Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Guvernul a aprobat legea care permite exploatarea la Rosia Montana si o trimite Parlamentului

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Surse au declarat anterior că documentul a fost introdus pe agenda şedinţei de guvern, neanunţată public.
Aprobarea proiectului de lege a fost confirmată ulterior de Guvern, printr-un comunicat. Aceeaşi sursă confirmă şi cifrele anunţate anterior de Mediafax privind negocierile dintre Executiv şi compania canadiană Gabriel Resources. "Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicat.
Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.
În urmă cu peste o lună, premierul Victor Ponta  anunţa că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.
Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.
Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, dar cu obligaţia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis şi aprobat prin hotărâre de guvern şi să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.
În a doua etapă va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acţiuni, dar cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi produce efectele.
În urma acestor operaţiuni, cota de participare a statului va urca la 25% şi va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare.
În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.
Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.
Foto: Mediafax

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

17 comentarii

ovidiu

Acum 10 ani

Si uite asa innecam juma de Ardeal in cianura si cealalta jumate in ploi acide. Aceeasi mineri: ***www.youtube.com/watch?v=anmmpAhD3Ig&list=FLpm2pAeeUwjWA4_zajkWN5Q&index=85
Raspunde

greu ca mai avem inca 3 ani cu astia

Acum 10 ani

cand am crezut ca psd nu mai are ce vinde din tara asta si in sfarsit se va apuca sa produca banii de care avem nevoie, dintr-o data se rezolva inca o vanzare. sa-si vanda pesedistii mamele si copii nu bogatiile tarii.
Raspunde

@ovidiu

Acum 10 ani

Ia sa vezi acum postacii RMGC & Gabriel Resources ce de abureli trebuie sa bage! Cireasa pe tort: exploatari de gaze prin fracturare hidraulica - Chevron. In cazul asta, una-doua centrale nucleare langa Sibiu chiar ca nu mai conteaza. Noapte buna, Românie .
Raspunde

Sica

Acum 10 ani

Era mai simplu sa fi aprobat asta acum cativa ani, inainte sau in timpul crizei, ca sa nu ajungem cu rata somajului asa de mare. Dar cred ca mai bine mai tarziu decat niciodata...
Raspunde

@Sica

Acum 10 ani

Si ma rog cate locuri de munca vei avea acolo si pe cat timp? Tu crezi ca aia is prosti sa piarda vremea pe aci zeci de ani? In maxim 5 ani golesc zacamantul si o intind. Somaj, locuri de munca, redevente, sunt doar cifre. Dezastrul este la el acasa. ***www.huffingtonpost.co.uk/rupert-wolfemurray/romania-the-worlds-first-_b_3395413.html ***www.miningwatch.ca/sites/www.miningwatch.ca/files/Problematic_Canadian_Mining_Cases_0.pdf
Raspunde

Iulia

Acum 10 ani

eu sunt de acord sa inceapa acest proiect, pentru ca ar insemna o schimbare majora in bine, atat pe plan local, cat si national, cu 1% din pib generat si locuri de munca multe
Raspunde

aur

Acum 10 ani

bai astia de ne conduc de 24 de ani sunt precum o familie dupa ce moare capu familiei averea ramine pe mina celui mai prapadit membru si pentru bautura vinde tot din casa inciferent de valoarea lucrurilor s-a vezi ce ne procopsim noi amarasteni din saraci vom deveni si mai saraci ,astia din fruntea statului sunt disperati au pus economia pe butuci nu mai au ce vinde ce vreti de unde bani pentru pensile nesimtite si platite pina la virste venerabile intre 90 -100 de ani date tortionarilor pentru merite deosebite ca au bagat in pamint toata florea academica care a facut marea unire de la 1918 acu vine vesnicu guvernator [bisnitar ] si o baga in trezorerie la el la dragasani s-au nu vedeti ca acest individ este etern acolo la bani pe multi ia facut miliardari si serviciu se plateste
Raspunde

Gold

Acum 10 ani

oare chiar atat de dobitoci si incompetenti sunt astia de la conducere de chiar si una din ultimele bogatii ale tarii trebuie data la strainii astia care ne-au devorat avutia tarii bucata cu bucata?oare de ce nu exploateaza chiar statul roman o asemenea comoara?cred ca in afara de incompetenta si indolenta ,aici,mai e vorba si de sabotaj si tradare de tara pe comisioane grase din partea acestei bande de nemernici care ne-au condus si ne conduc in continuare spre ruina totala .
Raspunde

ovi

Acum 10 ani

Statul roman nu va putea niciodata sa exploateze singur acest zacamant, este incapabil. dulcegariile de mai sus sunt la inceput, cine stie ce se va intampla mai incolo. sa nu fi facut un contract la fel ca cel cu Bechtel ca am pus-o. ramanem si fara aur si cu cianura in casa. de s-ar realiza tot ce au promis va fii bine...5 ani si dupa...cautam altceva sa vindem.
Raspunde

ovidiu

Acum 10 ani

\"Deşi niciun metru de asfalt nu e turnat la cotă şi nu trece-o lună până crapă, deşi niciun PUZ nu se respectă, iar casele de patrimoniu cad în fiecare weekend, deşi gazonul naţional se schimbă la fiecare meci, iar la metrou plouă ca afară, guvernul ne promite o exploatare cu cianuri curată. Şi, bineînţeles, compania care a plătit toată presa să doarmă liniştită nu vrea profit, vrea ca toţi oamenii să aibă slujbe, Roşia să fie restaurată, munţii să fie curaţi şi România să se îmbogăţească.\"
Raspunde

Vlad

Acum 10 ani

Daca s-ar organiza o actiune de protest la Sibiu eu as participa
Raspunde

@Vlad

Acum 10 ani

si eu, pentru o cauza nobila, un mediu curat pentru un viitor sanatos. statul nu are decat sa ecologizeze prin fonduri europene si sa sustinem o altfel de dezvoltare a zonei prin agricultura si turism, nu fantezii aurifere cu un final otravit. De aia se cer alesi, sa vina cu idei pentru prosperitate curata si durabila in timp, nu iluzii de moment scaldate in otrava.
Raspunde

aaaa

Acum 10 ani

Daca incepe exploatarea la Rosia Montana o sa depășească si Alba Sibiul
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

@10, ovidiu, dacă tot ai pus ghilimelele cred că puteai să ne spui că-l citezi pe Dan Perjovschi, din Revista 22.
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

n-am stiut clar cui apartin, dar tocmai ai facut-o tu. am pus totusi ghilimele
Raspunde

protest

Acum 10 ani

Şi eu aş veni la un protest în Sibiu. E trist de tot că ne lăsăm călcaţi aşa în picioare. Şi postacii ăştia de la RMGC sunt jalnici, mă scârbesc.
Raspunde

callas

Acum 10 ani

23 % statul roman + 80,69% evreii miliardari = ???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus