Sâmbătă,
18.09.2021
Innorat
Acum
15°C

"Aliosa" la Cinemateca Astra Film

Într-una din pieţele centrale ale capitalei estoniene Tallinn, statuia Soldatului de Bronz Aliosa stă de strajă încă, de la înalţimea sa impunatoare, cu pieptul plin de medalii şi puşca pe umăr. Imaginea trezeşte însă nostalgii unora şi amintiri dureroase altora.

Cinemateca Astra Film prezintă joi, 13 martie, de la ora 19:00, documentarul “Aliosa”, în regia lui Meelis Muhu, un studiu de doi ani al conflictelor, deseori violente, dintre cele două tabere rivale.

Cele mai multe dintre monumentele ridicate în Estonia în timpul regimului sovietic au fost dărâmate după 1991, când ţara şi-a recâştigat independenţa, dar Aliosa a rămas. Pentru naţionaliştii estoni, el este simbol al ocupaţiei sovietice cu represiunile sale sângeroase, iar pentru rezidenţii ruşi, monumentul reprezintă unul dintre puţinele lucruri care îi mai leagă de patria-mamă, de aceea se adună în jurul său în fiecare an, de „Ziua Victoriei". Atunci, Aliosa devine un pretext pentru desfăşurarea unor ceremonii ce ţin de memoria si identitatea unei colectivităţi.

Proiecţia are loc la Astra Film Cinema, în Piaţa Mică, nr 11. Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecţiei.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus