Un desert spaniol asemănător cu creme brulee, doar că e preparat încet pe plită, nu în cuptor. Este infuzat cu arome de lămâie, portocală şi scorţişoară.
Ingrediente:
-500 ml lapte
-coajă rasă de la 1/2 lămâie
-coajă rasă de la 1/2 portocală
-1 baton scorţişoară (cca 5 cm)
-4 gălbenuşuri de ou
-100 gr zahăr
-20 gr amidon
-2 linguri zahăr (pentru caramelizare)
Preparare:
Se pune laptele pe foc împreună cu scorţişoara şi coaja de lămâie şi portocală. Se înfierbântă la foc mic până începe să facă spumă pe margine. Se trage crăticioara de pe foc, se acoperă cu capac şi se lasă să se infuzeze timp de 10 minute. În acest timp se freacă gălbenuşurile cu zahărul până se obţine o crema galben-pal.
Se adaugă amidonul şi se omogenizează. Se strecoară laptele. Se toarnă laptele fierbinte peste gălbenuşuri, amestecând mereu cu telul. Se pune compoziţia într-o crăticioară.
Se pune pe foc mic şi se amestecă mereu cu telul în ea până simţiţi că devine uşor vâscoasă (se simte pe tel când începe să se lege şi se văd urmele telului prin ea). Acesta este cel mai important pas, de el depinde consistenţa/fineţea cremei, de aceea lăsaţi focul la mic, amestecaţi mereu şi aveţi răbdare să se prepare crema.
Luaţi crăticioara de pe foc şi amestecaţi rapid timp de 1 minut. Turnaţi crema în 4 vase ceramice/căni/borcănele. Lăsaţi să se răcească la temperatura camerei. Puneţi apoi vasele la frigider până sunt servite (măcar câteva ore).
Presăraţi un strat fin de zahăr deasupra şi caramelizaţi-l fie cu torţa (sau instrumentul spaniol special pentru caramelizat; acestea sunt variantele ideale, fiindcă caramelizează instant zahărul fără a încălzi prea tare crema) sau introduceţi vasele sub grill-ul încins la maxim câteva minute.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 227


Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Olguța Crăcănici
Acum 7 ore
Ouțele, tablourile, industria și canalele la Dunăre
Acum 7 ore
Ghita
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
NFilip