Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Levente Serfozo, directorul Biroului Cultural Maghiar: "Inca nu sunt clare regiunile, insa elementele culturale ar trebui luate in considerare"

Maghiarii din Sibiu își sărbătoresc cultura și identitatea între 13 și 17 noiembrie, cu ocazia Ars Hungarica. Ce înseamnă acest lucru și cum știu ungurii din zona Sibiului să fie uniți, aflați de la Levente Serfozo.

Reporter: Cui i se adresează acest festival, cine sunt spectatorii Ars Hungarica, cei pe care îi regăsiţi în primele rânduri la fiecare ediţie?

Levente Serfozo: Ne adresăm unui public destul de eterogen. Pot afirma acest lucru chiar despre comunitatea maghiară din Sibiu şi împrejurimi. Astfel încât încercăm să ne adresăm tuturor, cautând să oferim atât momente specifice unui segment de auditoriu restrâns cât şi evenimente cu atractivitate generală. Totodată ne adresăm multor persoane care trăiesc în familii mixte şi nu în ultimul rând dorim să prezentăm crâmpeie valoroase din cultura maghiară şi celor care nu ne vorbesc limba. Mă bucur să regăsesc la evenimentele organizate de Centrul Cultural Maghiar persoane care revin cu plăcere la diferite vernisaje de expoziţii sau concerte indiferent de limba pe care o vorbesc, tocmai de aceea multe dintre evenimente se desfăşoară bilingv.

Rep.: Credeţi că anumite mutări politice pot schimba să spunem amploarea festivalului, adică dacă Mureşul ar fi în Regiunea Centru alături de Sibiu de exemplu, ar avea atunci Ars Hungarica o mai mare vizibilitate?

L. S.: Consider că indiferent de orice mişcare sau decizie politică cultura îşi va păstra caracteristica de liant între oameni. Ars Hungarica s-a impus ca festival cultural maghiar pe plan local în primul rând şi este atractiv pentru turişti, în bună măsură datorită atractivităţii Sibiului modern. Suntem un festival cultural oficial în Municipiul Sibiu, aşa ne-am conceput şi strategia pe următorii ani. Bineînţeles că suntem în permanentă legătură şi cu alte instituţii naţionale, internaţionale, deci vom fi şi cu cele regionale. Încă nu sunt clare regiunile din punct de vedere politico-geografic însă elementele economice şi mai ales cele culturale ar trebui luate în considerare şi sper să se facă acest lucru. Noi ne dezvoltăm de la an la an şi pot spune că deja suntem recunoscuţi la nivel regional, cu toate că nu a fost un scop în sine acest aspect. Vizibilitatea Ars Hungarica pe de altă parte, printre evenimentele importante maghiare este elocvent reflectată de faptul că ne sunt parteneri media cele mai importante televiziuni cu emisiuni în limba maghiară: DunaTV, ErdélyTVsau chiar TVR prin redacţia specifică, multe radiouri teritoriale, majoritatea publicaţiilor naţionale şi regionale de limbă maghiară şi cele mai vizitate suporturi on-line de limbă maghiară. Totodată Consulatul General al Ungariei şi Uniunea Democrată Maghiară din România ne sunt susţinători anuali, ceea ce reflectă că festivalul este important şi din punct de vedere social.

Rep.: Vin maghiari din alte judeţe sau chiar din străinătate pentru a participa la Festivalul Culturii Maghiare de la Sibiu?

L. S.: În fiecare an suntem vizitaţi de maghiarii din zonă, pentru că reuşim să aducem nume sonore, artişti consacraţi şi foarte bine cunoscuţi care atrag publicul spectator la Sibiu. Avem aşa ceva şi anul acesta în program, cum ar fi concertul de duminică susţinut de Bródy János, membru de bază şi textierul renumitei trupe ungureşti Illyés, dar a scris şi versurile operei rock István a király – Ştefan, regele, prezentată şi la Sibiu în 2007. În fiecare an organizăm evenimente profesionale sau academice, la care sosesc invitaţi atât din ţară dar şi de peste hotare. Nu în ultimul rând observ cu o plăcută surprindere că la festivalul cultural maghiar de la Sibiu revin cu plăcere mulţi oaspeţi care au fost şi în anii precedenţi, deseori însoţiţi.

Rep.: Pe agenda festivalului se regăsesc şi lansări de carte. Ce cărţi vor fi lansate la Ars Hungarica?

L. S.: Vom lansa o carte deosebită în cadrul festivalului. Domnul Benjamin Józsa, fost profesor de limba şi literatura maghiară la Sibiu timp de peste 40 ani ne-a pus la dispoziţie o lucrare impresionantă prin conţinut şi valoare documentară. Volumul este structurat în două părţi, în prima este prezentată o istoriografie a şcolilor cu predare în limba maghiară din Sibiu, cu profesori, memorii, documente şi multe poze interesante. În cea de a doua parte profesorul Józsaface o prezentare bogat documentată a vieţii culturale de pe malul Cibinului din anul 1956 până în prezent. Vom mai prezenta o lucrare atractivă dar şi practică în acelaşi timp. ErdélyAnno(Anuar Transilvănean) este un calendar care apare în Ungaria, dar editorul este de origine transilvăneană şi este prietenul festivalului nostru, totodată editează/administrează şi un site despre Sibiu în limba maghiară. Calendarul ErdélyAnno prezintă poze şi felicitări vechi, din colecţia personală a lui Balázs D. Attila pe care le caută şi găseşte în cele mai ciudate feluri. Hermannstadt - Nagyszeben – Sibiu apare aproape în fiecare an în acest calendar, deci şi în lucrarea editată pentru anul 2014.

Rep.: Ars Hungarica are deja câteva ediţii anterioare şi se bucură de o dezvoltare graduală de la an la an, puteţi spune că este un festival ajuns la maturitate?

L. S.: Mulţumesc că aţi observat acest lucru. Dat fiind faptul că toţi organizatorii suntem voluntari pentru noi această recunoaştere a dezvoltării este un semnal bun şi un imbold în acelaşi timp. Din anumite puncte de vedere se poate afirma că evenimentul este unul bine structurat şi cu o concepţie destul de coerentă. Însă mai sunt multe de făcut până să devină un festival matur, chiar şi pe plan local. De exemplu să fie menţionat printre evenimentele majore din municipiu, sau ca organizatorul festivalului – şi nu doar al acestuia ci a întregii prezenţe culturale maghiare în Sibiu, cum ar fi Zilele Filmului Maghiar la începutul primăverii sau Zilele Hungarikum vara - să aibă resursele necesare pentru angajarea de personal calificat.

În perioada 13-17 septembrie, la Sibiu va avea loc cea de-a VIII-a ediţie a festivalului Ars Hungarica, care aduce în faţa sibienilor peste 25 de evenimente, de la expoziţii, până la concerte rock şi spectacole de teatru. Printre evenimente se numără şi concertul susţinut de Bródy János, iar Orth István, cetăţean de onoare al municipiului Sibiu va primi o înaltă distincţie de stat de la preşedintele Ungariei, înmânată de consulul general, Magdó János

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

alzara

Acum 10 ani

Fara indoiala ai dreptate, dar asta nu ineamna enclavizare. Am ...dreptate. Salutari cordiale.
Raspunde

T77goqD8

Acum 10 ani

What a wonderful coillcteon of music. So MANY selections from my favorite period of music. It is a wonder of the age of the internet that we can purchase such huge coillcteon for less than 2 dollars! Amazing. Great work chaps!
Raspunde

kJJmCaA4

Acum 10 ani

A good way to save money on your no-fault premium is to agree to coordinate no-fault benefits with those of your own health insurance QuotesChimp, with health insur�ance being first in line to pay. If such coordination is available to you, think seriously about signing up. And while you are at it, apply the saved premiums toward giving yourself better wage protection in the event an accident makes it impossible for you to work.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus