Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Johannis vs. Ponta la prezidentiale?

Klaus Johannis și Mugur Isărescu sunt singurele personalități a căror cotă de credibilitate a crescut în ultimele luni. Seria de sondaje INSCOP organizate în ultimele șase luni arată că primarul Sibiului, Klaus Johannis, poate fi cea mai bună alternativă pentru liberali, dar și pentru ca partidele de dreapta să contracareze un candidat social-democrat la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului.

În luna aprilie 2013, sondajul INSCOP arăta o apropiere între cota de popularitate a guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu și liderul PSD Victor Ponta. Cei doi erau separați de 0,4%. În februarie 2014, diferența dintre cei doi ajunge la aproape șapte procente. Mugur Isărescu era cotat cu o popularitate de 44,9%, în timp ce Victor Ponta avea 37,4%. Sorin Oprescu, o altă alternativă a social-democraților pentru alegerile prezidențiale avea în aprilie 2013 32% cotă de popularitate, în timp ce în februarie 2014 avea 34,6%. Klaus Johannis este singurul politician care și-a menținut în această perioadă trendul ascedent, chiar dacă este unul lent: 32% în aprilie, 33% în mai,   32.9% în septembrie, 33.8% în noiembrie, 33.8% în decembrie, 33.9% în februarie 2014. Colegul său de partid, Crin Antonescu este în continuă scădere, de la 31% în aprilie, până 29,7% în februarie 2014.

Ipoteza conform căreia Klaus Johannis îi va lua locul în acest an lui Crin Antonescu, în perspectiva alegerilor prezidențiale a fost semnalată și de către social-democrați. Presa centrală a prezentat la sfârșitul săptămânii trecute o analiză sociologică realizată la comanda PSD în care s-au analizat mai multe posibile variante de tur secund la alegerile prezidențiale. Cele mai strânse bătălii în al doilea tur s-ar da, conform acestor studii, dacă dreapta ar fi reprezentată de Klaus Johannis. Cel mai ușor de înfrânt de către un eventual candidat social-democrat ar fi chiar Crin Antonescu. În cazul în care Victor Ponta s-ar afla în turul al doilea cu Klaus Johannis, Ponta ar câștiga alegerile cu un firav procent de 53%, în timp ce în fața lui Crin Antonescu, Ponta ar strânge 72%.  Johannis ar strânge același procent de voturi, 47% chiar dacă în competiție directă cu el s-ar fla Călin Popescu Tăriceanu și Sorin Oprescu. Crin Antonescu ar pierde în fața celor doi mult mai drastic, 29% în fața lui Călin Popescu Tăriceanu și 28% în fața lui Sorin Oprescu.

Varianta candidaturii lui Klaus Johannis la prezidențiale este respinsă categoric de către acesta. ”PNL va merge pe formula Crin Antonescu preşedinte. Sigur că voi sprijini această cursă către prezidenţiale şi voi fi alături de preşedintele Crin Antonescu. Cu siguranţă că putem să ne imaginăm un tandem Antonescu - preşedinte, Johannis - premier, dar să nu creadă cineva că suntem nerealişti sau visători. Ştim că acest lucru nu este un automatism, nu se realizează automat. Funcţia de prim-ministru se negociază politic. Experienţa ultimilor ani ne arată însă că, după alegeri prezidenţiale, foarte mulţi actori politici se repoziţionează în spaţiul public şi este posibil, ba chiar e o şansă foarte bună ca, dacă Crin Antonescu va fi ales preşedinte, actori politici suficienţi să se repoziţioneze de partea lui şi a PNL, creând astfel premisele unei moţiuni de cenzură de succes şi premisele creării unui nou Guvern, condus de PNL", a declarat Johannis. Întrebat dacă este posibil să existe o rocadă între el şi Crin Antonescu pentru candidatura la alegerile prezidenţiale, Johannis a răspuns: "Sigur este o speculaţie. Punctul meu de vedere este foarte simplu: unul dintre argumentele pentru care am intrat în PNL a fost să-l sprijin pe Crin Antonescu să devină preşedintele României. Voi face acest lucru, declar acest lucru şi nu văd de ce mi-aş schimba punctul de vedere. Eu cred că avem un candidat foarte bun, pe care-l voi sprijini”, a explicat situația Klaus Johannis.

Posibilitatea ca Johannis să reprezinte PNL la alegerile prezidențiale a fost îmbrățișată și de către președintele Traian Băsescu. "Johannis poate fi (n.r. președinte). Văd o rocadă distrugătoare care îi va trimite la coşul de gunoi şi pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta apariţia lui Johannis. Dacă ar candida şi independent, între Ponta, Antonescu şi Johannis, eu l-aş vota pe Johannis fără să mă întreb", a declarat Băsescu. "Eu cred că Johannis astăzi poate câştiga alegerile pentru Preşedinţia României şi candidând ca independent", a mai spus șeful statului. Legat de afirmațiile lui Traian Băsescu, Johannis a fost rezervat, a glumit doar în privința frazei președintelui în care spunea că îi va arunca la coșul de gunoi pe Ponta și Antonescu. ”Aici cred că a avut dreptate 50-50. Înțelegeți dumneavoastră cum se împart procentele”, a declarat primarul.

Se spune că Victor Ponta este împins de liderii din teritoriu ai PSD pentru a candida la președinție, iar anunţul oficial ar urma să fie făcut după 25 mai, scorul alegerilor europarlamentare fiind considerat de liderii PSD contactaţi de ziarul Gândul esenţial în decizia finală a premierului. La start în competiţia internă se aliniază şi fostul preşedinte PSD, Mircea Geoană, considerat "rezervă" în teritoriu, ca şi Sorin Oprescu. Pentru Călin Popescu Tăriceanu, pe de altă parte, liderii din judeţe au un cuvânt de ordine: "exclus cu desăvârşire".

În ceea ce-l privește pe Klaus Johannis i se impută înainte de a deveni ”prezidențiabilul” PNL două lucruri: dosarul provocat de ANI privind faptul că Primăria condusă de Klaus Johannis a semnat un contract de prestări servicii cu SC Tipografia Honterus SRL (firmă deținută de FDGR) și că a aprobat plata a trei facturi în baza acestui contract. Al doilea punct sensibil în opinia specialiștilor în comunicare ține de religia primarului Sibiului, mai exact ar fi primul șef al satului care nu ar fi de religie ortodoxă. Este dat exemplu regele Carol I care a fost botezat ortodox înainte de a prelua tronul României, iar toți urmașii săi și-au păstrat religia.

 

aprilie 2013

mai 2013

septembrie 2013

noiembrie 2013

decembrie 2013

februarie 2014

             

Mugur Isărescu

44%

42.4%

40.9%

43%

43%

44.9%

Victor Ponta

43.6%

42.1%

39%

38.9%

38.5%

37.4%

Sorin Oprescu

38.6%

39%

33.5%

34.8%

34.3%

34.6%

Klaus Johannis

32%

33%

32.9%

33.8%

33.8%

33.9%

Crin Antonescu

31%

29.4%

30.8%

30%

30%

29.7%

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

Georg

Acum 8 ani

***www.grayflannelsuit.net/blog/wp-content/uploads/2005/08/Conan-The-Barbarian-Thulsa-Doom-james-earl-jones-snake.jpg
Raspunde

@Georg

Acum 8 ani

***www.imagebam.com/image/2c07f876280543
Raspunde

Viva Chiolhannis!

Acum 8 ani

ÎL bate johannis-giratoriu pe pontache-copy paste de-i sar ochelarii!!!!
Raspunde

oli

Acum 8 ani

mama ce primar tare avem .super. si mai e si ardelean. super. si nu e mitic. super. si e si neamt .super. si ponta e copy paste .super. si sibiul e cel mai tare.super. osa fie ca in germania. viata va fi senzationala. o sa avem toti passaturi si golfuri. nu pot sa zic decat: super.
Raspunde

hi hi

Acum 8 ani

......și bemveuri seria 7 și merțane și Q7 și case pe Bâlea și totul va fi SUPER mă oli mă....și nemțalăii vor cere azil politic la Sighii...și ALLLES GUTE KOMM VON OBEN ȘI MARȘ LA SOMN BĂ OLI.....
Raspunde

nielu presedinte

Acum 8 ani

ba frustratilor va spus ,johannis ca nu candideaza ,asta are cuvint nu sapa pe la spate ca seful vostru de partid [ponta ] ,acum dupa ce ati reusit s-a rupeti coalitia ,cu televiziunile conduse de nasu si fosti securisti cu sloganu ,cind se etpe coalitia . ,acum cautati s-ai dezbinati si pe johannis cu antonescu ,ba manipulatori de joasa speta parca spuneati ca ,johannis este cetatean cu dubla cetatenie ,romana si germana ,,ba casa de pe bilea este o casa simpla ,on comparatie cu casele baranilor rosii ,dragnea si alti ciocoi rosi ,ba apropo de masini ,in sibiu se plimba mii de oameni cu marci de masinile descrise de voimba ce ai vrea s-a se plimbe cu dacia 1100 seie ,68 s-au cu bicicleta ,carpati ,ba la asa valoare care o are e normal ca si masina s-a fie pe masura performantelor ,far daca chiar ar fi o batalie intre ,johannis si copy paste [pomta si nu vati baga voi cu codita de draci ,iar da o batalie precum va da din 4 in 4 ani aici la primarie adiva el 89 la suta si voi restu toti la un loc diferenta ,ba fara modestie este singura sansa a romaniei s-a intram intr-o normalitate si s-a scapam de capitalismi de cumetrie ,pastorit de clanu nastase 90 de case si averi colosale lasate de matusi tamara
Raspunde

@6

Acum 8 ani

Iar ai uitat...bag-o cu regionala cf Brasov si gara ....lasa naibii coalitia & Co ca nu-i de tine....
Raspunde

mda

Acum 8 ani

Sasii erau foarte buni presedinti de CAP-uri si de unitati ale cooperatiei socialiste: Tehnica Noua, Igiena sau Munca Invalizilor, mai ales ca aveau printre cooperatori multi retardati proveniti din imperecherile cosangvine ale sasilor, in special in mediul rural. Adica se cordeau verii intre ei si vaca de Ingrid nastea, ca sa priceapa si analfabetul ca acele progenituri au venit pe lume la fel ca el!
Raspunde

@8

Acum 8 ani

LOL!!!...Tare asta,sper să vadă și să înțeleagă și gașca de slugi a sasului din ce origini obscure se trag...e bine când râzi cu poftă dimineața la cafea după un asemenea comm reușit și haios...la mai mare!
Raspunde

@mda

Acum 8 ani

Adica un fel de Onkel Papa?hihihi
Raspunde

sib

Acum 8 ani

Plecati dracu de-aici daca nu plac sasii. Cine ca time aici, guitatorilor. La sibiu sunt sasi, obisnuiti-ca cu asta.
Raspunde

mda

Acum 8 ani

@ sib: Domnule agramat, celor care nu le-a convenit au fost sasii, ei plecand in majoritate in Germania, fara sa fie alungati de nimeni! Noi de ce sa plecam? Am fost aici dintotdeauna, nu am venit \"turisti\" ca sasii si am uitat sa plecam cateva secole!
Raspunde

bibi

Acum 8 ani

Nielu......cate case are ?uuuuu ne vinde nielu......klaus ...
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

12, Băi, prostule, de-ăștia ca tine au venit relativ recent în Ardeal, cam după 1918, că dacă erați aici, și acum trăiam în bordeie, vai de voi. <br> Bine v-a zis-o ăla, guiţătorilor, hi,hi.
Raspunde

Inscop

Acum 8 ani

Tabelul cu procentele este gresit. Pentru corectare si date exacte va rugam consultati urmatorul link (pagina 6) ***www.inscop.ro/wp-content/uploads/2014/02/INSCOP-Ian.2014-Incredere-Personalitati.pdf
Raspunde

ha ha

Acum 8 ani

hai ciocul mic miticilor...romanii au fost si sunt neam de slugi..nimic mai mult...slugi la romani,maghiari,sasi,turci,fanarioti,rusi comunisti si acum la M(UE)....neam de retardatzi nimic altceva
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

Joseph joseph....Du auchi OnkelVati...? Brrrr mi-e groaza...uita -te si tu in orasul si judetul tau... Dentistul ala vrea locul lui Mengele....din toti turistii aia bogati ( care nu mananca sandvisuri vorba agramatului) ati ajuns sa furati o brazilianca mai saraca ca Mailat( sti tu care simbolul orasului Sibiu)....Nastase din puscarie ii treimite misive sa ii arate lui Ciolannus cati bani a dat Sibiului de pomana....brrrrr..Multumesc lui Dumnezeu ca bunicii mei auplecat din Sinsighii...ca cine stie ce Onkevati mai intalneam pe strada.. Uite vezi la chestia asta cu consvinitatea nu m -am gandit cand am analizat diferenta intre cele doua orase..bleahhhh
Raspunde

@JOSEPH

Acum 8 ani

Si joseph..\"sti si tu daca nu plac sasi s-a nu zica areleni\"...sa vezi si sa stii si tu cat de greu e cu analfabetul pur dpdv gametic..hihihi
Raspunde

l

Acum 8 ani

brazilianca aia , a ramas leftera, dupa cheful de 8 MARTIE, si n-a mai avut de cazare, cica i-a furat cineva geanta. astia sunt ca tiganii...geanta era dupa noptiera...
Raspunde

citat din Jigodie

Acum 8 ani

\"luptam pt mentinerea USL sustinandu -l pe dl Tariceanu la sefia Senatului. \"Antonescu, cum de nu l -ai mirosit mai devreme ? Pute rãu de tot ! Simbioza sa cu voiculescu pare perfecta. In sfarsit unul cate poate fi mai detestabil char decat basescu (greu de egalat) .Deodorant la palatul Victoria.
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 8 ani

Zice lumea asa: pe johannis-sens-giratoriu nu-l vor la Bucuresti, ptr. ca le este frica sa nu faca Valea Oltului cu sens unic...
Raspunde

Sb

Acum 8 ani

In sfarsit unul care nu se termina cu \"scu\".
Raspunde

@8,9

Acum 8 ani

ba daca ati gindi ati vorbi altfel,dar se pare ca tineti capul de frumusete,Giditi ,Sibiul e construit de sute de ani de sasi si sa construiesti asa ceva trebuie sa sti matematica,geometrie,arhitectura,chimie si alte materii.Ba prostanilor si asta de sute de ani,gura mica si ginditi mai mult ce desteptaciune vedeti la voi.Eu vad prostie continua si dupa modul in care va exprimati aveti mentalitate de satra,tradus-boi de india
Raspunde

@23[ba]

Acum 8 ani

Gadesti prea mult.Ai avea nevoie de o pauza si in timp ce faci pauza poti sa aprofundezi putin gramatica.Ai putea sa iti iei toata familia la cursuri ca au mare nevoie.
Raspunde

@23

Acum 8 ani

Băi bolovane,tu ești de-o prostie cruntă,ești cumva coleg de pupincureală cu agramatu de pe-aici sau ești chiar fiul lui?că prea aduceți la postări cretine unul cu celălalt,și nu te mai da rotund în colțuri că nu merge.....marș la coteț!!!
Raspunde

daci93

Acum 7 ani

daca ponta ajunge presedinte atunci chiar ca romania isi merita soarta, intro luna ajungem muritori de foame, taxe si impozite la greu ca nici america cu rusia la un loc nu au atatea, mai ale cu salarii de 500 lei nu are rost, mai ales cat sa furat si ponta daca ajunge presedinte cu siguranta o sa se mai fure, iar daca as fi in loc la JOHANNIS as zice ,, daca doriti sa traiti ca in germnia bine alegeti iar daca doriti sa traiti ca in romania alegeti ponta ,, mai mincinos ca ponta pana acum in parlamentul romaniei nu am vazut la tv, de unde daca nu e scoala si cultura la un analfabet
Raspunde

daci93

Acum 7 ani

maine , poimaine te trezestica ajunge ponta sa schimbe constitutiile, nu ca e prima data cand incearca
Raspunde

daci93

Acum 7 ani

decat sa votez un mincinos mai bine votez un german, si daca ajunje ponta renunt la cetatenia romana si raman cu cetatenie austriaca, e mai bine asa decat cu ponta la guvernare, numai se uzeaza scaunul de atata prostime
Raspunde

ion

Acum 7 ani

nasooolll de romania .....pleaca unu vine altul mai flamand......;;;((
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus