Marţi,
03.12.2024
Innorat
Acum
3°C

Mitropolia Ardealului pedepseste un preot din Sibiu si-l acuza de ilegalitati

Mitropolia Ardealului a anunțat astăzi că preotul Mihai Petian, de la Parohia „Sfântul Ilie II” Sibiu, protopopiatul Sibiu, a fost pedepsit canonic din cauza atelierului de veșminte preoțești pe care îl conduce în familie. Mai mult decât atât, ÎPS Laurențiu Streza, îi avetizează pe absolut toți preoții ortodocși să nu mai cumpere nimic de la preotul Petian, pentru a nu-i ”încuraja pe cei care luptă împotriva Bisericii”.

Consiliului Eparhial şi Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului a dezbătut problema atelierului condus de familia părintelui Petian în ședința din data 18 ianuarie, ”constatându-se că prin activităţile desfăşurate fără aprobarea şi binecuvântarea ierarhului locului s-au încălcat art. 30 din Regulamentul de procedură al instanţelor disciplinare şi de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, art. 123 alin. 9 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, precum şi prevederile Legii nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al Cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult şi veşmintelor bisericeşti”. Cum nimic nu s-a schimbat în cele zece zile, Mitropolia a anunțat astăzi noi măsuri împotriva preotului. Redăm mai jos comunicatul Mitropoliei:

”Art.1 Preotul Mihai Petian, de la Parohia „Sf. Ilie II” Sibiu, protopopiatul Sibiu, primeşte pedeapsa canonică: „Dojană arhierească” (Art. 4, a din Regulamentul de Procedură).

Art.2 Atelierul de veşminte bisericeştial familiei Preotului Mihai Petian este în continuare necanonic şi împotriva Legii 103/1992, iar toţi preoţii ortodocşi care vor achiziţiona şi vor folosi la Sfânta Liturghie obiecte şi veşminte liturgice procurate de la acest producător necanonic vor încălca şi ei prevederile canonice şi legale, încurajând pe cei care luptă împotriva Bisericii.

Art.3 Despre această Decizie vor fi informaţi toţi preoţii Mitropoliei Ardealului, prin Ierarhul fiecărei eparhii.

Art.4 Preotul Mihai Petian, de la Parohia „Sf. Ilie II” Sibiu,protopopiatul Sibiu, dacă nu va intra în canonicitate şi legalitate, în cel mai scurt timp, va fi deferit din oficiu judecăţii Consistoriului Eparhial.

Art.5 Prezenta Decizie intră în vigoare începând cu data de astăzi, 27.01.2014, se va publica pe site-ul Arhiepiscopiei şi se comunică: Serviciului administrativ - bisericesc, celor 11 Protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului şi Preotului Mihai Petian, de la Parohia „Sf. Ilie II” Sibiu.”

Reporterii Turnul Sfatului au încercat astăzi să-l contacteze pe părintele Petian, pentru a-i solicita un punct de vedere, însă acesta nu a putut fi contactat. Părintele Petian a vorbit însă despre afacerea cu articole preoțești într-un interviu acordat ziarului Sibiu Standard, în urmă cu câțiva ani. La momentul respectiv, în atelierul atelierul condus de familia preotului lucrau 20 de angajați și se onorau comenzi incluiv din străinătate, în Grecia. „Pentru un preot, veșmintele, incluzând aici tot ce are nevoie, ajung să coste maxim o mie de lei. Avem și mai ieftine, la 550 de lei. E în functie de materialul din care sunt confecționate, dar și de broderia aleasă, care face ca prețul să varieze foarte mult", spuneau, atunci, reprezentanții atelierului.

<< „Soția mea se ocupă cel mai mult de acestă afacere. Ea e mereu acolo la atelier", spune preotul. Soția însă îl apără. „Ne mai ajută și el, mai puțin, dar el ne aduce clienții. Cum este mereu cu colegii lui, toți vin aici să cumpere. El se ocupă practic de promovare", spune preoteasa.>> articol apărut în ziarul Sibiu Standard. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

18 comentarii

alzara -liberal

Acum 10 ani

Inca o piatra la temelia Feudalismului Roman : exclusivitatea (nefiscalizata) a unor întrprinderi rentabile. SRL -ul prea - cucernicului plateste impozit? Atunci e in regula. Exclusivitatea BOR se admite PRIN LEGE doar pentru administrarea Sfontelor Taine.
Raspunde

wtf

Acum 10 ani

mitropolitule Streza, fa bine si retrage Crucea Saguniana recidivistului Carabulea ! Ai dus bisrerica ortodoxa catre un SRL evazionist ! In toate bisericile nu poti arde lumanari decat cumparate din biserica, sau pentru parastas in biserica trebuie sa cumperi colacii de la biserica ! Pentru ce Monopolul asta ? e credinta sau afacere ?
Raspunde

alzara -liberal

Acum 10 ani

Pentru ca e Dumnezeul lor, n \'ati inteles, serbilor ! BOR e in urma cu 500 de ani. Recuperarea va fi mai rapida decat ei !
Raspunde

protoierarh

Acum 10 ani

infamii astia nu vor nici sa fie concurenta, nici sa-si piarda monopolurile, dar nici sa plateasca impozite pe venituri. nu vor decat aur si arginti
Raspunde

un curios

Acum 10 ani

Toate le pricep si le si inteleg. Sut depasit totusi de faptul ca sunt tratat ca serb de catre acest stat. La mine de ce functioneaza legea concurentei? La mine de ce exista TVA? La mine de ce exista impozit pe profit? La mine de ce exista impozit pe venit? Eu de ce platesc impozit pe constructii? Ori traim toti in Romania si ce se aplica pentru unii se aplica tuturor.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

5,Răspunsul este: pentru că faci parte din rândul proștilor.
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

De DATA ACEASTA, au perfecta dreptate si DREPTUL...Este o organizata si legala INSTITUTIE preotul respectiv apartine de ea, au reguli clare, au dreptul sa procedeze conform regulilor INTERNE...AICI nu este nimic de cârâit..
Raspunde

juridic

Acum 10 ani

Legea 103/1992 prevede simplu : activitatea se poate derula cu avizul unui cult recunoscut in Romania. Cred ca ar fi mai util ca Biserica Ortodoxa sa-si concretizeze mai exact conditiile acordarii acelui aviz, asa cum de altfel si alte institutii ale statului acorda avize de functionare ale diverselor activitati. Intr-o alta ordine de idei, este interesanta metoda de a pedepsi un membru din familie pentru activitatea altuia, mai ales atunci cand acea activitate se desfasoara in conditii legale. Daca folosim aceasta metoda ea ar putea constitui un caz de precedenta si, prin extindere, am ajunge departe .... Oricum multi dintre cetatenii Sibiului cunosc activitatea pastorala si administrativa a Pr.Petian, probabil mai bine decat o cunosc \"sefii lui\".
Raspunde

Cetatean sibian

Acum 10 ani

N-ar fi mai eficienta o dezbatere publica, asa cum s-a facut asupra asa-zisului monopol pe cruciulite etc., mai demult, sau asupra activitatii \"la fel de ilegala\" a Societatilor de turism altele decat Patriarhia Romana,de curand ? Tot au nevoie de audienta unele emisiuni TV
Raspunde

mihail

Acum 10 ani

dar despre biserica de pe oncesti ridicata de petian cu eludarea legii nu se spune nimic? sau despre neplata furnizorilor si a celor care au lucrat la aceasta.
Raspunde

R-mihail

Acum 10 ani

Daca este sau nu cu \"eludarea legii\" au grija autoritatile . Si se pare ca este in stadiul actual totusi - ne place sau nu tuturor - conform legii. Cat priveste \"neplatile\" despre care amintiti cu atata grija, probabil ca stiti mai multe decat cei in drept. E si aceasta o \"calitate\" a romanului ca stie mult mai bine ce e in ograda vecinului, pe a sa lasindu-si-o de paragina.
Raspunde

streza

Acum 10 ani

Sa intervina Consiuliul Concurentei!
Raspunde

ion.ion

Acum 10 ani

daca nu ar fi preot ci ar fi alta persoana ce ar putea spune sf.mitropolit?
Raspunde

un cetatean

Acum 10 ani

tot biserica I-a dat nu stiu ce cruce lui Carabulea...un exemplu profund pozitiv pentru enoriasi...\"biserica ii rasplateste pe cei care fura, nu respecta legea, etc.\"
Raspunde

hi hi

Acum 10 ani

ua ha ha.....ce veste tare......popime urata din imagine nu ia ajutat crucea ,,sfanta,, la nea ilie....arzate focul de pramatie
Raspunde

marginean

Acum 10 ani

da-tii inainte in directia inapoi, si muslimii au o justitie paralele cu statul, sharia ortodoxa? Azi-maine o sa trebuiasa enoriasii sa-si ofere fecioarele intai popilor si apoi mirilor, penibila, retrograda, corupta BOR!
Raspunde

B.Utoru

Acum 10 ani

Probabil că fraierul de popă n-a cotizat la cine trebuia. Da\' nu-i vremea pierdută.
Raspunde

Pr. Vasile

Acum 10 ani

Inaltpreasfintite Mitropolit, lasati-l in pace pe parintele Mihai. Mi-ati fost profesor si v-am admirat. Dar acum nu va admir pentru decizia luata. Aflati ca sotiile preotilor au dreptul de a munci in orice intreprindere economica, inclusiv in propria intreprindere. Cui foloseste sa tratati preotii ca pe niste slugi fara dreptul de a trai din propria munca? Amintiti-va de Sf. Ap. Pavel care, desi apostol, traia din propria munca. Pr. Vasile
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus