Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Nicolae Nan, la 78 de ani: Alianta D.A. s-a facut la Golden Blitz

Fost prefect de Sibiu, fost președinte al Consiliului Judeţean, fost senator și deputat, co-fondator al Partidului Democrat și multă vreme președinte al organizației județene a PD, Nicolae Nan vorbește despre politica actuală, dar și despre trecut și viitor.

Reporter: Băsescu sau Blaga?
Nicolae Nan: Oricare.

Rep.: Care e mai bun pentru PDL?
N.N.: De departe Băsescu. Trebuie să recunoaștem că succesul PD-ului și ulterior al PDL-ului este datorat lui Băsescu. Eu îi cunosc bine pe amândoi. Băsescu e un tip deștept, harnic, încăpățânat și tot ce-și propune, face. Cu orice risc. Țin minte când a făcut Alianța D.A. A venit la Camera Deputaților și a zis că îi trebuie cinci inși ca să meargă să facă protocolul cu Alianța D.A., cu liberalii. M-a întrebat ”Nea Nicule, vrei?”. ”Nu vreau”, i-am răspuns. ”Dar dacă te rog eu, vrei?” și i-am răspuns că da, dar cu o condiție. ”Când dăm telefon pentru consultații, să răspunzi la telefon, ca să ne întâlnim”, i-am zis. ”De acord”, a zis și el și gata. Era în comisie Blaga, eu, Gică Barbu, Radu Berceanu. De la ei era Florin Popescu, Tăriceanu, Stoica și alții. Și când începeau discuțiile,  ne blocam la un moment dat, ei vroiau una, noi alta. Băsescu era primarul capitalei și îi dădeam telefon: ”ne-am blocat”. ”Nu veniți aici la primărie, mergem la Golden Blitz”, ne zicea. Mai și mâncam, îi explicam ce s-a întâmplat, el ieșea și dădea un telefon, vorbea cu Stolojan și se dezamorsa situația. Așa s-a făcut Alianța D.A. Ăla a fost succesul. Că după aia tot din cauza lui s-a certat cu Tăriceanu și am ieșit de la guvernare, de aici a ieșit degringolada PD-ului. A fost apoi a doua ieșire de la guvernare, când a pierdut Răzvan Ungureanu la cinci voturi. Acolo au fost și lupte interne. Blaga nu l-a înghițit și nu a luptat să meargă la vot. A pierdut mult PDL cu ieșirea de la guvernare, deși toate programele promovate de Boc sunt și acum.

Rep.: O parte.
N.N.: O parte, că restul ce-au făcut? Nimic. Privatizări n-au făcut, iar banii dați înapoi oamenilor oricum erau programați să se dea.

Rep.: Măsuri economice?
N.N.: Nici una. Nici una.

Rep.: Ce credeți că va face Băsescu după terminarea mandatului?
N.N.: În primul rând, el s-a gândit la Mișcarea Populară. Dar a gândit prost aici. Nu poți să faci într-o țară ca România, într-un partid de dreapta, să pui președinte un moldovean și vicepreședinte un bucovinean. Ce ar zice lumea, așa? La început când s-a făcut, toată lumea zicea că va pleca Udrea, că pleacă Boc, Bebe (n.r. Ion Ariton) a și declarat pe aici că se duce cu ăia, un c...t, nu s-a dus nici unul. Pentru că nu e viabil. În loc să facă o dreaptă, dar nu așa cum vor ei: Neamțu, Ungureanu, ei vor să fie primii pe liste, dar vin cu nimic. Am și vorbit cu Blaga și i-am zis, ”băi, nu se fac alianțe, numai fuziuni, numai contopire”.

Rep.: PDL să fie partidul dominant?
N.N.: PDL să fie partidul care să unifice toată dreapta, altfel nu faci nimic. Și văd că merge pe ideea asta. Și oricum, PDL ia la ora actuală 16-17 la sută.

Rep.: Și e OK pentru un partid să ia atât?
N.N.: Păi e bine. Am început cu 7%. Când eu am intrat în parlament, aveam 7%, în 2000. E totuși ceva...

Rep.: A trecut pericolul pentru PDL, după guvernare?
N.N.: Da. Eu zic că a trecut. Pe noi ne-a ajutat mult USL, că n-au făcut nimic. Dar știi ce se întâmplă: nici PDL-ul din județe nu a mai lucrat nimic.

Rep.: Și cine-i vinovat?
N.N.: Organizațiile județene. Nu mai fac nicio acțiune. Du-te mă în comună să te vadă, să discuți cu ei.

Rep.: Sunt plictisiți?
N.N.: Sunt plictisiți, sunt fricoși.

Rep.: Fricoși de ce, pentru că nu mai iese nimeni cu sapa la ei?
N.N.: Nu mai iese cu sapa, dar sunt puturoși.

Rep.: Și PDL Sibiu e puturos?
N.N.: Da ce, Bebe a făcut ceva? I-am tot zis...

Rep.: Vor fi alegeri și în PDL.
N.N.: Da, trebuie până în 15 decembrie.

Rep.: Cum vor fi în PDL Sibiu alegerile?
N.N.: Păi aici tot Bebe iese dacă va candida.  

Rep.: Chiar și după acele declarații?
N.N.: Păi n-are cine. El s-a gândit să întinerească un pic...

Rep.: Horațiu Răcuciu e o soluție?
N.N.: Este, dar să mă ierte Dumnezeu, că eu l-am propus peste tot. Și prefect și candidat la primărie. Atunci el lucra la prefectură, Bebe era prefect, m-am dus la el și i-am zis de Răcuciu. ”Ăsta e candidatul nostru, dar mergem pe blat, că n-are voie să facă campanie, că lucrează la prefectură”, am zis. ”Bine”, a zis. Și așa a fost. S-a gândit la el și când a fost să numească un prefect nou și i-am zis, ”tu, ca prefect dacă ajungi trebuie să ieși în presă și nu poți ieși decât prin controale, iei hotărârile consiliilor locale și spui ce s-a greșit”. A tot zis ”da, da, da”. Dar n-a făcut nimic.

Rep.: La primărie, la Săliște, face ceva?
N.N.: E bun. E bun. Eu am fost de acord ca el să preia conducerea organizației, dar e moale. Oricum, e un pic școlit. Și atunci când discutam de cine să punem prefect, Bebe zicea de Stoica, inginer textilist. I-am zis lui Bebe că ăsta n-o să vină de la salariu de 4.000 de euro, la salariu de 40 de milioane pentru prefectură. Și în plus, nu știe nimic de administrație. Ăsta în schimb, Răcuciu, a fost secretar de primărie, a lucrat în prefectură și Bebe mi-a dat dreptate. I-am dat telefon și i-am zis, ”stai liniștit că tu ești prefect”.

Rep.: Și alt candidat pentru PDL Sibiu?
N.N.: Ar mai fi Cristi Șovăială (n.r. Constantin Șovăială). Nu-i rău Cristi, e băiat harnic, nu știe el prea multe, da ce, Bebe a știut? Le înveți. Sau eu? M-am gândit și eu când eram președinte, ”mă al cui rămâne partidul ăsta?”. Și am venit cu Nicu Neagu, cu Grig Popescu, cu Trihenea, Tuluc, Mitea. A fost totuși o echipă de succes. Și acum, Bebe cu trupa ce-a rămas acolo, să caute niște tineri din ăștia. Sunt câțiva tineri bunișori și acum. Cum era băiatul ăla care era la sport, dar a murit, Claudiu Spânu. Era harnic.

Rep.: Și alți tineri?
N.N.: Sunt mai mulți. Sunt absolvenți de facultăți, au făcut studii politice, sunt.

Rep.: Cât mai rezistă USL?
N.N.: Cred că rezistă până la alegerile parlamentare.

Rep.: Vine iarna, cine plătește guvernarea PSD sau PNL?
N.N.: Sunt presiuni interne, dar în niciun caz nu pică, chiar dacă opoziția depune moțiune de cenzură sunt atât de mulți, încât nu pot cădea.

Rep.: Să cadă din interior..
N.N.: Să o luăm și așa. PNL-ul, la ora actuală e împărțit în două. Unii vor să refacă Alianța D.A. și să termine cu USL; alții vor să stea aici. Cearta mare va fi după alegerile europarlamentare.

Rep.: Atunci când vor vedea PSD-iștii că se pot descurca și fără liberali?
N.N.: Păi PSD-ul va scoate lejer 30-35%. Ăilalți vor scoate vreo 20, noi scoatem vreo 16. Restul nu contează.

Rep.: Va fi o campanie urâtă?
N.N.: Nu. Problema va fi cine-s primii pe listă. Că uite, Baconschi, de exemplu, dacă ieșea deputat se mai ducea la europarlamentare? Nu se mai ducea.

Rep.: Va mai candida Crin Antonescu?
N.N.: Sigur candidează. Eu sunt convins că Ponta se va ține de cuvânt și nu va candida.

Rep.: Vă place de Ponta?
N.N.: Nu-mi place de el, dar nu-i băiat prost. Îl știu de când era consilierul lui Năstase. E un tip de cuvânt și îți spun eu că nu va merge chiar dacă are presiunile de la el din partid. USL va merge cu Crin.

Rep.: Cum va arăta România cu Crin Antonescu – președinte?
N.N.: Nu iese. Nu iese pentru că va candida de la noi Boc, deși nu vrea. Dacă va candida Boc, îl bate pe Antonescu. Tot Ardealul e cu Boc.

Rep.: Contează așa de mult Ardealul?
N.N.: Ardealul e jumătate din România. Iar ăsta a făcut niște prostii, Antonescu ăsta. Prima că s-a băgat în Roșia Montană. Încă din 2002 a fost o comisie parlamentară, în frunte cu Sașa Sasu (n.r. Alexandru Sasu) eram și eu în comisie și ne-am dus să vedem ce-i acolo.  Întâmplător, la Gold Corporation era un prieten de-al nostru, care a fost la FSN-ul vechi. Exact discuțiile de acum, erau și atunci. Am semnat să înceapă investiția. Dar niciun guvern nu a avut sânge să și înceapă lucrările.

Rep.: Sunteți pro sau contra?
N.N.: Eu sunt pro.

Rep.: Și cu cianurile cum rămâne?
N.N.: Nu-i nicio cianură. Sunt tehnologiile moderne care se aplică în toată lumea. Și la ora actuală, în România, se lucrează cu cianură, la Baia Mare. Peste cianura asta, după o perioadă de timp se dă cu niște soluții și se dizolvă totul.

Rep.: Și de ce nu se explică, dacă așa stau lucrurile?
N.N.: Păi se explică pe interese. Ăia au plătit niște studii, cei de la Gold Corporation altele, iar cei care sunt împotrivă sunt cei rămași. E treabă românească. În loc să te gândești economic. Păi de ce să te împrumuți de la FMI, când poți exploata de aici? La urma urmei, ai aici 25 la sută participare, plus redevența, ajungi la 35-40% fără să faci nimic. Vine unu și lucră și eu iau banii.

Rep.: V-a plătit?
N.N.: Cine?

Rep.: Gold Corporation.
N.N.: Nu, nu m-a plătit, dar eu judec economic. Dacă mie îmi intră două miliarde de dolari anual, asta e mană cerească.

Rep.: Se va face până la urmă?
N.N.: Eu cred că se va face. Nu vezi că toate ziarele încep... Zona aia e moartă. Gândește-te, 2.000 de oameni angajați la mină, plus că odată cu aia o pornești și pe mina Abrud, cu neferoasele. Mina asta a fost a lui Maniu, adică avea și el acțiuni acolo. Și Groza, și mulți alții...

Rep.: Deci e o treabă politică de multă vreme.
N.N.: Am citit o carte scrisă de fratele lui Petre Groza și explica tot, cu o cucoană de acolo care avea acțiuni și le făcea campanie.

Rep.: Se va face regionalizare?
N.N.: Trebuie să-l felicit pe Johannis pentru că a luptat ca în propunerea de regionalizare, Sibiul să fie capitală de regiune. Jos pălăria pentru treaba asta. Și USL, respectiv Ponta, ca să-l împace și pe Mazăre și pe noi, a făcut aceste două regiuni mai mici, un mare succes pentru Sibiu. Dacă se va face. Dar așa de mulți opozanți sunt, în primul rând partidele, UDMR-ul e împotrivă. Vezi că sunt și alte județe, cum e Mureșul, ei vor să vină acum aici. Să nu meargă cu Brașovul.

Rep.: Asta nu am mai auzit-o.
N.N.: Eu am vorbit cu primarul Florea (n.r. Dorin Florea, primarul orașului Târgu Mureș).

Rep.: Și de ce vor să vină aici?
N.N.: Sunt alte afinități față de Brașov, în plus distanța e cam aceeași. Am fost aici împreună, ne cunoaștem, dar e greu să vină. Ar rămâne Brașovul numai cu Covasna și Harghita. Deși, dacă ne-am gândi puțin, ar mai rupe ungurii. Eu am discutat cu Dorin... Este obligatoriu să se facă această regionalizare, deși nu știu dacă se va face până la alegerile parlamentare din 2016. Trebuie să forțeze tare Dragnea.

Rep.: Poate fi Johannis șef de regiune?
N.N.: Sigur că da.

Rep.: Și e bine pentru noi sau nu?
N.N.: Eu zic că va fi bine, pentru că s-a integrat foarte bine în administrație. Și are prestanță.

Rep.: Și pe cine vedeți în locul lui?
N.N.: Sunt candidați, nu e așa de rău.

Rep.: PDL nu are candidat pentru șefia organizației, d-apăi pentru primărie.
N.N.: Ei nu au pe dracu. Numai știi cum e și la noi: aia nu-i bună, ăla-i nu știu cum. Acum, de exemplu, o văd foarte bună pentru primărie pe Mariana Brunchea. E bătăioasă, ce parcă Bebe a fost altfel până l-am tot împins în față? L-am făcut consilier local vreo trei legislaturi. Sunt oameni.

Rep.: Dacă ați avea acum 20 de ani, ați mai intra în politică?
N.N.: Da

Rep.: Unde?
N.N.: Tot la PDL.

Rep.: Ce v-ați propune să faceți?
N.N.: M-aș axa pe dezvoltarea agriculturii. Și propunerea mea din 1990 aș avea-o și acum: Statul Român să facă eforturi să sprijine fermierii. În Ardeal aș face ferme de minim 100 de hectare, le-aș da utilajele pentru ferme cu condiția să le plătească în cinci ani. Românul, când îl bagi dator, muncește ca sa-și plătească datoriile și să vezi pe urmă agricultură. Iar în sud, ferme mari și agricultura va fi boom-ul economic al României. Eu am vorbit foarte des cu Porumboiu cu care sunt prieten foarte vechi. Lucrează 15.000 de hectare și succesul mare e noua tehnologie. Fără să faci efort mare, tehnologia nouă, modernă îți rezolvă problema. Ăsta este viitorul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

NEGRU DE FUM!

Acum 10 ani

NICI O DIFERENTA INTRE NENOROCITUL ASTA SI VISINESCU!!
Raspunde

cunoscător

Acum 10 ani

Ludoşenii îl poreclesc Nicu Plicu\'. Prietenii ştiu de ce.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Trebuie să fii mare nesimțit să vorbești de agricultură, atâta timp cât 23 de ani nu s-a făcut nimic în sensul asta. În schimb ne vindem la greu resursele, desființăm industriile și descurajăm inițiativa autohtonă (nepurtătoare de peșcheșuri) în favoarea marilor companii străine care le-au umflat conturile jigodiilor de politicieni. Din 2014 o să ne muncim pământurile în calitate de argați, că proprietari n-o să mai putem fi. <br> Toți politicienii ar trebui jupuiți de vii și tăvăliți prin sare, pentru cât rău au făcut acestei țări. <br>Nicu Plicu,un jalnic codoș bătrân, făcător de jalnice târfe politice.
Raspunde

X din Gusu

Acum 10 ani

Nea Nicu fost comunist adus si promovat in Sibiu de Ana Pauker, ca a impartit din cosul lui castraveti de Ludos diviziei tradatoare Tudor Vladimirescu. Era copil sarac cu bube in cap pe vremea aia. PCR si PMR l-a facut inginer de zdrente. In cate partide ai fost ma lichea si vagabond politic. In final ajunge si \"zidar\" = masonul de Sibiu cum scria prin 2007 HotNews. Ce shurtza porti la intalniri Nicule zbarcitule? Ca masonii au shurtza. Ai furat sub comunisti, ai furat din ajutoarele venite dupa dec. 1989 si te-ai capatuit sub Baselu. Cand vei fi tras la raspundere? Ma rusine a judetului Sibiu. Apel catre noua putere sa se ocupe de acest nemernic!
Raspunde

Un MITICA DRAGOMIR al politicii

Acum 10 ani

Jalnic individ. Incult, gregar, agramat, uraste visceral cultura si valorile umane autentice. Un MITICA DRAGOMIR al politicii, un politruc de centura. Uitati-l!
Raspunde

alegator

Acum 10 ani

Fara eleganta, domnule, sa vorbiti despre un senator in functie si despre un fost ministru ca despre un ucos si depre un mucos ca despre vreun mare domn. Nu ne intereseaza luptele interne, ne intereseaza ce se vede dupa d-voastra si ei.
Raspunde

Nan Nicolae (Nicu Plicu)

Acum 10 ani

Vand colectia mea de plicuri. Cine vreo sa o cumpere? .... poate ii aduce noroc.
Raspunde

Val

Acum 10 ani

Cind era la Judet, fuma doar Kent lung. Sigur din salariul lui, iar tigarile le lua de la bufetul partidului. Astia sint oamenii \"admirati\" de mase care s-au descurcat in orice guvernare. Cred ca jurnalistii ar trebui sa-i mai traga de limba pe unii care au ocupat diverse functii, ca mai scapa si ei pasarele.
Raspunde

callas

Acum 10 ani

concluzia: romanul cu mic cu mare trebuie sa gaseasca o sursa de bani fara multa osteneala, asa cum a facut NN o viata intreaga! Tinereilor, luati exemplu de la mine, scoala vietii si a partidului PCR conteaza, acolo iti faci relatiile care te fac sa plutesti peste problemele plebei, nu universitati si practici in strainatate. Voi, tineretul, mai asteptati nitel, stati la coada, cei de 70-80 de ani mai trag sforile. Ce tu legi, ce tu Europa, o mana spala pe alta la Sibiu, restul nu conteaza.
Raspunde

Calin

Acum 10 ani

Regret, trebui sa stiti ca a functionat pe la MinisterulIndustriei Usoare - unde la tras un coleg director Lungu, apoi ca sa nu-l lege l-a trimis si a venit la Libertatea si apoi la Serviciul Tehnic al CJ (pe vrenmea lui Nicu Ceausescu) . Sunteti prea tineri pentru asta. Stia tot ce misca in industria judetului ( impreuna cu Doamna ginecologului Stretean- echipa tare). Stia in 89 de ceea ce urmeaza - vezi actiunea mocheta (Uca, Dragomirescu, Elefterescu ...si altii)
Raspunde

Nelu

Acum 10 ani

Are dreptate asta, intrebati-lpe Munteanu de la covoare (colegi de gasca- dar mor ambii cat de curand) fara scrupule, vine ziua dreptatii, bebe un incult jalnic si o jigodie care isi bate nevasta si injura pe toti si speculeaza cunostiintele inculsiv pe Paloma care i-a dat bani si autoturisme pentru nevasta si fete
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus