Duminică,
20.09.2020
Parțial Noros
Acum
11°C

Traian Berbeceanu, seful BCCO Alba-Iulia si fost "Politist al anului" in 2007, este urmarit penal

23 Octombrie 2013 15:38

Şeful BCCO Alba-Iulia, comisar-şef Traian Berbeceanu, acuzat că a sprijinit o grupare infracţională specializată în evaziune fiscală cu produse petroliere, se află la conducerea Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia din 2005, iar în 2007 el a fost declarat "Poliţistul anului".

Comisarul-şef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, structură cu atribuţii în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu.

Berbeceanu a avut în ultimii ani mai multe plângeri penale privind modul în care a anchetat diferite dosare, acţiuni înaintate de persoane cercetate în cauzele respective, informează Mediafax.

Traian Berbeceanu declara, în 2012, că la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia erau depuse trei plângeri pe numele său, formulate de către o parte dintre inculpaţii în dosarul utilajelor agricole furate din ţări ale UE, dosar pe care BCCO Alba Iulia îl instrumenta la acea dată. Două dintre plângeri au fost formulate de subcomisarul BCCO Liviu Schiau şi fostul şef al SRI Alba Ioan Tarnu, ambii cercetaţi în dosarul utilajelor agricole furate din ţări ale UE.

În anul 2007, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Traian Berbeceanu au primit, la o gală organizată de Poliţia Română, titlul de "Poliţistul anului" la categoria "Combaterea Criminalităţii Organizate".

DECLARAŢIA DE AVERE

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din iunie 2013, Traian Berbeceanu are un apartament la Deva, în suprafaţă de 78 de metri pătraţi, cumpărat în 2001.

El mai menţionează în declaraţia de avere trei maşini - un autoturism Skoda Octavia, pe numele său, cumpărat în 2004, un autoturism Volkswagen Bora, deţinut de soţia sa şi cumpărat în 2004 şi o remorcă auto, cumpărată în 2011.

În declaraţia de avere, Berbeceanu mai menţionează un credit de 35.000 de euro contractat în anul 2010 şi scadent în 2035.

La rubrica "venituri", el precizează un venit anul de aproximativ 65.000 de lei din salariul de la IGPR şi un venit anual de aproximativ 28.000 de lei, obţinut de soţia sa din salariul de la ISJ Hunedoara.

Traian Bebeceanu este căsătorit, are un copil şi locuieşte în Deva.

Şeful BCCO Alba-Iulia, Traian Berbeceanu, este acuzat că a sprijinit grupul infracţional suspectat de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, în acest dosar procuroriii DIICOT făcând mai multe percheziţii în judeţele Hunedoara şi Alba.

În acest dosar, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire şase persoane, membri ai unei grupări infracţionale suspectate de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu.

Cel puţin opt persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Alba, la finalul percheziţiilor, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2003, învinuiţii, asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, au înfiinţat şi folosit mai multe firme fantomă pentru a derulat operaţiuni financiare fictive, respectiv fraudă de tip "carusel", privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare).

Membrii grupării au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului.

De asemenea, învinuiţii şi-ar fi însuşit fără drept, "prin utilizarea unor manopere frauduloase", aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societăţilor comerciale folosind înscrisuri false, au precizat procurorii.

În această cauză a fost începută urmărirea penală şi împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba-Iulia, pentru sprijinirea grupului infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba-Iulia a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

"Totodată, se reţine că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat. Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat", potrivit procurorilor DIICOT.

În aceeaşi cauză mai sunt cercetate două persoane, una pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care a fost audiată ca martor, iar cealaltă pentru favorizarea infractorului, întrucât, după ce a aflat că anchetatorii fac percheziţii domiciliare într-un dosar, l-a anunţat pe inculpatul cercetat în acea cauză despre acestea.

Percheziţiile sunt făcute de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba, ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia şi poliţişti de la IPJ Alba şi Hunedoara.

Acţiunea a fost făcută cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, Gărzii Financiare Hunedoara şi Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Hunedoara. Suportul specializat a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

bula

Acum 6 ani

Oare??? Ciudat era politistul de care se temeau multi interlopi, toate retinerile din ultimii ani, importante, au fost realizate de acest om. O fii gresit sau sistemul a primit o comanda ferma?
Raspunde

cam

Acum 6 ani

tulbure apa. Ce se vede e prea simplu.
Raspunde

john

Acum 6 ani

Foarte dubios caz,adică din spaima hoților și a interlopilor așa subit să devii tu cercetat penal pare mai mult decât straniu,cine știe ce culise și ordine de sus mai sunt,oricum dacă e vinovat să plătească,dar sri-ul și celelalte instituții de forță ale statului ce-au făcut de 6-7 ani de l-au dibuit doar acum?ciudat....oricum în România schimbări la vârf precipitate și la comandă politică se poartă tot mai des ,de aia nu progresăm în niciun domeniu sau minister ,pt că punem oameni în funcții cheie pe criterii de cumetrie și nu pe cele de profesionalism.
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Nu e nimic ciudat și nici dubios. Când lucrezi cu miere se-ntâmpla să te mai lingi pe degete. Asta e!
Raspunde

[][][][][[][][][][][

Acum 6 ani

=========-=-=-=-=---=-=-====----==-====pp==---=-===-7%^***&*&*$$&$$^((*T%&^$#$$#@@%*_(+*^%$$(*
Raspunde

Buluc

Acum 6 ani

In foto cine e? Un politist sau un infractor? Dupa mecla e infractor!
Raspunde

Ale

Acum 6 ani

Nu pot sa cred.Exista pedeapsa divina
Raspunde

lori

Acum 6 ani

nu e nimic dubios daca cititi dosarul hidra,dosarul utilajelor,dosarul bibanul si spuma si alte dosare le gasiti si pe net o sa vedeti ca cei implicati,arestati in acele dosare oameni seriosi sef politie deva,sef sri alba, sef politie hunedoara ,directori finante alba si multi altii inpreuna cu interloi ma gandesc ca berbeceanu lea dat de gandit la unii,daca nu ar trebui oprit ,pacat ca nu sant mai multi oameni de calibru comisarului berbeceanu ,RESPECT DOMNULE TRAIAN BERBECEANU SA SPERAM CA AUTORITATILE O SA FACA DREPTATE DACA NU SANTEM PIERDUTI
Raspunde

ha ha

Acum 6 ani

pe fagdar ,,informatorul,, cluburilor de noapte si pe aron procuroul mafiot si hapsan cand ii inhatza?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus