Plantă ierboasă anuală, cimbrul de cultură (Satureja hortensis), cunoscut în popor sub denumirile de cimbrişor grecesc, lămâioară, lămâiţă sau iarba cucului, este un remediu dovedit încă din secolul I e.n. pentru virtuţile medicinale descoperite atunci.
Deşi planta este cunoscută ca un condiment, trebuie să beneficiem şi de efectele sale mai puţin cunoscute de calmant, antiseptic şi antispastic. Infuzia de cimbru, dar şi siropul înving oboseala, surmenajul, bronşita cronică şi tusea. În cazul tulburărilor digestive, infuzia de cimbru face minuni.
Pentru infuzii se foloseşte planta întreagă, doar în cazul unor preparate mai puternice (tincturi sau infuzii combinate) se valorifică numai partea superioară a plantei, cu flori şi cu ramuri tinere. Este important rolul plantei de agent antiseptic, care combate majoritatea bacteriilor şi microorganismelor dăunătoare organismului. Deoarece are şi proprietăţi antispastice şi expectorante deosebit de active, infuzia de cimbru tratează atât astmul bronşic şi tusea, cât şi dischineziile biliare, enterocolitele, sciatica şi reumatismul.
De asemenea, fitoterapeuţii recomandă şi astăzi infuzia de cimbru pentru revigorarea corzilor vocale. În tratamentul astmului, pneumoniei şi infecţiilor respiratorii recidivante se administrează uleiul volatil: câte două-trei picături, de patru ori pe zi, în cure de 10-20 de zile.
De asemenea, uleiul este foarte eficient când se administrează diluat în infuzia combinată de cimbru: o doza de ulei volatil la un sfert de pahar (50 ml) de infuzie combinată, preparată tot din această plantă. Acest leac are un efect antibiotic şi bronhodilatator puternic, deoarece uşurează respiraţia şi combate infecţiile bacteriene. Şi pentru bolnavii de tuberculoză, tratamentul adjuvant cu ulei de cimbru este un remediu dovedit.
Combate cu succes anemiile, inclusiv anemiile de primăvară, viermii intestinali şi infecţiile cu Giardia lamblia. Infuzia se prepară din una-două linguriţe plantă la o cană de apă. Se beau două căni pe zi, timp de o săptămână. Tratamentul este foarte eficient în toate formele de enterocolită. Cimbrul este valorificat şi în prepararea unor produse cosmetice, utile pentru tonifierea părului şi în menţinerea igienei bucale.
Uleiul de cimbru este bun pentru farmacia casei. Acesta se prepară astfel: Se umple o sticlă cu flori de cimbru şi deasupra se toarnă ulei de măsline, cât să le acopere . Vasul este aşezat lângă o sursă de căldură pentru ca planta să se macereze. După 14 zile , conţinutul se filtrează. Acest leac calmează nevralgiile faciale şi durerile reumatice.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 216


Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Olguța Crăcănici
Acum 7 ore
Ouțele, tablourile, industria și canalele la Dunăre
Acum 7 ore
Ghita
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
NFilip