început lucrările la dezmembrări și altele asemenea. De scoaterea din fondul forestier trebuia să ne ocupăm noi, Primăria, după un studiu de fezabilitate și așa mai departe. Dar Consiliul nu a vrut să mai aloce niciun ban și a rămas omul cu 500.000 de euro în buzunar și eu cu mâinile goale tot în buzunar”, povestește primarul.
El susține că e nevoie de pârtie de schi, cel puțin una, ”căci din Brașov și până în Păltiniș nu mai este nicio pârtie de schi. Iar dacă am avea o pârtie, două, trei-zece, zona s-ar dezvolta cât mai mult, cu cât mai multe, cu atât mai bine”.
”Eu am și proiectele lui Ceaușescu (de realizarea a unei stațiuni montane, investiție aproximată acum la 100 de milioane de euro – n.r.), atunci de pe vremea când a făcut Transfăgărășanul și avea acele proiecte imense. Dar, măcar parțial puteam începe. Căci și drumul ăsta către Ucea merge prin toată Țara Făgărașului și cum l-am asfaltat cum a început să crească numărul de mașini, se mișcă lumea altfel”, amintește primarul. Magda nu acuză consilierii de jocuri politice, ci de interese și incompetență.  ”Ei au treabă că sunt împotriva mea, că sunt nepregătiți și că nu vor să se facă. Acum, de exemplu am avea de asfaltat o jumătate de kilometru de șosea, printre care și parcarea și aleea din curtea Primăriei și nu au aprobat alocarea niciunui ban ca să pot să termin asfaltarea în continuarea drumului județean care e făcut. A trebuit să fac o a doua ședință în care să le explic din nou, au lipsit vreo doi din opoziție și până la urmă a trecut proiectul. Am vrut apoi să aloc niște bani pentru a continua lucrările la căminul cultural, nu mi-au alocat nici acolo. Și iarăși a doua ședință și tot așa, ceea ce ar trebui să fac într-o lună tot amân pe două sau trei”.

Cum să nu iubești România?

La Cârțișoara, rețeaua de apă există. La fel și canalizarea, doar că nu funcționează. Proiectul de la Cârțișoara a fost aprobat cu soluția conectării canalizării la stația de epurare de la Arpașu de Jos. ”Doar că acolo nu e gata stația de epurare. Noi am dus conductele de canalizare până în Arpașu de Sus, dar acum așteptăm să termine ei stația. Sau, dacă nu, să schimbăm pe stația de la Cârța. Unde există stație, dar nu există suficientă populație racordată. Noi avem populație, dar nu avem stație. Dar se rezolvăm în câtva timp”, este optimist primarul Magda.
Rețeaua de apă trebuie schimbată deja, este prinsă în proiectul Asociației Apa Târnavei Mari. ”Proiectul este făcut, după refacerea rețelei de apă stăm și cu drumurile. Dar, acum, cu noul Guvern, proiectul a fost oprit de la finanțare, a fost suspendat. Rețeaua de gaz este total refăcută, a fost și extinsă peste tot, mai e apa. Dacă nu vin banii, o să începem lucrări parțiale, pe câte o stradă, două, cât avem bani”.

Avere de primar

Cea mai recentă declarație de avere făcută publică pentru Dorin Magda este din iulie anul trecut. Potrivit acestui document, primarul din Cârțișoara este proprietarul unui teren intravilan de 800 de metri, în comuna pe care o conduce și a unui spațiu comercial de 50 de mp, în aceeași localitate. Conduce un Peugeot 307 din 2004, iar în decembrie 2011 a obținut 4.000 de euro din vânzarea unui teren. A împrumutat un anume Nicolae Neagoe cu 13.000 de dolari și deține 33% din părțile sociale ale SC Badea Cârțan SRL (firmă ce are drept obiect de activitate oferirea de servicii de cazare), dar care are activitatea suspendată din 2009. Din administrația publică, Dorin Magda încasează anual 20.000 de lei (aprox. 1.650 de lei pe lună).

Caz închis

În martie anul trecut, Parchetul sibian anunța deschiderea unor dosare la Cârțișoara, unde primarul ar fi fost implicat într-un scandal cu cuțite și alte violențe. Procurorii vorbeau de ”altercații spontane” și de persoane internate în spital, printre care și primarul. Acesta spune că toată povestea este una uitată pentru el. ”A fost aiurea. Presa a dat niște informații fără să fi vorbit cu mine, fără să fi vorbit cu ceilalți, am fost numai câțiva. S-a încheiat... totul e în regulă. Nu am avut niciun fel de problemă”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

cas13

Acum 9 ani

un betiv care a reusit sa se imbogateasca in doua mandate dintr-un rupt in fund ce era. toate investitiile facute nu au fost finalizate din cauza lui si a celor care l-AU INITIAT IN FURTUL BANULUI PUBLIC.Cat de curand va incepe cercetarea in dosarul canalizarea si atunci se va sti unde s-au dus banii pe canalizare si de ce nu se va finalize acasta lucrare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus