Duminică,
28.05.2023
Parțial Noros
Acum
11°C

Editia aniversara 20 de ani de Astra Film Festival a adus in patru sali de proiectii 80.000 de spectatori

Astra Film Festival 2013, ediţia aniversară de 20 de ani, a ajuns la final. Timp de şapte zile, Sibiul a devenit capitala internaţională a filmului documentar: proiecţii, concerte, expoziţii, conferinţe, masterclass-uri. Sărbătoarea filmului s-a resimţit şi în afara sălilor de proiecţie, sute de steaguri au împânzit străzile oraşului, iar tinerii sibieni au organizat un eveniment neconvenţional prin care au promovat ediţia din acest an: un tur aniversar pe biciclete şi motociclete.

„Aproape 200 de proiecţii au adus peste 80.000 de spectatori din România şi din lume. Public cinefil, directori de festivaluri, profesionişti din cinema, studenţi şi voluntari din toată ţara, dar şi din Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Belgia, Polonia, Ucraina, Elveţia, Croaţia, Estonia, Israel, Portugalia, Rusia, Anglia, Canada, S.U.A., Africa de Sud au fost prezenţi în perioada 14 – 20 octombrie 2013 la Astra Film Festival Sibiu”, spun organizatorii.

Ca un eveniment unic în România, la ediţia aniversară documentarul românesc din ultimii 20 de ani a fost tema unei ample conferinţe, România sub lupă, o încercare de a oferi răspunsuri la întrebarea: Ce fel de România s-a conturat prin producţia a sute de documentare realizate în ultimele două decenii? De asemenea, la Sibiu a avut loc o întâlnire a directorilor de festivaluri de profil din Europa, America şi Africa de Sud, Industry Meeting, şi o serie de sesiuni de masterclass-uri susţinute de Petr Lom, Alexandru Solomon şi Thomas Ciulei. În fiecare seară, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu au avut loc concerte live, începând cu Ada Milea şi continuând cu trupa Bucium, Peste Pădure, FloriMan (Mircea Florian), Raul Kusak şi Adrian Naidin. La finalul Galei de Decernare, în foaierul Sălii Thalia a revenit după 13 ani la Astra Film Festival trupa Szilvasi Gipsy Folk Band din Budapesta.

Marele Premiu Astra Film a revenit în 2013 filmului „Matthew’s Laws” (regia: Marc Schmidt), o producţie olandeză poetică şi tragică în acelaşi timp despre autismul în vremea birocraţiei statului protector. Filmul a încheiat programul special de duminică, 20 octombrie 2013, în care au fost reluate filmele premiate la Astra Film Festival 2013. Filmele din competiţie au fost evaluate de juriul din care au făcut parte Cristi Puiu (RO), Gaby Babic (GER), Lesedi Oluko Moche (Africa de Sud), Pawel Kloc (POL), Hussain Currimbhoy (UK), Elena Danilko (RUS), Petr Lom (CAN), Michael Stewart (UK), Cristian Niţulescu (RO) şi Grit Lemke (GER). Ca o noutate, în 2013 secţiunea EcoCinematogrAFF a devenit o secţiune competiţională, iar juriul care a stabilit filmul câştigător (Little Land, regia: Nikos Dayandas) a fost format din tineri liceeni sub îndrumarea antropologului şi profesorului Vintilă Mihăilescu.

„Un loc al emoţiilor şi al întâlnirilor cu copiii de pe alte meridiane ale pământului prin intermediul filmului a fost Astra Film Junior 2013, pentru mii de copii din oraşul şi judeţul Sibiu. Aflat la a V-a ediţie, Festivalul de Film dedicat copiilor şi adolescenţilor a stabilit un nou record de participare: 10.000 de elevi au fost prezenţi la proiecţii speciale – „Hai să ne jucăm!”, „Hai să dansăm!”, „Cum se fabrică?” şi „Nebunia Facebook”. Tema ediţiei din acest an a fost „Jocul”, iar juniorilor li s-a pregătit un concurs de desene care mai apoi au fost expuse în foaierul festivalului”, mai spun organizatorii.

Unul dintre momentele memorabile ale ediţiei din 2013 a fost proiecţia filmului „Drill Baby Drill” - urmată de cea mai lungă sesiune de Q&A din istoria AFF cu regizorul Lech Kowalski, care a avut loc în acelaşi timp cu manifestaţiile protestatarilor din Sibiu anti-Chevron şi anti-Roşia Montană Gold Corporation. „Se poate spune că la Astra Film Festival filmele prind viaţă şi generează poveşti noi în timp real”, mai spun organizatorii.

Bilanţul Astra Film Festival 2013: 80.000 de spectatori, 200 de filme în 4 săli de proiecţii, 50 de filme prezentate în premieră, 1.350 de filme din peste 70 de ţări înscrise, 150 de voluntari din Sibiu şi din ţară, 10.000 de elevi participanţi la Astra Film Junior.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus