Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Pericolul Ponta

Până în 6 ianuarie, mai aveam o speranţă că lui Victor Ponta îi va veni, în 2014, mintea la cap, şi se va comporta, ca prim ministru, cu respect faţă de înalta demnitate pe care o ocupă în stat. Dar, declaraţiile sale, după noua condamnare a profesorului său în ale dreptului, m-au convins că nu mai e nimic de aşteptat din partea lui.
 
Vreau să spun că actuala formulă de guvernare cu Ponta prim-ministru a devenit un pericolul naţional. Am intuit că vom ajunge aici, după ce dl PM a respins, cu un zâmbet de copil răsfăţat, acuzaţia de plagiat, deşi toate datele erau suficient de lămuritoare în acest sens. Ca să spui că n-ai plagiat, deşi ai copiat zeci de pagini scrise de altcineva, fără să foloseşti banalele ghilimele, şi că n-ai încălcat nicio lege care să-ţi interzică asta, mi se pare un tupeu greu de depăşit.
Dar, şi de explicat, cu mijloacele psihanalizei clasice, ca sindrom de complex infantil recurent. Acum, însă, ştiu de unde i se trage tupeul. Ponta a avut un profesor de drept pe care atât de mult l-a respectat, încât l-a copiat chiar şi pe el. Profesorul n-a fost nimeni altul decât Adrian Năstase. Liderul maxim care i-a pus, la un moment dat, pe nişte bieţi opozanţi să-i numere ouăle. Omul care l-a făcut politician pe Ponta. În realitate, însă, a crescut un pericol naţional, la sânul lui.
 
Nu mă bucur de nefericirea altuia. Şi nici nu lovesc într-un om căzut. Însă, din respect faţă de libertatea de opinie pe care am câştigat-o acum 24 de ani, sunt sigur că tocmai arestarea profesorului său i-a tăiat filmul lui Ponta, declaşându-i apetitul pentru o serie de declaraţii iresponsabile. Prin urmare, nu vreau să comentez drama familiei Năstase, ci reacţia, de luni, 6 decembrie, a „pupilului” ei, ajuns, întâmplător şi temporar, şef în Palatul Victoria.
 
Victor Ponta crede, în sistemul lui ciudat de apreciere, că noua condamnare a lui Adrian Năstase este similară cu cea a fostului premier ucrainean, Iulia Timoshenko. Numai simpla amintire a faptului că acolo e vorba de un conflict major dintre două viziuni contrarii asupra viitorului ţării, influenţat de relaţiile economice cu Rusia, îţi taie respiraţia. În cazul nostru, e ca şi cum am compara politica globală cu cea din Afumaţii de Sus, unde achiziţia unui taur comunal a trezit dispute aprinse la primărie. Mai spune Ponta că profesorul a fost cel mai bun premier după ’89; că ne-a băgat în UE, de unde ne-a scos (când?) Traian Băsescu, care, vezi doamne, ocupă, acum, Cotroceniul. „E injust”, conchide teribilistul premier-procuror aserţiunea sa academică cu băgatul şi scosul. Eu, unul, nu pot aprecia cât de bun sau de rău a fost Năstase, ca şef al guvernului PSD. Ştiu doar că, sub el, am simţit, ca ziarist, că revenise la putere  cenzura editorială în presă. Ştiu nu din poveşti, ci din experienţă personală. Şi nu aiurea, ci la Sibiu. Aici mi s-a spus că nu mi se mai publicau articole critice despre oamenii lui Năstase, pur şi simplu pentru că erau anti. Dacă acest tip de „control” al opiniilor era unul de tip european, atunci România nu trebuia să intre în UE. 
 
Şi a mai spus PM Ponta, tot în după amiaza de pomină a zilei de Bobotează 2014, că „Adrian Năstase este condamnat politic, victimă a regimului Băsescu”. Mi se pare cea mai gravă spusă a sa. Atât de supărat a fost PM-ul României pe decizia celor cinci judecători de la ÎCCJ, încât a uitat chiar şi de meseria lui de procuror. De altfel, declaraţia venea în completarea celei făcută în cursul dimineţii respective, în faţa colegilor din PSD, cum că, de când cu preşedintele Băsescu, România are „nedemocraţie”. Cât ar fi de neinspirată, puţin gândită şi deloc responsabilă, declaraţia e totuşi una politică. Da, dar ea aparţine unui individ care confundă terenul de joacă din spatele blocului, cu sala de şedinţe din Palatul Victoria. De aceea, cred că formula executivă cu PM Victor Ponta a devenit pericol pentru România. Mai devreme sau mai târziu, rămâne să auzim că exact declaraţiile astea i-au mărit popularitatea. Oare de ce n-ar fi de mirare?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

13 comentarii

Doru ce Batran

Acum 10 ani

Bravo Dorin!
Raspunde

Ionela

Acum 10 ani

Bun articol!
Raspunde

GEORGE MARINA

Acum 10 ani

LA MULTI ANI ,DORIN! Sunt mandru ca te cunosc si ca esti cu adevarat ZIARIST. Am fost si voi fi un admirator al ziaristului DORIN TEODORESCU. Felicitari pentru editorial!
Raspunde

ionick

Acum 10 ani

PERICOL TEODORESCU MARE FOST PURTATOR DE CU ..VANT ADICA VANT DIN BURTA
Raspunde

Elvira

Acum 10 ani

Hai mă Dorine chiar mai ai curaj să vorbeşti după ce l ai slujit şi încă îl mai sljeşti pe mutulică Aciron hoţul hoţilor de la petrom ??Ai un pic de demnitate , te rog frumos că doar nu scrii la gazeta de peretă a PCR de la Mârşa , unde ai fost cel mai mare ziarist dinte ingineri şi cel mai mare inginer dintre ziarişti !!! Dă te o vreme la fund , în sensul ,,să taci \" nu gândii la altceva ! Aşa de bun simţ . Nu de alta dar pute răuuu!!!!!!!!!!!
Raspunde

un sibian

Acum 10 ani

puteti spune ce vreti... DAR ARE DREPTATE!
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Problema este ...NU PERSOANELE sunt in-sine-si-pentru-sine problematice (tautologie ci SISTEMUL care permite si incurajeaza DOMINATIA PERSOANELOR... Deci simplu: legea-peste-om, sau omul-peste-lege? Culmea este ca aceasta ANALIZA o dezvolta tocmai injuratul MARXISM... Sistemul LEGAL-STATAL fragil a devenit un alt Sistem, cu dubla-sageata-de-sens: STATUL de MAFIOTI si MAFIOTII de STAT... Puterea ADEVARATA, desi relativa, a fost concentrata pe ascuns NU in Politica si politicieni, oameni-de-paie, ci in trei alte structuri...Una dintre ele, evidenta, este BISERICA de STAT...Celelalte doua, va las sa va bateti capul singuri cu ghicitul... In orice caz, nu mai aveti STAT LAIC separat de BISERICA, cea mai mare ORGANIZATIE PROPRIETARA si ACUMULATOARE de BUNURI....
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

O adevarata PROBLEMA nu e persoana aceasta aici numita, ci SISTEMUL ei...si anume chiar acum se modifica CONSTITUTIA despre care NIMENI nu stie nimic, ce-si-cum... O SA VEDETI CONSTITUTIE de N-O PUTETI DUCE, o sa va iasa pe nas, ca la Securitate, NOUA CONSTITUTIE... De ce despre ASTA nu scrieti nici D-Voastra, nici avocatul Dejeu, nici Redactorii? CONSTITUTIA NU ESTE iMPORTANTA?!...
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Din: Beilage zum Siebenbürger Bote Hermannstadt (Benigni von Mildenberg) Juli 1843 Nr. 60, S.4, traduc liber: [...] In anul 1816 cineva a cerut, intr-o librarie in Paris, un exemplar al CONSTITUTIEI din anul 1814...\"Domnul meu\" a raspuns librarul, \"eu nu vând FOI PERIODICE\"[...]
Raspunde

callas

Acum 10 ani

Romania , dupa ce a fost ( inainte de al 2. razboi mondial) o tara civilizata, tintind spre un nivel cultural si social comparabil cu vestul Europei, cu o limba de sorginte latina, cu o intelectualitate educata si orientata spre vest, a ajuns acum, si comunismul nu e devina! sa fie aruncata mereu intr-o troaca cu Bulgaria, la seriozitate si maturitate politica fiind depasita cu mult de Grecia, Turcia, fosta Jugoslavie, toate la fel de corupte dar cu oameni politici maturi nu cu adolescenti frustrati si la limita patologicului, se mai poate compara doar cu tarile inapoiate din Africa centrala conduse de analfabeti lacomi. In timp ce vestul se zbate sa rezoöve problemele sec. XXI Romania sa balacareste in intrigi, orgolii si razbunari politice personale, nepasandu-i de grijile celor multi.
Raspunde

@10

Acum 10 ani

Excelent comentariul tău,foarte bine punctate aspectele importante ale istoriei recente și prezente ale României,mai ales ultima frază spune totul despre ce predomină la noi la mioritici-intrigi,orgolii,răzbunări personale,aș mai adăuga eu hoția și prostia.
Raspunde

J4LodLcM

Acum 10 ani

Muito boa a apresentae7e3o. Imagino que mesmo assim voceas devem ter sedntio que as fotos ne3o retratam de forma alguma aquilo que viram e viveram.RicardoC
Raspunde

RS5XUaTlc

Acum 10 ani

When QuotesChimp purchase insurance, you are in essence making a trade. On one hand, you accept a fixed loss, which is the money you pay to the insurance company. It is fixed because you know how much you are going to pay before you write the check. These payments are called premiums.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus