Vineri,
01.07.2022
Thunderstorm With Rain
Acum
23°C

Ipohondria

Ipohondria sau hipocondria în temeni medicali, este boala oamenilor sănătoşi! Cum boala oamenilor sănătoşi? Păi mai exact, deşi persoana în cauza este perfect sănătoasă, trăieşte zilnic cu gândul obsesiv că este bolnavă. Ipohondria poate debuta în orice moment al vieţii atât la femei cât şi la bărbaţi, este o boală cronică ce afectează persoana pentru o perioadă destul de mare de timp (chiar ani) şi nu se cunoaşte nici o modalitate de prevenire a acesteia.

Majoritatea ipohondricilor bat cabinetele medicilor de diverse specialităţi, însă refuză adeseori să meargă la un psiholog sau psihiatru fără a realiza că un tratament adecvat făcut cât mai repede le-ar putea fi de un real ajutor. De cele mai multe ori ipohondria este asociată şi cu alte tulburări cum ar fi depresia, tulburări obsesiv-comportamentale, tulburări de panică.

În momentul în care nu primesc medicamentele dorite de la medici, încep să ia medicamente fără prescripţie crezând că astfel se vor vindeca, însă ei nu fac altceva decât să se expună unor riscuri cum ar fi să îşi îmbolnăvească cu adevărat alte organe, să îşi crească rezistenţa organismului la diferite medicamente, să îşi inducă starea de rău sau chiar moartea în cele mai grave cazuri.

O astfel de persoană tinde să interpreteze greşit orice senzaţie absolut normală a organismului în diferite situaţii, având impresia că o boală grea stă să îl atingă în orice moment. Din această cauză merge pe la tot felul de doctori, căutând parcă pe cineva care să îi confirme “boală”, iar în momentul în care nu aude ceea ce inconştient îşi doreşte devine frustrat, iritat, anxios şi continuă să caute alţi şi alţi medici. Ipohondrul trăieşte într-o continuă stare de anxietate, nelinişte, stres fiind copleşit de gândurile ce nu-i dau pace referitor la starea sănătăţii şi influenţându-i astfel viaţa de zi cu zi.

A fi bolnav nu este ceva tocmai plăcut, ba din contra, cu toţii ne dorim să avem parte de o viaţă fără probleme, mai ales medicale, însă pentru unii boala, inconştient, aduce cu sine şi câteva avantaje, cum ar fi o atenţie sporită din partea familiei, protejarea în unele cazuri, luarea de pe umeri din responsabilităţile zilnice, compătimirea şi empatizarea tuturor.

Persoanle ipohondrice sunt mai mereu în centrul atenţiei şi asta îşi şi doresc de fapt chiar dacă nu conştientizează asta, astfel că această afecţiune este într-un fel motivată şi de aceste avantaje secundare. Atunci când persoana este conştientă de toate avantajele ce îi revin în urmă acestei afecţiuni deja trecem în alt “registru”, nu mai vorbim de ipohondrie, ci de prefăcătorie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2303

Comentarii

2 comentarii

rosu

Acum 8 ani

Multumesc.
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

No, fata lu´tata, nu mai stii nici o boala? Ca de cand astept sa ne mai zici si noua, nestiutorilor, toate secretele vietii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus