Vestea că Serviciul de Ambulanţă Sibiu va fi desfiinţat împreună cu serviciile din Alba, Braşov, Harghita şi Covasna, pentru a fi inclus în Serviciul Regional de Ambulanţă Centru cu sediul în Târgu Mureş, a stârnit şi panică şi o mulţime de întrebări, atât în rândul angajaţilor, cât şi în rândul comunităţii sibiene.
Schimbarea a fost anunţată acum două săptămâni, printr-un proiect de hotărâre de guvern, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Acesta prevede ca cele 40 de servicii judeţene de ambulanţă să fie reorganizate în şapte servicii regionale, după modelul pilot realizat în 2009 prin comasarea Salvării Bucureşti cu cea din Ilfov. Concret, se vor înfiinţa serviciile regionale de ambulanţă Nord Vest, Centru, Vest, Sud Vest, Sud, Sud Est, Nord Est, la care se adaugă Bucureşti-Ilfov.
În fiecare judeţ, un director coordonator
La Serviciul de Ambulanţă Sibiu lucrurile sunt neclare, ca şi în restul ţării, după cum spune managerul Ovidiu Luca. „Deocamdată avem doar proiectul de pe site-ul ministerului, care nu stipulează mare lucru. În ziua în care s-a publicat, am fost chemaţi, la o întâlnire cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Nu am fost informaţi despre nimic concret, pentru că deocamdată amănunte nu prea ştie nimeni. Acum comisia ministerială pune la punct un plan în legătură cu felul în care se va realiza această regionalizare. Concret ştiu doar că în martie, când a fost lansată ideea, s-a spus că va rămâne în fiecare judeţ un director coordonator, care va face parte din comisia administrativă a regiunii. La noi nu îmi fac probleme de reducere de personalul, că noi avem câte un singur om pe fiecare compartiment. Doar dacă se desfiinţează compartimentele, am fi nevoiţi să dăm oameni afară. Dar nici asta nu cred să se întâmple. De exemplu, pe partea de contabilitate tot trebuie să rămână un om că ai nevoie de o factură şi cineva trebuie să o facă. Apoi pe partea de statistică la fel, că cineva trebuie să centralizeze datele şi să le trimită la Mureş. Nu ştiu, poate să desfiinţeze compartimentul de achiziţii, dacă fac aprovizionarea direct de la Mureş”, spune Ovidiu Luca.
Pentru managerul sibian, regionalizarea s-ar putea să nu fie tocmai o idee rea, dar asta în condiţiile în care se vor face reglementări clare în legătură cu funcţionarea serviciilor după regionalizare. Altfel, pentru angajaţii sibieni, vor apărea probleme în privinţa menţinerii unui echilibru în cadrul serviciului.
„Am zis ok, se doreşte centralizarea, posibil să fie mai bine aşa, dar să vedem exact cum o facem, că altfel va fi nebunie generală. De exemplu, mi se strică o maşina, fac deviz, mi se semnează şi a doua zi bag maşina în service. Dacă se schimbă lucrurile, într-o astfel de situaţie trebuie să trimit la Mureş pentru aprobare, până îmi vine răspunsul durează, iar eu stau cu maşina în garaj, deşi am nevoie de ea pe teren”, mai spune Luca.
Alte probleme, mai stringente, la Sibiu
Până la regionalizarea propriu-zisă, la Sibiu sunt alte probleme care trebuie rezolvate: lipsa personalului. De la începutul anului până acum de la Serviciul de Ambulanţă au plecat patru medici şi cinci asistenţi. „Aştept să îmi publice în Viaţa Medicală anunţul şi apoi pot să fac concursul pentru trei posturi de medic. Până atunci e cumplit, ne descurcăm greu”, spun managerul serviciului.
Ambulanţa Sibiu lucrează cu cinci echipaje pe tură, iar dacă o zi uşoară pentru ambulanţe înseamnă aproximativ 35 de cazuri, o zi aglomerată ajunge şi la 80 de solicitări.
„Acum am tot personalul administrativ trecut la regim de gardă, deci teoretic, din punct de vedere financiar e bine, că orele suplimentare se plătesc cu 70% mai mult decât la program normal. Dar de ce nu e bine de fapt? Că oamenii trag ca disperaţii, două maxim trei luni, după care pică şi ajung să se interneze câteva zile în spital. Eu în zilele alea rămân fără personal, iar ei cheltuiesc pe tratamente ce au câştigat muncind suplimentar”, mai spune Ovidiu Luca.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Nord Est , Târgu Mureș , Sud Est , Ambulanță Sibiu , Nord Vest , Sud Vest , La Serviciul Judeţean , Serviciul Regional , Raed Arafat , Ovidiu Luca , Ministerul Sănătății , Viaţa Medicală , Ambulanţă Centru , Salvării Bucureşti
Vizualizari: 436
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 6 ore
Bike
Acum 6 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 6 ore
Acolo Duța
Acum 6 ore
Gheorghe Ion