Maistrul militar principal Enescu Mihai din Centrul de Instruire pentru Comunicaţii şi Informatică Sibiu se recomandă a fi unul din mulţii creatori de frumos din ţara noastră care, cu mijloace specifice, a încercat în scurtul răgaz dintre sarcinile cu care se confruntă să aducă prinosul recunoştinţei sale semenilor care i-au motivat efortul creaţiei.
Plecat de pe malurile Prutului, din localitatea Măstăcani, judeţul Galaţi, Enescu Mihai ia contact de mic cu viaţa spirituală pe care satul românesc a păstrat-o şi cultivat-o în adevăratele ei dimensiuni, nealterate de zbaterile societăţii din acele vremuri. Educat în spiritul respectului faţă de valorile fundamentale ale satului românesc va căuta permanent mijloace armonioase de exprimare a trăirilor sale lăuntrice fapt concretizat în o serie de culegeri de poezie cu caracter religios.
Amintim cu acest prilej volumele Dihotomie Suflet şi Trup, Logosul întrupat, Lumină pace iubire, Nădăjduind vei împlini şi Echilibrul credinţei răbdătoare, care ilustrează elocvent înclinaţia sa spre latura religioasa a creaţiei ca sursă de inspiraţie pentru căutările sale artistice. Menţionăm cu acest prilej strânsa legătură pe care autorul a încercat să o realizeze cu publicul cititor, dincolo de aspectele unei vieţi din ce în ce mai mult supusă asaltului tehnicizării excesive. Propunând o oază de armonie şi de reflecţie la sensurile profunde ale vieţii de zi cu zi el caută răspunsuri în poeziile sale nu numai în momentul actual ci şi în noianul timpurilor trecute pe care adevăratele valori au reuşit întotdeauna să le depăşească ajungând până la noi.
Deşi specialistul scrupulos ar impune alura precisă a lucrului său, acesta rămâne doar la nivelul tehnic al străduinţelor sale. Calităţile lăuntrice, credinţa în Divinitate ca sursă demiurgică a tot ce mişcă sub soare au dat culoarea caracteristică creaţiei de până acum concretizând în formă lirică zbaterile unui suflet apropiat de om şi de aspiraţiile lui. Nu întâmplător Mihai Enescu este şi epitrop al bisericii cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul ierarh Nicolae din Sibiu, unde a contribuit direct la realizarea practică a instalaţiilor electrice şi electronice din sfântul lăcaş. Tot aici a primit sfânt canon din partea Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit al Ardealului Dr. Laurenţiu Streza ca pe lângă lucrarea lumească să adauge şi pe cea spirituală ca un corolar al unei activităţi de mirean. Iată de ce Mihai Enescu, exponent al societăţii în care trăieşte şi în care caută permanent să promoveze o atitudine normală armonioasă, nu putea rămâne indiferent la temele majore cu care ne confruntăm în ziua de azi. Una dintre ele face referire la modul în care noi toţi şi întreaga societate ne implicăm în întrajutorarea semenilor noştri aflaţi în impas. Astfel, urmare a accidentului aviatic din munţii Apuseni, unde şi-au pierdut viaţa studenta sublocotenent Aurelia Ion şi căpitan aviator Adrian Iovan, Mihai Enescu a reacţionat cu multă sensibilitate creionând tragicul destin al celor călătoriţi spre Domnul în poezia „Tăcând vorbesc”.
Tăcând vorbesc
cu dedicaţie studentei locotenent Aurelia Ion şi pilotului căpitan Adrian Iovan
Există câte-un loc în lume ce viaţa îl va refuza,
Aici, vor fi conduşi aceia pe care nu îi vom uita.
De pe mormânt sau a lor cruce putem citi ce este scris
De-i preot, militar sau rege, îi trece viaţa ca un vis.
Apare-n gânduri întrebarea privind la locul de mormânt
Ce oameni au trecut prin lume, făcând din nume un cuvânt?
Căci însemnaţi au fost cu toţii, atât cât timp au existat,
Şi fiecare-n lumea asta, prin ce-a făcut, s-a afirmat.
Noi observăm că tot trecutul e plin de glorii şi eroi
Şi fiecare-n timpul vieţii cum a trăit simţim şi noi.
Pe lângă micile morminte călcăm pe iarba ce-a crescut
În amintiri reînvie clipe din ce-am trăit şi ce-am văzut.
Ca într-o mută galerie revezi pe cei ce mari au fost,
Acuma-s poze pe o cruce, ori oase albe fără rost.
O! Doamne! Câtă-nţelepciune găseşti pe pietre-n cimitir,
Fugim după deşertăciune pân’ se termină al vieţii fir.
Poezie de m.m. pr. Mihai Enescu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Laurențiu Streza , Adrian Iovan , Ardealului Dr , Aurelia Ion , Dihotomie Suflet , Informatică Sibiu , Mihai Enescu , Enescu Mihai , Înălţarea Domnului
Vizualizari: 1626
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Emil
Acum 6 ore
Votantul
Acum 6 ore
Gelu
Acum 6 ore
@Miruna