Vineri,
21.11.2025
Ploi Scurte
Acum
14°C

Cum tratam depresia

Depresia se caracterizează prin:

-indispoziţie generală

-pierderea interesului faţă de activităţile care altădată provocau plăcere

-evaluare autodepreciativă (sentimente de vinovăţie complexe de inferioritate; o persoană depresivă se consideră adesea incapabilă, inadaptată, lipsită de valoare, fără şanse)

-viziune pesimistă asupra lumii şi vieţii -percepţie pesimistă asupra viitorului

-insomnie

Există câţiva factori, printre care şi alimentaţia, care pot trata sau ajuta la tratarea depresiei:

1 Suc de portocale şi spanac

Portocalele şi spanacul conţin cantităţi importante de acid folic, triptofan şi vitamina B6. Aceste ingrediente ajută la refacerea sistemului nervos în condiţiile de stres psihic şi anxietate, stimulează funcţia neuronală şi au acţiune tonică asupra activităţii cerebrale. Un suc obţinut, cu ajutorul unui blender dintr-un pumn de spanac, o portocală şi o lingură de miere, alungă semnele uşoare de depresie şi învigorează starea de spirit.

2 Ciocolata neagră

Ciocolată neagră conţine mult magneziu, care este un mineral esenţial pentru transmiterea impulsurilor nervoase. Deficitul de magneziu se asociază cu dificultăţi de concentrare, oboseală cronică, dureri musculare.

3 Sportul ca medicament

Este de remarcat că, mai mult de 80% dintre persoanele depresive provin din mediul urban şi au un trai sedentar. Efortul fizic, făcut sistematic, activează musculatura, respiraţia, metabolismul, dar şi anumite mecanisme naturale de protecţie psihică (prin hormonii anti-stres care se eliberează în urmă activităţii fizice). Mişcarea fizică nu doar tratează depresia, dar o şi previne.

4 Lumina solară

În ţările nordice, expunerea la razele soarelui este considerată, un adevărat tratament contra stărilor depresive. De asemenea, lumina stimulează direct o zona a creierului-hipotalamusul, denumit şi “creierul endocrin”, deoarece controlează buna funcţionare şi descărcare a tuturor glandelor endocrine.

5 Sunătoarea

Toate cercetările au arătat o îmbunătăţire a stării emoţionale a pacienţilor depresivi, după tratamentul intern cu sunătoare. Principiile active din această plantă elimina treptat tristeţea, astenia, tulburările de somn, creşte tonusul psihic şi optimismul. Cea mai eficientă metodă de administrare a acestei plante este pe cale internă, sub formă de pulbere (obţinută prin măcinarea plantei uscate cu râşnită electrică).

6 Kava kava

Kava kava este o plantă exotică, din sudul Pacificului, unde rădăcina sa este folosită pentru echilibrarea emoţională. Principiile sale active influenţează centrii nervoşi de responsabili de inducerea stărilor de relaxare. Capsulele sau comprimatele cu extract din această plantă, reprezintă un remediu excelent în tratarea tulburărilor anxios-depresive.

7 Polenul

Puţină lume cunoaşte efectul benefic al polenului de albine în tratarea depresiei. O cură de 3 luni, timp în care se administrează o linguriţă de polen pe zi, duce în peste 60% din cazurila ameliorarea stării emoţionale şi psihice. Frecvenţa stărilor de tristeţe, de pesimism, scade treptat, pacientul îşi recăpăta tonusul psihic şi fizic.

8 Omega-3

Consumul de alimente şi suplimente cu omega-3 (somon, herring, ton, sardine, nuci, uleiuri vegetale extravirgine: de măsline, de soia, de seminţe de in, seminţe de floarea soarelui) ameliorează depresia, creşte funcţia cognitivă, previne instalarea bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).

9 Amestecul de fructe uscate

Amestecul de fructe şi seminţe uscate este un adevărat izvor de sănătate pentru sistemul nervos, deoarece este bogat în antioxidanţi, vitamine, minerale, glucide şi acizi graşi polinesaturati, care stimulează şi protejează funcţia creierului. Persoanele care se simt obosite sau care manifestă semne şi simptome de depresie şi surmenaj, pot face cure de câteva săptămâni, timp în care, dimineaţă, pe stomacul gol, se consumă doar un amestec de fructe uscate şi seminţe, lăsate de seară, într-un pahar cu apă, pentru hidratare. Amestecul poate conţine: smochine, curmale, migdale, merişor, caise, seminţe de în, nuci, seminţe de floarea-soarelui, stafide negre. Se consumă la micul dejun atât fructele şi seminţele înmuiate, cât şi lichidul în care au stat. Acest amestec întăreşte şi echilibrează sistemul nervos.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 1224

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus