Sâmbătă,
03.12.2022
Innorat
Acum
0°C

Cum va arata pavilionul de 3,5 milioane de euro, ridicat la intrarea in Muzeul ASTRA | Foto

Complexul Naţional Muzeal ASTRA, aflat sub tutela Consiliului Judeţean, a început derularea proiectului „Patrimoniu deschis. Creşterea accesibilităţii publicului la valorile multi-etnice din patrimoniul Muzeului ASTRA”, semnând la sfârşitul lunii decembrie, contractul de implementare cu Ministerul Culturii, Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator de program.

Valoarea contractului este de 3.500.054,00 euro, adică 15.526.589,54 lei, reprezentând o rată de 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Valoarea contribuţiei eligibile nerambursabilă din SEE este de 13.197.601,11 lei iar valoarealei. Durata contractului pentru implementarea proiectului este de 28 de luni cu începere din 31 decembrie 2013 şi până în 30 aprilie 2016.

„Este vorba de un proiect de peste 3.500.000 euro, proiect care vine în sprijinul Muzeului Astra ajutând la realizarea mai multor obiective, printre care şi un pavailion impresionant, care sunt sigur că a aduce un plus muzeului”, a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Pavilion Muzeal Multicultural

Proiectul are în vedere un program cultural complex, inclusiv un parteneriat cu “MiST – Museum of South Trondelag” din Trondheim, Norvegia, care prevede consolidarea relaţiilor bilaterale prin cercetări comune privind istoria culturală a minorităţilor etnice, reconstrucţia, conservarea şi restaurarea monumentelor reprezentative din Muzeul în aer liber, dezvoltarea şi promovarea unui circuit expoziţional, sub denumirea Calea minorităţilor etnice şi obţinerea unei accesibilităţi fizice sporite prin realizarea unei clădiri noi în Muzeul în aer liber (pentru Muzeul Civilizaţiei Transilvane, în prezent fără sediu, şi a unei facilități moderne de acces în Muzeul în aer liber, ambele cuprinse în Pavilionul Muzeal Multicultural - PaMM) ce va fi situată la intrarea principală în Muzeul din Dumbravă.

În pavilionul care urmează să fie ridicat vor fi expuse aproximativ 200.000 de obiecte, ţinute până acum în depozitele muzeului, din lipsă de spaţiu de expunere. Licitaţia pentru realizarea Pavilionului Muzeal Multicultural la intrarea principală din Muzeul în aer liber a fost demarată, urmând ca deschiderea ofertelor să aibă loc în 24 ianuarie.

„Este a doua mare finaţare obţinută de muzeul nostru, cu 500.000 euro mai mare decât prima şi care ne va permite punerea în valoare a patrimoniului multicultural. De-a lungul anului 2014 se vor realiza mai multe proiecte, cum ar fi realizarea unor alei noi, montarea unui gard noi, iluminatul în parcări, proiecte care vor schimba faţa muzeului, ca să zic aşa”, a declarat Valeriu Olaru, directorul CNM Astra.

În baza acordului dintre statele Spaţiului Economic European (Regatul Norvegiei, Islanda, Principatul Liechtenstein) şi Guvernul României privind implementarea Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu a fost desemnat ca beneficiar de proiect predefinit în cadrul Sectorului Prioritar „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural european”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus