Prima conferinţă de presă, după o perioadă lungă de certuri la televizor, i-a găsit pe Victor Ponta şi Crin Antonescu împăcaţi şi preocupaţi de upgradarea protocolului USL. Au ieşit în conferinţă comună de presă, ca doi curtezani satisfăcuţi, pentru a salva corabia furiei anti-Băsescu.
Deşi a lipsit nemotivat din fruntea poporului vreo trei zile, Ponta şi-a regăsit cadenţa declaraţiilor belicoase, strâns unit cu Antonescu împotriva preşedintelui în exerciţiu. Aşa înţeleg liderii PNL şi PSD să câştige alegerile din acest an. Nu contează că n-au dovedit că au ceva în comun, planuri şi viziuni, decât ura împotriva preşedintelui. Nu contează că avem deja, la activul istoriei, destule lecţii nefericite cu nepotriviri de caracter, în alianţe electorale contra-naturii: CDR, CDR + PD(FSN), PNL + PD.
După cum nu contează că liderii celor două partide fac jocuri de imagine imorale, pentru a ascunde diferenţele de viziuni pe teme fundamentale. Important e să ajungem la putere. Apoi vom mai vedea. Nimeni nu ne va mai deranja, după 2(9) noiembrie, să ne facem jocurile politice, după cum ne dictează doctrinele fiecărui partid. Din ura de astăzi se vor naşte puterea şi opoziţia, de mâine! Chiar şi în lipsa alegerilor parlamentare. Acum, important este să fim uniţi, noi şi cu Antena 3, să eliberăm ţara de dictator, de autocratul postcomunist. Ceauşescu a fost copil mic pe lângă Băsescu, vă spunem noi, Ponta şi Antonescu, stăpânii absoluţi ai 70% din parlament!
Curat româneşte! Specific actualei puteri (contrar fostelor alianţe electorale contra-naturii) este concentrarea eforturilor şi solidarităţii liderilor pe o singură coardă, cea a urii. În cazul de faţă, anti-Băsescu. La revenirea din călătoria privată, în străinătate, dl Ponta, prim-ministru în exerciţiu, n-a considerat ca o datorie legală şi morală să elucideze misterul ce a înconjurat absenţa lui din ţară. Vorba aia, a lipsit prim-ministrul, nu portarul de la Palatul Victoria! În schimb, a avut discursul anti-Băsescu pregătit. Coechipierul său a lăsat-o moale cu filipicele antiprezidenţiale, lăsând satisfacţia asta mai tânărului său coleg. Despre situaţia din ţară mai nimic. Doar un calendar electoral încă destul de nesigur. Şi riscând să inflameze UE, cu simultanul între alegerile euro-parlamentare şi referendumul pe noua constituţie. Nimic de autocriticat, la început de an. Mai ales faptul că, după aproape doi ani, proiectele pentru regionalizare/descentralizare şi constituţie n-au apărut în dezbaterea publică. Economia se chinuie să reziste, infuzia de capital a scăzut dramatic, leul face zig-zaguri pe graficele analiştilor, iar duo Ponta-Antonescu visează la măriri. De peste doi ani o face, şi nu s-a trezit la realitate. Sindromul anti politik este mai tare decât conştiinţa civică a fiecăruia. Şi deloc real politik.
Dacă n-ar fi acest sindrom al urii, dezbaterile politice s-ar putea înscrie în limitele normale ale confruntării democratice. Bineînţeles, şi discuţiile să fie concentrate pe politici publice. Nimeni n-ar avea ce comenta despre o relaţie (chiar şi) forţată între preşedinte şi puterile legislativă şi executivă. La noi, însă, ca la nimeni. Liderii USL fac ce fac şi tot la preşedinte ajung cu critici şi viziuni negative, chiar dacă riscă derizoriul politic şi dezordinea socială. Opoziţia pe care le-o face PDL este fără vlagă, şi nu atrage atenţia populaţiei. PDL joacă ezitant, ca un boxer epuizat, ţinut în corzi de un adversar pe care nu-l interesează ce zice arbitrul, indiferent cine e acesta: legea, justiţia sau morala.
Cu zâmbetul lui şăgalnic, Ponta se arată suficient de încrezător că va conduce puterea executivă mult şi bine. Poate, cel puţin până în 2020. Ce-ar fi rău în asta? Nimic, dacă n-ar suferi de sindromul urii. Ar fi - pentru că tinerelul premier, cu slabă pregătire profesională şi fără vocaţie politică, ascunde ambiţii mari, pe care nu le va putea realiza decât cu preţul tăcerii din jurul lui. Nimeni nu va mai fi politician jucător, în ţara asta. În afara de el. Va fi un curent politic: pontismul. Tinerii politicieni vor visa, ca el, la drepturi şi privilegii, fără pregătire, diplomaţie şi obligaţii de bun simţ. Problema lor va fi că nu vor mai avea împotriva cui să fie strâns uniţi. Sau, cine ştie, îşi vor construi personajul, după modelul mentorului lor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2573
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
BB
Acum 4 ore
Sibian și eu
Acum 4 ore
AUR
Acum 4 ore
Kokos
Acum 5 ore
Kokos