Joi,
01.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

Seful Ambulantei despre regionalizarea cu sediul la Mures: "posibil sa fie mai bine"

Vestea că Serviciul de Ambulanţă Sibiu va fi desfiinţat împreună cu serviciile din Alba, Braşov, Harghita şi Covasna, pentru a fi inclus în Serviciul Regional de Ambulanţă Centru cu sediul în Târgu Mureş, a stârnit şi panică şi o mulţime de întrebări, atât în rândul angajaţilor, cât şi în rândul comunităţii sibiene.

Schimbarea a fost anunţată acum două săptămâni, printr-un proiect de hotărâre de guvern, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Acesta prevede ca cele 40 de servicii judeţene de ambulanţă să fie reorganizate în şapte servicii regionale, după modelul pilot realizat în 2009 prin comasarea Salvării Bucureşti cu cea din Ilfov. Concret, se vor înfiinţa serviciile regionale de ambulanţă Nord Vest, Centru, Vest, Sud Vest, Sud, Sud Est, Nord Est, la care se adaugă Bucureşti-Ilfov.

În fiecare judeţ, un director coordonator

La Serviciul de Ambulanţă Sibiu lucrurile sunt neclare, ca şi în restul ţării, după cum spune managerul Ovidiu Luca. „Deocamdată avem doar proiectul de pe site-ul ministerului, care nu stipulează mare lucru. În ziua în care s-a publicat, am fost chemaţi, la o întâlnire cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Nu am fost informaţi despre nimic concret, pentru că deocamdată amănunte nu prea ştie nimeni. Acum comisia ministerială pune la punct un plan în legătură cu felul în care se va realiza această regionalizare. Concret ştiu doar că în martie, când a fost lansată ideea, s-a spus că va rămâne în fiecare judeţ un director coordonator, care va face parte din comisia administrativă a regiunii. La noi nu îmi fac probleme de reducere de personalul, că noi avem câte un singur om pe fiecare compartiment. Doar dacă se desfiinţează compartimentele, am fi nevoiţi să dăm oameni afară. Dar nici asta nu cred să se întâmple. De exemplu, pe partea de contabilitate tot trebuie să rămână un om că ai nevoie de o factură şi cineva trebuie să o facă. Apoi pe partea de statistică la fel, că cineva trebuie să centralizeze datele şi să le trimită la Mureş. Nu ştiu, poate să desfiinţeze compartimentul de achiziţii, dacă fac aprovizionarea direct de la Mureş”, spune Ovidiu Luca.

Pentru managerul sibian, regionalizarea s-ar putea să nu fie tocmai o idee rea, dar asta în condiţiile în care se vor face reglementări clare în legătură cu funcţionarea serviciilor după regionalizare. Altfel, pentru angajaţii sibieni, vor apărea probleme în privinţa menţinerii unui echilibru în cadrul serviciului.

„Am zis ok, se doreşte centralizarea, posibil să fie mai bine aşa, dar să vedem exact cum o facem, că altfel va fi nebunie generală. De exemplu, mi se strică o maşina, fac deviz, mi se semnează şi a doua zi bag maşina în service. Dacă se schimbă lucrurile, într-o astfel de situaţie trebuie să trimit la Mureş pentru aprobare, până îmi vine răspunsul durează, iar eu stau cu maşina în garaj, deşi am nevoie de ea pe teren”, mai spune Luca.

Alte probleme, mai stringente, la Sibiu

Până la regionalizarea propriu-zisă, la Sibiu sunt alte probleme care trebuie rezolvate: lipsa personalului. De la începutul anului până acum de la Serviciul de Ambulanţă au plecat patru medici şi cinci asistenţi. „Aştept să îmi publice în Viaţa Medicală anunţul şi apoi pot să fac concursul pentru trei posturi de medic. Până atunci e cumplit, ne descurcăm greu”, spun managerul serviciului.

Ambulanţa Sibiu lucrează cu cinci echipaje pe tură, iar dacă o zi uşoară pentru ambulanţe înseamnă aproximativ 35 de cazuri, o zi aglomerată ajunge şi la 80 de solicitări.

„Acum am tot personalul administrativ trecut la regim de gardă, deci teoretic, din punct de vedere financiar e bine, că orele suplimentare se plătesc cu 70% mai mult decât la program normal. Dar de ce nu e bine de fapt? Că oamenii trag ca disperaţii, două maxim trei luni, după care pică şi ajung să se interneze câteva zile în spital. Eu în zilele alea rămân fără personal, iar ei cheltuiesc pe tratamente ce au câştigat muncind suplimentar”, mai spune Ovidiu Luca.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

ambulanta

Acum 9 ani

ba voi nu vedeti pe ala de vorbeste pe nas [nicolescu] daca e deputat de mures confunda servicile de sanatate cu propia lui mosie ,ba minstrule nu mai umbla s-a ne subordonezi ca te tragi tu din mures ba berbecule vrei s-a ma obligi pe mine cetateanu s-a va vizitez muresu ,stiu ca duceti lipsa de turisti vrei s-a ma faci turist fara voia mea am o pensie de tot ***u ce fac daca trebuie s-a ma cazez in chempingurile voastre zise hoteluri de 3 stele halal gindire cum este aia cu mai aproape de cetatean daca voi prin reforma asta asa zisa administrativa ma indepartezi ba asta de iti zici ministru nesanatati doteaza spitalele cu aparatura performanta si nu mai fa dicretionar la spitalele si localitatile de care te simti obligat mai gideste cu capu
Raspunde

@1

Acum 9 ani

Bravo patriotu de serviciu al rathaus-ului nostru,imi place ca le zici cu naduf tuturor si uneori in agramatismul tau crunt ,culmea,ai si dreptate,totusi ceva trebuie sa faci urgent....si anume ,pregateste-ti ghiozdanul,sandwich-ul,hâinutele ca acus incepe scoala...sper ca te-ai inscris sa faci clasa doua(mâcar) din nou....multâ baftâ!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus