A vrut să fie avocat. A devenit, chiar dacă nu îndeplinea condițiile legale. A vrut să facă bani. A făcut, chiar dacă nu prin metode legale. Undeva, însă, a greșit, ținând cont că a fost trimis în judecată, în urmă cu câteva zile, pentru acte de corupție. Avocatul Lucian Băgia, înscris în Baroul Sibiu, a sărit gardul, dincolo de gratii, acuzat într-un dosar în care este implicat și omul de afaceri Dinel Staicu.
Avocatul sibian, considerat “veriga de legătură” pentru transmiterea șpăgii
Lucian Băgia este suspectat că ar fi primit de la Marian Staicu 420.000 de euro, mită pentru judecătorii de la Tribunalul Capitalei, pentru eliberarea fratelui său, Dinel Staicu, reţinut în Dosarul Transgaz. Băgia ar fi convenit cu Marian Staicu să fie încheiat un contract de asistenţă juridică fictiv, în care suma primită ca mită să fie trecută drept onorariu de avocat, susţin procurorii.
Instanţa a admis propunerea procurorilor şi a dispus, în luna august, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile, pe numele avocatului Lucian Băgia.
Potrivit DNA, Lucian Băgia i-ar fi dat de înțeles lui Marian Stancu faptul că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a penală, astfel încât aceştia să pronunţe o decizie favorabilă fratelui său, Dinel Staicu. Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, cea care ar fi urmat să primească banii, a fost și ea arestată în acest caz.
Este primul caz de acest gen, care aruncă noroi pe fața Baroului din Sibiu, din care Lucian Băgia face parte.
A intrat în Barou pe ușa din spate
Lucian Băgia are 41 de ani și a terminat Colegiul Național “Gheorghe Lazăr”, acolo unde a fost, de altfel, coleg cu actualul șef al baroului, Nicolae Baier. Acesta se dezice, însă, de fostul său coleg. “N-a pledat aici, nu l-am văzut în sala de judecată niciodată. Nu și-a exercitat profesia de avocat la Sibiu. Probabil de asta și-a și deschis, în paralel, un cabinet de avocatură în comuna Ilfov, satul Dudu”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, Nicolae Baier.
Acesta recunoaște că Băgia a intrat în Baroul Sibiu pe ușa din spate. Practic, Băgia, care fusese jurist timp de câțiva ani, a solicitat să fie înscris, fără examen, în Barou, în baza Legii 51/1995 art. 16, care permitea înscrierea în profesia de avocat, cu scutire de examen, a persoanelor care, până la data depunerii cererii, au îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult, având o vechime de cel puţin 10 ani. Baroul Sibiu i-a respins solicitarea, la momentul respectiv. “Noi am socotit și, adunat, cu toate contractele de colaborare, în calitate de jurist, pe care le-a avut la diverse firme, nu ieșeau 10 ani”, explică Baier.
Lucian Băgia a contrazis “socoteala” Baroului din Sibiu și a contestat decizia în instanță. Surprinzător, judecătorii bucureșteni, acolo unde a fost pronunțată sentința definitivă, au avut altă matematică și au obligat forul avocaților din Sibiu să-l primească pe Băgia în rândurile sale. “Dl. avocat Băgia Lucian a fost înscris în calitate de avocat definitiv cu data de 1 iulie 2011, cu scutire de examen, urmare dispoziţiilor sentinţei civile nr. 988/24.02.2010 pronunţată în dosarul nr. 8524/2/2009 de către Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a de Contencios Administrativ, modificată în parte, ca urmare a recursurilor declarate de către Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Baroul Sibiu, conform deciziei nr. 3269/6 iunie 2011 pronunţată în dosarul nr. 8524/2/2011 a I.C.C.J.”, se arată într-un răspuns oficial redactat de Baroul Sibiu, remis publicației Turnul Sfatului.
Avocatul invizibil
Lucian Băgia a solicitat, imediat după pronunțarea deciziei, avizarea actului de înfiinţare a cabinetului individual de avocatură, cu sediul profesional în Sibiu str. Căprioarelor, nr. 6, ap. 8. O adresă destul de ciudată pentru un avocat care își dorește să fie ușor accesibil clienților săi și, deci, o alegere logică ar fi zona centrală sau cât mai aproape de Tribunalul Sibiu. Strada Căprioarelor se află, însă, dincolo de viaductul Gara Mică, la ieșirea spre Mediaș, în apropiere de Târgul Obor.
Blocul unde avocatul Băgia și-a instalat cabinetul este unul nou-construit, iar în jur nu se află decât câteva sedii de firmă și câteva case particulare, la o mai mare distanță. Niciun însemn nu indică faptul că la adresa respectivă funcționează un cabinet de avocatură. Apartamentul 8 are intrare separată de scara blocului, însă acolo funcționează o agenție imobiliară. Am intrat totuși în apartament, întrebând de avocatul Băgia. Angajetele agenției imobiliare schimbă priviri încurcate și ridică din umeri: “Aici este doar o adresă de corespondență. Noi primim corespondența domnului avocat și i-o înmânăm, atâta tot”.
Invizibil este Lucian Băgia și pe holurile Tribunalului din Sibiu. “Eu nu am auzit niciodată de el și nu l-am văzut în viața mea în sala de judecată. Nu știu cine este. Dacă pleda la Sibiu, îl cunoșteam sau măcar auzeam de el”, spune unul dintre cei mai experimentați avocați sibieni, Nicolae Ucă.
La București se fac banii
La un an după ce s-a înscris în Baroul Sibiu, Lucian Băgia și-a înființat cabinet de avocatură și în apropiere de București. Cererea lui Băgia a fost depusă în luna mai 2012 și aprobată în iulie, iar cabinetul secundar figurează într-un sat cu totul anonim – satul Dudu, comuna Chiajna. Cel mai probabil, însă, Băgia a crezut că dă “tunul” vieții sale cu cei 420.000 de euro din partea fratelui lui Dinel Staicu: procurorii DNA arată că Băgia a început discuțiile privind șpaga pentru eliberarea acestuia în luna aprilie 2012. Câteva zile mai târziu, în mai, și-a depus actele pentru înființarea cabinetului din satul Dudu.
Pasionat de ieșiri în natură
Profilul de facebook al lui Lucian Băgia arată un bărbat de vârstă mijlocie, bine întreținut și pasionat de sporturi în aer liber. Băgia are postate mai multe fotografii în care apare fie în excursii de alpinism, fie în ipostaze de cave diving (scufundări în peșteră), coborâri în rappel și excursii offroad. Într-un comentariu de răspuns la fotografia de profil, Lucian Băgia spune, ironic, despre sine însuși: “La bani și la renume mai are Murinhio ceva de tras până să mă ajungă...”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Gara Mică , Strada Căprioarelor Nr , Tribunalul Bucureşti , Apel Bucureşti , Turnul Sfatului , Uniunea Nationala , Colegiul Național Pedagogic , Baroul Sibiu , Tribunalul Sibiu , Nicolae Baier , Nicolae Ucă , Gheorghe Lazăr , Târgul Obor , Contencios Administrativ , Dinel Staicu , Tribunalul Capitalei , Avocatul Lucian Băgia , Băgia Lucian , Dosarul Transgaz , Judecătoarea Veronica Cîrstoiu , Marian Staicu , Marian Stancu , La Opera Națională București
Vizualizari: 1573
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Toma
Acum 2 ore
K.Samuel
Acum 2 ore
Un sibian vero
Acum 2 ore
Pentru barosanu
Acum 2 ore
1989