Marţi,
15.06.2021
Parțial Noros
Acum
11°C

La Rosia Montana sunt oameni, nu eroi. O poveste eco

Ioan Bucșă candida în vara lui 2008 pentru postul de primar al comunei Alțîna. În funcție era Vasile Brezae, primar și pe vremea lui Ceaușescu, om hârșâit, trecut de la PCR, la PD, via ApR și PSD, uns cu toate alifiile. Cea mai mare problemă a localității era teama că aici se va construi un incinerator de deșeuri medicale. Povestea incineratorului e veche și seamănă ca două picături de apă cu ce se întâmplă acum la Roșia Montană. Pe scurt, unui om de afaceri italian, Franco Caliguri, i s-a cășunat să construiască aici un incinerator, ce ar fi urmat să proceseze vreo zece mii de tone de deșeuri anual. A primit toate avizele de la stat, doar că pe ultima sută de metri, după ce construcția era în picioare, și după ce câteva ONG-uri au început să facă vâlvă, s-a solicitat de către Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu integrarea proiectului în Planul Urbanistic Zonal şi parcurgerea etapelor necesare obţinerii unui acord de mediu integrat. Că avizul vechi nu mai era bun. Solicitările ARPM Sibiu au fost contestate în instanţă de investitor, iar autorităţile de mediu erau obligate la emiterea acordului precum şi la plata unor daune materiale de peste 500.000 lei. Ăstea sunt datele privind incineratorul.
 
Campanie electorală. Cel vechi, Vasile Brezae, era suspectat că sprijină afacerea italianului. Că ar fi fost cumpărat. Cel tânăr, Ioan Bucșă, vroia să-i ia locul. Și a jucat rolul ecologistului. Era absolut necesar, după ce în primul tur Brezae a fost foarte aproape să termine alegerile, avusese 49,38%.
 
În ultima zi de campanie dinaintea turului al doilea, Bucșă a strâns toată lumea la căminul cultural, unde a înfierat din nou vechiul regim. Doar că era tot cu ochii la geam. Se vedea că așteaptă ceva. Și acel ceva s-a împlinit, precum profețiile lui Moise. La un moment dat, a fost dată  ușa căminului de perete și cineva a urlat: ”Brezae a pornit incineratorul, n-a mai avut răbdare să se termine alegerile!” Și lumea toată a năvălit afară. Într-adevăr, se vedea ieșind fum dens, negru, dinspre construcția italianului. Și votul a fost răsturnat: Bucșă a câștigat alegerile cu 52,12% și trăiește și acum bine-mersi și dacă v-ar vedea, v-ar face cu mâna de la fereastra biroului de primar.
 
Brezae evident că nu pornise incineratorul. Ce treabă avea cu el? Oamenii lui Bucșă au adunat trei cauciucuri și le-au dat foc lângă incinerator. Câți au verificat ce-a fost acolo defapt? Lupta era deja pierdută. Sau câștigată, cum vreți.
 
Povestea din Alțîna mie îmi confirmă faptul că în aceste proiecte de tip Roșia Montană nu există persoanje bune și personaje rele. Există doar oameni, nu eroi. Unii cântă, alții latră.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

ovidiu

Acum 7 ani

mda, si Eugen David localnicul al carei casa risca sa fie daramata are pititi prin capitele de fan, sutele de milioane de euro pentru pornirea exploatarii. AlburnusMaior Gold Corporation. Din moment ce revendicarile sunt: - lege pentru interzicerea cianurii in Romania - Rosia Montana inclusa in patrimoniul UNESCO eu cred ca treaba ii oabla. O fi Soros suparat ca la un moment dat o fost dat la o parte din afacere si mai cumpara si el niste banere sa le taie craca la astia, dar pana la copierea cazului expus de matale trebuie sa treaca prin multe filtre. Mai degraba eu cred ca cei 33 \"mineri\" auto-blocati in muzeu se potrivesc de minune in povestea din Altina :)))
Raspunde

salam

Acum 7 ani

Oamenii au adunat trei cauciucuri și le-a dat foc ! Haoleu manca-ti-as, cate chauchiucuri este bre?
Raspunde

MihaelaT.

Acum 7 ani

Asta nu e o poveste eco. Dar tare as vrea sa stiu, noi astia care ne \"distram\" in fiecare duminica pe strada, latram sau cantam?
Raspunde

@kelu

Acum 7 ani

ai corectat, le-au in loc de le-a. Niciun articol fara o greseala gramaticala asa-i?
Raspunde

Vasile

Acum 7 ani

În povestea asta ”proastă” unde este ”italianul Franco Caliguri”? Nici nu a fost vorba de a obține un aviz de la mediu. Cei de la PD l-au învățat pe italian că prin ”justiție” ar putea obține mult mai ușor avizul de la mediu și aproape era să se întâmple (a se vedea sentința Tribunalului Sibiu)... Și iară uităm de PD-istul Brezae care dorea locuri de muncă pentru Alțâna prin construirea unui incinerator și reducea șomajul în zonă... Povestea reală nu este ”cazul Bucșă”... Asemănarea cu povestea de mai sus este că și la Roșia Montană există un ”italian” pe care-l cheamă ”Gabriel Resources”. Asemănarea este că toată povestea începe tot cu sprijinul unor PD-isti de vază, Berceanu, Băsescu. Ce seamănă iarăși cu povestea de la Alțâna este continuarea care nu este povestită, dar se vede azi în cazul Roșia Montană. După ce PSD-istul Bucșă (a se citi Ponta) câștigă alegerile opunându-se construirii incineratorului (în cazul Ponta a se citi - proiectul Roșia Montană), imediat după aceea devine cel mai mare susținător al proiectului (este vorba de Ponta binențeles). Totuși să nu uităm că incineratorul de la Alțâna nu a obținut avizul de mediu și nu s-a construit! Deci se poate, chiar dacă este foarte multă politică...
Raspunde

romii

Acum 7 ani

ala-i sat de ciori...asa-s invatati sa faca foc,din orce si cu orce..
Raspunde

@kelu

Acum 7 ani

Cand faci evaluarea festivalului de prost gust, la rubrica culinara? Ai primit bon stampilat sa-l decontezi?
Raspunde

revin

Acum 7 ani

2 saptamani de liniste din partea redactorului sef. L-au fi dat afara sau a murit muza scriitoriceasca? De parca ai nevoie de muza sa behai scriituri de-astea...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus