Consumul de legume din familia cruciferelor, îndeosebi de brocoli, arenumeroase efecte benefice. Iată câteva dintre calităţile şi beneficiile pe care le oferă consumul de broccoli:
- Previne cancerul - Broccoli conţine glucorafanin, un compus chimic pe care organismul îl prelucrează sub formă unor compuşi anti-cancer numiţi sulforafani. Această substanţă curată organismul de H.pylory, o bacterie care este cunoscută pentru creşterea semnificativă a riscului apariţiei de cancer gastric. În plus, broccoli conţine şi un antioxidant numit idol-3-carbinol. Acest compus are puternice capacităţi anti-cancer. Printre tipurile de cancer pe care acesta le poate împiedica să se dezvolte se numără cancerul la sân, de col uterin şi prostată. De asemenea, idol-3-carbinolul stimulează funcţia hepatică.
- Ajută la reducerea valorilor colesterolului rău din sânge - Broccoli conţine o cantitate importantă de fibre solubile, care ajută la reducerea colesterolului rău (LDL) din organism.
- Ameliorează inflamaţiile şi simptomele reacţiilor alergice - Broccoli este o sursă deosebit de bogată de kaempferol şi izotiocianaţi, ambele fiind fitonutrienţi cu proprietăţi antiinflamatorii. Cercetările au demonstrat capacitatea kaempferolului de a diminua impactul reacţiilor alergice asupra organismului. Broccoli conţine chiar şi cantităţi semnificative de acizi graşi Omega 3, care sunt cunoscuţi pentru capacităţile lor antiinflamatorii.
- Conţine antioxidanţi puternici - Dintre toate legumele din familia cruciferelor, broccoli iese în evidenţă ca fiind cea mai bună sursă de vitamina C şi flavonoide necesare pentru o absorbţie eficientă a vitaminei C. De asemenea, broccoli are o concentraţie ridicată de alţi antioxidanţi puternici, precum lutenina, zeaxantina şi beta-carotenul.
- Îmbunătăţeşte rezistenţă oaselor - Broccoli conţine un nivel ridicat de calciu şi vitamina K, elemente esenţiale pentru sănătatea oaselor şi prevenirea osteoporozei. - Ajută la menţinerea sănătăţii inimii - Proprietăţile antiinflamatorii ale sulforafanului din broccoli pot fi capabile să prevină apariţia unor prejudicii ale vaselor de sânge care pot fi cauzate de tulburări cronice asociate nivelului crescut de zahăr din sânge.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 767


Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Olguța Crăcănici
Acum 7 ore
Ouțele, tablourile, industria și canalele la Dunăre
Acum 7 ore
Ghita
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
NFilip