Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Congresul pensionarilor PSD: E Ponta sau salvarea?

Sala Thalia e plină ochi. Deși nu mai găsești niciun loc liber, totul e ordonat, fără strigăte, fără vânzoleală, fără stres. Pensionarii social-democrați din țară s-au strâns vineri la Sibiu să-și aleagă noua conducere. Din boxe se aude un jazz de bun-simț, iar un domn dirijează locurile de pe scenă. Câteva rânduri de scaune, stau cuminți și-și așteaptă stăpânii. ”Aici e Vrancea”, dictează omul sigur pe el, iar un alt domn notează prompt pe un carnețel. Un alt domn, la fel de serios se duce la pupitrul așezat în mijlocul scenei și-și drege glasul. ”Dragilor”, zice omul cu o neașteptată căldură în voce. ”Știu că ieri am stabilit că vom fi 41 de oameni în conducere, dar de ieri până azi s-a schimbat și vom fi 61. Trebuie să onorăm organizațiile județene care vor delega președinții, iar la municipii sunt câteva doamne pentru care trebuie să facem o imagine frumoasă”, zice omul și se stârnesc aplauze. Toată lumea este de acord. ”Pentru nelămuriri, mergeți vă rog la secretariat și acolo veți primi toate răspunsurile”, încheie omul scurta intervenție. Simplu și eficient. 
 
”La vârsta vostră, noi munceam”
 
Afară, evenimentele sunt neașteptat de calme, deși un grup de tineri protestează împotriva mineritului de la Roșia Montană și a gazelor de șist. Toți stau în mână cu câte o roșie. Apare o domnișoară îmbrăcată în negru cu o coroană pentru politicieni. ”E un kitsch cu flori de plastic, pentru că astfel de politicieni avem și noi”, le explică tânăra televiziunilor. 
Se aude o sirenă și lumea începe să se agite. ”E Ponta sau salvarea?”, întreabă agitat un bărbat. ”Păi nu-i Ponta salvarea?”, îi răspunde altul zâmbind. Agitatul nu se prinde de glumă și fuge să anunțe că vine. Era doar o ambulanță. Ministrul ”marilor proiecte”, Dan Șova, își face de lucru printre delegați. Se roagă de unul: ”Nu-mi faci și mie rost de-o insignă de asta?”, îl întreabă pe un domn cu stema României înfiptă la piept pe sacou. ”Nu pentru mine, ca s-o duc acasă”, intră în detalii Șova. I se promite că va primi una. Protestatarii se roagă de ziariști, cu ochii după camere: ”avem nevoie de voi”, scandează cu toții. Camerele funcționează. Pensionarii PSD încep să-și facă de lucru pe lângă ei și comentează: ”la vârsta vostră, noi munceam”, le reproșează unul și primește prompt un răspuns: ”nomenclaturistule!” Și de aici începe un mic scandal. Lumea iese ca la circ, însă totul e aplanat după ce pensionarul cu pricina e îndepărtat de acolo. ”Lasă-i în pace că e democrație”, zice o doamnă. Și pacea revine la Sala Thalia.
 
De pe vremea lui Monumerut
 
Se dă alarma, vine premierul. Ziariștii fug la ușa din spate, dar Ponta își face apariție printre protestatari. ”Rușine, rușine”, strigă oamenii. Ponta e grav și trece printre ei. ”I-a sfidat, nu i-a fost frică de ei”, zice aceeași femeie care comenta la adresa tinerilor. Sala aplaudă frenetic, de la balcon flutură steagul României cu portretul lui Avram Iancu în mijloc. Se intonează imnul, cu tot cu versursul ”un nume de Traian...” Șeful pensionarilor PSD Mircea Rizoiu face prezentările, dar îl omite pe Dan Șova. Deschide discursurile cu un citat din Monumerut. Pomenește de răspunsul dat de Menumorut regelui ungurilor, Arpad, care dorea teritoriul cuprins între Tisa, Someş şi Mureş. ”Datori îi suntem ca un amic unui amic și ducem lipsă de multe. Dar teritoriul ce mi l-a cerut nu îl vom da niciodată cât vom trăi noi, nici din dragoste și nici din frică. Menumorut”, recită solemn Rizoiu, iar sala răspunde cu aplauze puternice. Vorbește Ioan Cindrea, dar în cuvântul de salut îl omite și el pe Dan Șova, care glumește deja de situație cu vecinul din stânga. ”Ultima oară când găzduiam un astfel de eveniment se petrecea în urmă cu vreo10 ani, când președinte la organizația de tineret era actualul președinte al partidului, domnul Ponta. (...) Niciodată nu am avut atâția reprezentanți veniți din Sibiu din toată țara și ne onorează prezența voastră și sper să plecați cu impresii pozitive. Și sper să vă întoarceți cu cei dragi, ca turiști la Sibiu”, le-a transmis Cindrea invitaților. Le-a reamintit apoi de guvernele lui Boc și de punctul de pensie, iar apoi l-a anunțat la microfon pe Victor Ponta. ”Mulțumesc pentru tot ce ați făcut în acești ani în care ne-a fost greu nouă ca partid, în opoziție, și vouă, vă mulțumesc pentru acești ani când ați pus umărul la vot, pe stradă, în acțiuni în bătălia pe care am dat-o și care nu s-a încheiat cu regimul Traian Băsescu și pentru faptul că aveți încredere de fiecare dată într-o nouă generație care vrea să învețe lucrurile bune de la dvs”, le-a mulțumit Ponta seniorilor PSD. La un moment dat, din greșeală, lovește microfoanele de la pupitru. ”Au căzut microfoanele, sper să fie singurele”, a râs Ponta, completând apoi în aplauzele seniorilor: ”asta-i țara lui Băsescu, microfoane peste tot”. Disciplinați, delegații au ascultat toate discursurile, pentru că după președinte a urmat Liviu Dragnea și apoi Marian Oprișan.
 
Scuză-mă Liviu, mi-a venit coroana
 
Protestatarii s-au mutat din fața Sălii Thalia, în spatele ei, în dreptul ferestrelor sălii unde Ponta susținea conferința de presă de după eveniment, iar fata în negru s-a postat la geam cu tot cu coroana. Momentul a fost bine primit de Ponta, care a întrerupt un răspuns al lui Liviu Dragnea. ”Scuză-mă Liviu, dar nu pot să nu râd. E prima dată când o fată vine la mine cu o coroană”, și-a cerut iertare Ponta râzând scuze, în hohote. Afară n-a mai dat ochii cu manifestanții, care i-au înconjurat în lipsă de altceva pe Liviu Dragnea și Marian Oprișan. De la Thalia, Ponta s-a dus direct la aeroport, fără a mai trece să-l salute pe primarul Klaus Johannis. 
Probabil că niciun ziarist nu știe cine e noul președinte al organizației de pensionari a PSD.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

viva pcr!

Acum 10 ani

Usl-iști(comuniști)jalnici...no comment,iar tu pinocchio ești penibilu penibilor...n-aș fi crezut că la numai un an jumate de guvernare v-ați făcut de tot rahatu și a-ți mințit o țară care avea speranțe în voi,la pușcărie cu voi ,sunteți ca și pdl-iștii jegurilor!!
Raspunde

@tot eu

Acum 10 ani

rectific -penibililor și nu cum am scris ...graba,ce să-i faci!
Raspunde

Tontea

Acum 10 ani

Cel mai penibil, jalnic, dezgustator prim-ministru post 89. Sa va spalati cu el pe cap..
Raspunde

da

Acum 10 ani

Din pacate, e plin de retarzi intoxicati care stau binoclati pe antene si inghit galustile astora.
Raspunde

Asd

Acum 10 ani

\"A plecat ponta fara a mai merge sa il salute pe johannis\" nebuni si dusi cu capu mai sunteti!
Raspunde

Radu

Acum 10 ani

Pe vremea cand faceam eu scoala se numea MENUMORUT.Si-o fi schimbat numele,ca acum e democratie si face fiecare ce vrea.La fel ca si ziaristii nostri care sunt intelectuali de elita.Scoliti in democratie si nu ca noi in comunism.
Raspunde

vasi

Acum 10 ani

scuzati-mi interbarile(nu am stiut de existenta unui grup al pensionarilor pro psd) -pensionarii romani sint impartiti in caste? --pensionarii romani nu au aceleasi drepturi in romania? -fata de problemele pensionariloe(care sint destule)trebuie congres? -numarul pensionarilor creste si va crestee datorita sporului demografic(-),si e peste tot cam la fel,cum se va asigura pensionarilor un minim decent(medicamente in principal)? -la nr de pensionari existenti,cei care lucreaza sustin 1,2 pensionari,poate peste 5 ani raportul va fi 1 la 2,dar din ce bani se vor plati pensiile? -numarul d elocuitori ai tarii scade,multi pleaca sa lucreze in alte tari,si legal acolo platesc dari,care nu inrea la buget romania poate ca intrebarile mele sint nelalocul lor dar o parere credf ca nu deranjeaza pe nimeni in sensul ca nefiind membru a niciunui partid pot sa pun si eu intrebari -
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

Mare scofala ca nu l-a salutat pe Klaus! Da cine-i Klaus? Unul care aspira la scaunul lui Ponta! Scaunul de la Guvern, desigur, nu alt scaun!
Raspunde

@89.44.148.57

Acum 10 ani

Băi muuistule ,de ce ești cuurvă și joci la două capete,acum vreo câteva luni te chemai GOGU ,acum de ce o dai la vrăjeală papagalule?spune sincer ești iașovean sau de mpe la noi ,de la sibiu?și te rog fii sincer ...fără abureli...că băieții cu ochi albaștri nu prea dorm!!!
Raspunde

@9

Acum 10 ani

Dar tu de ce nu recunosti ca esti hartia igienica a lui Iohannis...fara abureli ca azi Mesia de Sibiu a mancat la Supemammma si s-a cam stricat la stomac
Raspunde

bibicu

Acum 10 ani

Groaznic, auzi la el, sa plece fara sa se inchine la Iohannis! Unde s-a mai pomenit asa ceva si unde ajungem pana la urma? Adica premierul nu-l saluta, presedintele i-a dat cu flit, sibienii nu-i mai fac reverente, uite asa se duce dracului bruma de bune maniere de la Curtea sibiana!
Raspunde

forta sibiu

Acum 10 ani

bai travestitule tu gasca voastra de gugustuci platiti di bani publici ,nici s-al stegeti la***pe johannis nu aveti fata ,ba gaina daca nu se opunea interesele sucu +mafia care ne conduceti de 24 de ani in 2009 si johanns era prim -ministru ,acum economia functiona pe un trend crescator eram in senghen sunt convins ca aveam cel putincu vreo 400 de km de autostrada in plus si neica nimeni ca videanu ,berceanu ,boc ,nastase etc raspundeau penal pentru sub minarea economiei asa stai toata ziua pe net si cautal pe johannis la oua ,ba clanta si s-a te mai dumiresc cu ceva ce tu nu dai pe cioc ,de ce crezi ca se intesifica atacurile la antonescu 24 de ani nu a stiut nimeni ca are porecla cacarau ,ba decind a eliminat pe penelisti cu rang mare in partid care lucra sub acoperire si ma refer la chiliman ,moisescu , etc ba s-a prins crin ca astia lucra cu dublura ,asatia faceau pe doctrinari de dreapta dar ei erau cu toti ciocoi care au praduit tara ,s-au nu se vede ,va este frica de un johannis ca asta nu este invatat s-a fure si s-a minta ,ba romanii trezitiva si nu mai puneti botu la manevrele lor oculte,uitativa la ei ce averi au strins si tara arata mai rau decit afganistanu care este in razboi de vreo 35 de ani ,ba s-a furat in draci ,de ce credeti ca nu au luat bani gratisi de la ue aia sunt sub control ,,s-au nu se vede cum stau sobolani ascunsi in grote stiu ei de ce astia au furat inpreuna si orce pas gresit i\\le desconspira matrapalzicurile
Raspunde

@ analfabet

Acum 10 ani

\"Ba\" retardatule fara scoala, tu nu poti sa incepi niciun comentariu fara BA sau BAI? Iohannis nu fura? Sigur, are 8 case din salariul de bugetar! Cu banii de la UE ai dreptate, de aceea idolul tau Iohannis a preferat sa se imprumute cu dobanzi enorme de la prietenii lui austrieci, decat sa acceseze fonduri europene, care chiar sunt controlate si nu mai pot sa intre sume enorme pe la prietenii ciolani, keuli, hruberi,carabuli si tusineni!
Raspunde

anal_fabet

Acum 10 ani

Tipul ala fortos e cam anal_fabet,lucreaza pe post de kur_papier la seful lui,de aceea vorbeste asa frumos.Inainte sa scrie la fituica se uita in oglinda si apoi scrie ce vede el acolo.
Raspunde

copy paste

Acum 10 ani

bai daca eu sunt analfabet tu esti tata analfabetilor ,daca nu ai argumente ma tot iei la gramatica mai lasa placa asta cu analfabetismu ca uite unde ati dus tara voi astia cu multe patalome universitare ,traim ca in epoca bronzului ,satele datorita unora ca tine care stai la cascaval de 24 de ani arata ca acum 200 de ani ,pe tine nu te deranjeaza ca mai maninc eu o litera facind parte din astia care ati adus tara in colaps ,ba si pe mine nu ma plateste nimeni cum insinuezi tu ,asta explica ca tu practici mituirea pe bani publici s-a te menti la cascaval .apucativa de marile proiecte ca este mult de lucru nu s-a ma cauti pe mine tot timpu la gramatica ,analfabet cu diploma
Raspunde

kür papiér

Acum 10 ani

bai ala de te dai analfabet teai reactivat ,te doare ,imi pare bine ca te recunosti analfabet ,ba nu sunt fan johannis sunt un om normal care spre deosebre de tine si gugustuci tai care afara de taclale la sediu partidului si denigrari pe net asupra lui johannis nu faceti altceva ,ba ca lumea s-a te creada ca ce promiti si faci apucate de treaba si lasal pe johannis in pace ca tu cu toata sleata voastra de fosti activisti nui ajungeti nici la unghia mica de la degetele picioarelor ,si ai grija aia cu regiunile ,sti cum zic zi sa-i zic ,ai ajuns rau mai copy - paste daca te sustitui in analfabet ,ai ramas fara argumente ai o imaginatie limitata si atunci practici copy -paste
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus