Joi,
05.12.2024
Innorat
Acum
2°C

De ce sa protesteze medicii rezidenti

“Noi nu suntem uniți, la noi când în țară erau greve, se lucra la program normal”. Asta își spun medicii rezidenți din Sibiu, în timp ce colegii lor din București au ieșit la proteste. Nemulțumiți de salarii, de condițiile impuse la examenul de rezidențiat, dar și de statutul pe care îl au după șase ani de facultate.
 
La Spitalul Clinic Județean Sibiu lucrează ca rezidenți 291 de medici. Vin la muncă zilnic și s-au obișnuit cu viața din spital, tocmai de aceea privesc cu scepticism planul ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, de a aduce schimbări în favoarea lor. Ministrul a propus ca medicii rezidenţi să aibă drept de liberă practică atunci când termină un modul, pentru specialitatea pe care au absolvit-o şi să poată fi încadraţi temporar.
Un modul, în funcție de specializare, poate dura între două săptămâni și șase luni, dar rezidenții spun că timpul de studiu pentru un modul e insuficient pentru a avea apoi drept de liberă practică, în condițiile în care modulele se fac pentru alte specializări, nu pentru cea aleasă de ei. Deci e ilogic să ai drept de practică în altă specializare după un modul de șase luni, când poți avea drept de liberă practică precum medic generalist, cu pregătirea necesară deja dobândită.
“Ce spune Nicolăescu e o mare prostie. Nu pot să își dea drept de liberă practică ca specialist după ce ai absolvit un modul de câteva săptămâni sau trei luni. Asta nu e o soluție. A fost bine până în 2005 când rezidenții aveau drept de liberă practică, dar ca generaliști. Apoi din 2006 s-a schimbat legea și am rămas fără drept de liberă practică. Un rezident acum nu poate să lucreze decât sub supravegherea unui medic specialist. Un rezidențiat poate să dureze cinci, șase sau chiar șapte ani, în funcție de specializare. Fiecare își alege părticica lui și doar cu ea va lucra, chiar daca face și cursuri pentru alte specializări acestea au ca scop cunoașterea, din mai multe perspective, a specializării alese. Dar specializarea durează ani, nu câteva luni”, spune un medic rezident din Spitalul Județean.
Nici propunerea cu plătirea gărzilor mai devreme de anul III și cu mai mulți bani nu pare un proiect realizabil prea curând, din perspectiva medicilor care au deja experiența rezidențiatului de câțiva ani. 
”Rezidentul poate să presteze anumite servicii, dar ar fi bine după șase ani de facultate să ai și un statut medico-legal. Cu gărzile, depinde în fiecare secție de cât personal este, căci se fac trei sau patru linii de gardă. La Cluj de exemplu se fac cinci că sunt mai mulți rezidenți. Legea prevede ca garda să fie plătită doar de la linia doi, acum dacă aici s-ar face niște modificări, nu ar fi rău”, povestește un alt rezident din cadrul Spitalului Județean.
 
Bani puțini, responsabilități mari
 
Într-o cameră de gardă a Spitalului Județean, cinci-șase rezidenți povestesc în timp ce completează fișe. Discuțiile se învârt în jurul banilor, al responsabilităților și al viitorului. “Aici lucrezi cu viața unui om și după 12 ani de școală ajungi să ai un salariu decent, de 2.000 lei. Ori un economist, face trei ani de școala, doi de master și în 2-3 ani de la angajare are salariu de 2.000 euro. Există diferențe enorme și sacrificii pe măsură”, spune un medic rezident, în timp ce colegii săi dau aprobator din cap.
Protestele de la București ale medicilor rezidenți au ecou slab la Sibiu. Nu pentru că nu au aceleași nemulțumiri ca și colegii din restul țării sau pentru că sunt mai puțin dispuși să-și ceară drepturile în stradă, ci pentru că, spune ei, cei aproape 300 de rezidenți sibieni, nu sunt la fel de uniți.
“Termini facultatea și ai în fața ta 6-7 ani de rezidențiat. Salariul a început la mine, și în mare la toți e la fel, cu 840 lei. După câțiva ani am reușit să ajung la 1.120, iar la sfârșit o să am un salariu aproape decent, zic eu, de 2.000 lei. E normal să iasă medicii în stradă la condițiile astea”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

8 comentarii

noel

Acum 11 ani

bai doftorilor in tara asta nu numai voi o duceti prost ,si eu pewrsonal am lucrat 42 de ani in conditi inumane ,conditi care ma dotat cu ceva boli profesionale nevindecabile trebuie s-a iau o plasa de medicamente si alesi neamului cu legile ticaloase pe care leau votat total discriminatoriu am o pensie nesimtita de 400 roni ce parere aveti se poate trai cu asemenea pensie ,bine ca le da pensi la aia de iau facut pe inaintasi faptuitori ai uniri mari carne de snitel si acum au pensi de 6000 de roni ,scchimbativa meseria din medici in tortionari s-a vedeti salari de salari
Raspunde

callas

Acum 11 ani

tot respectul pentru absolventii de medicina din facultati care pregatesc bine , absolventi care (mai) raman in tara si-si fac meseria cu constiinciozitate cu toate ca in strainatate ar castiga de 5-7 ori mai mult. Ma intreb de ce perioada de rezidenta dureaza atat de mult in Ro, cand in Germania dureaza intre 3 si 5 ani?
Raspunde

@ noel

Acum 11 ani

Du-te bai sasule la idolul tau Iohannis ca da la toti sasii pomeni din chiriile incasate de la romani pe cladirile retrocedate in care functioneaza licee, scoli si gradinite. Plus chiriile de la firmele care lucreaza in astfel de cladiri. Se vede traba ca esti considerat si de ei un sas prost, daca tie nu-ti dau chiar ai tai nimic din purcoiul de bani!
Raspunde

@3

Acum 11 ani

Bravo,ai spus un lucru ca o mie,dar degeaba ,slugoiului analfabet nu ai ce-i face,eventual eutanasiat că parcă s-a aprobat legea!
Raspunde

Florin

Acum 11 ani

Bai Noel, deschide o carte de gramatica si dupa aceea da-ne lectii de viata!
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

@3,@4,@5, (probabil că sunteţi unu şi acelaşi) \'Ai de capu vostru, să v-ă dea Dumnezeu neveste frumoase da proaste, rele şi cheltuitoare pe de-asupra, c-ă le meritaţi din plin. Noel, sunt solidar cu tine.
Raspunde

@6

Acum 11 ani

Măi joseph te-ai prostit de-a binelea?dacă tot vrei să fii solidar cu noel(nume de cățel)dă-i frate niște ore de română,de gramatică,pt că e păcat să stîlcești lb română in asemenea hal....în rest unele lucruri chiar le spune cu sîrg și adevărăciune....dar le anulează transpunerea lor in postare...și nevăstuică de asta cred că ai chiar tu ,un asemenea prototip nu mai dori și altora ,ok bro?
Raspunde

@6

Acum 11 ani

”c-ă”-big error,corect-că.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus