Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Anul in care criza a ajuns si in Zona Industriala Vest

Au crescut. Dar nu chiar precum în alți ani. Mai mult, pentru prima dată de la izbucnirea crizei economice, unele au avut și scăderi. Este vorba de situația firmelor din Zona Industrială Vest a Sibiului, în ultimul an financiar încheiat.
 
Cele mai mari cinci companii din Zona industrială vest cumulau un profit total de 28 de milioane de lei, în 2010. Un an mai târziu, profitul cumulat al acestor companii a scăzut la 3,4 milioane de lei, în condițiile în care Continental Automotive Systems raporta un profit negativ de peste 100 de milioane de lei, în urma investițiilor realizate. Acestea au continuat și anul trecut, astfel încât profitul cumulat al celor mai mari cinci firme din Zona Industrială Vest a Sibiului a ajuns la -17,7 milioane de lei.
 
Primele scăderi
 
Ministerul Finanțelor a publicat rezultatele financiare ale firmelor care activează în România, rezultate înregistrate pe ultimul exercițiu financiar încheiat, anul 2012. Din aceste date rezultă că, pentru prima dată, una din cele mai mari firme din Sibiu – SNR Rulmenți – a înregistrat scăderi atât în ceea ce privește cifra de afaceri, cât și profitul: 75,3 milioane de lei cifră de afaceri (față de 78,8 în 2011) și patru milioane de lei profit (față de 6,2 milioane de lei în 2011). În acest condiții și numărul mediu de angajați a scăzut de la 515 la 496.
Încetinirea ritmului de creștere este evidentă și la nivel ”macro”. Cele mai mari cinci companii din ZIV (care reunesc mai bine de 70% din cifra de afaceri a tuturor firmelor din zona industrială) raportau creșteri de peste 30 de procente în 2011 față de 2010 atât la cifra de afaceri, cât și la numărul de angajați. În ultimul an încheiat, însă, numărul angajaților a mai crescut doar cu șase procente (până la un total de aproape 6.700 de angajați), iar volumul total al cifrei de afaceri a crescut cu 15 la sută (până la un total de 2,87 miliarde de lei).
 
Clasament neschimbat
 
Din punctul de vedere al rulajului financiar, ordinea celor mai importante cinci companii din ZIV a rămas neschimbată în ultimii patru ani: Continental (1,52 mld. lei), Marquardt (539,5 mil. lei), Takata Petri (432,1 mil. lei), Kuhnke (179,6 mil. lei), Brandl Ro (118,1mil. lei) și SNR Rulmenți (75,3 mil. lei). Toate aceste companii lucrează în domeniul subansamblelor auto.
Iar dacă am vorbit de scăderi, trebuie menționat că la polul opus, cea mai mare creștere a cifrei de afaceri a înregistrat-o Kuhnke – aproape 40%, de la 137,2 la 179,6 milioane de lei. Brandl RO a crescut cu 22 de procente, Continental cu 20%, Takata cu opt la sută, iar Marquardt cu patru procente.
Takata Petru rămâne cel mai important angajator din Zona industrială vest. Potrivit raportărilor încheiate pe anul trecut, producătorul japonez stabilit și la Sibiu număra – în medie – 2.178 de angajați, fiind în continuare singura companie de pe această platformă industrială care depășește 2.000 de angajați. Cu o medie de 1.762 de angajați, Continental este urmat de Marquardt (1.099 de angajați), Brandl RO (587), Kuhnke (571) și SNR Rulmenți (496).
 
Japonezii plătesc cel mai mare impozit pe profit
 
Ca de fiecare dată în ultimii ani, singura companie din Zona Industrială Vest care raportează un profit ”normal” pentru dimensiunea cifrei de afaceri rămâne Takata Petri. Compania cu cel mai mare număr de angajați a raportat pe 2012 un profit de 84,1 milioane de lei, de aproape cinci ori mai mare decât profitul anunțat de Marquardt (17,3 milioane lei). Nu numai că cei de la Takata Petri au și raportat un profit pe care au plătit impozitele aferente, dar valoarea acestuia este cu 24% mai mare decât cea de anul trecut, ceea ce înseamnă cea mai mare creștere a profitabilității între primele cinci companii din Zona Industrială Vest. SNR Rulmenți a raport un profit de patru milioane de lei, Kuhnke de 3,2 milioane de lei. Brandl RO anunță o pierdere de mai bine de două ori mai mare decât cea de anul trecut (-1,9 milioane de lei), în timp ce investițiile de la Continental au dus la un rezultat negativ mult mai mare decât cel de anul trecut (-124,4 milioane de lei, față de -104,7 milioane de lei în 2011).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Perla

Acum 10 ani

Pai dom\' primaru\' a zis cu gura lui ca Sibiul e la capacitate maxima si nu exista somaj ...
Raspunde

VM

Acum 10 ani

adevarat a spus ,,,sintem plini,,,
Raspunde

\"nemtii\" sibieni

Acum 10 ani

Adevarul e ca \"nemtii\" (vezi Continental, Marquardt, Brandl si ceilalti....) nu au venit in Romania ca sa faca profit, au venit sa faca \"afaceri\", deci asta fac, nu e nimic \"suspect\" aici. E simplu sa produci ieftin aici, sa-ti \"vinzi\" produsele \"firmei mama\" din Germania pe nimic (rezultand pierderi aici sau profit apropiat de zero) iar firma \"mama\" sa revanda cu adaos de 450 %, de unde rezulta si \"profitul\" firmei mama din Germania. Toti \"nemtii\" fac asta, bine macar ca platesc salariile, insa si acolo se \"plang\" ca sunt foarte mari ....
Raspunde

brrrrrrrrrrrr

Acum 10 ani

Ce va tot mirati ca prostii unde ati ajuns ?,veti ajunge si mai rau daca ve tzi fi condusi tot de handicapati,lichele,hoti,haimanale,derbedei ,repetenti incompetenti,palavragii. Toti idiotii cocotati pe scaune de ministri ,dobitoci care n-au batut un cui toata viata,n-au organizat nici munca la 5-6 oameni au pretentie sa conduca o tara !!!.Fufe la care nu li s-a uscat cerneala pe diplomele luate cu fundul au pretentii de legiuitori in parlament. santem pe locul 1 la ori ce negativ si pe ultimul la pozitiv,pai aveti cu iliescu ,acesta e tigan ,fatat de o cioroica in lagarul de la targu jiu si impreuna cu tiganul sovietic PETRR ROOMUL ia botezat romi din ciori si tigani.Uitativa la nalucirea de ADRIAN COPILUL EUROILOR,rade de romani cat de prosti ne vad acesti cioroi.La mai mare cu ,,pinochio,, nepotul lui ilievicicescu.....va meritazi soarta fraierilor....
Raspunde

briza

Acum 10 ani

Curios! la finalul lui 2010 in ZIV a fost un profit de 28mil iar la finalul lui 2012 o scadere pana aproape de -18mil, Matematic putem vorbi de o crestere de 10 mil pe aceasta perioada, dar, este o scadere majora care nu prea aduce bucurii, ma tem sa nu auzim despre anunturi de concedierii in ZIV. Defapt nu cunoastem realizarile pe 2013, sa le vedem si apoi sa discutam, dar....nu prea cred in minuni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus