Vineri,
01.07.2022
Parțial Noros
Acum
23°C

Despre alaptare

Alăptăm sau hrănim artificial bebele cu biberonul? Alăptăm în public sau nu? Aceste întrebări sunt foarte frecvent auzite în discuţile purtate cu sau între proaspetele mămici. Din punctul meu de vedere alăptarea la sân (dacă este posibilă) reprezintă cel mai frumos cadou pe care-l poţi oferi ca mama copilului tău.

n momentul alăptării între mama şi copil se creează o legătură afectivă unică şi pe viaţă. Nimic nu se poate compara cu acel moment, plin de magie, în care îţi pui copilul pentru prima dată la piept! Laptele de mamă reprezintă hrana ideală pentru copil şi nimic nu îl poate înlocui 100%. Însă dacă din motive de sănătate sau alte motive bine întemeiate copilul nu poate fi alăptat la sân atunci binenţeles că este recomandată o formulă de lapte potrivită vârstei copilului. A

lăpatrea este de dorit însă atunci când nu poate avea loc mama trebuie să fie înţeleasă şi sprijinită. Unele mămici evita alăptarea la sân din diverse motive, care de care mai puerile, gen: “Mi se vor strica sănii!/ Laptele praf este la fel de bun ca şi laptele de mamă!/”. Total greşit şi nepotrivit să gândeşti în acest mod, în primul rând pentru că tu ca mama trebuie să îţi pui copilul şi binele lui pe primul plan în tot şi toate şi să faci tot posibilul să îi oferi ce este mai bun pentru o dezvoltare armonioasă.

Alăptarea aduce cu sine numai beneficii atât pentru copil (hrană completă şi nutritivă, reduce riscul apariţiei obezităţii în timpul copilăriei, formează anticorpi pentru întărirea sistemului imunitar, reduce riscul de a dezvolta diverse tipuri de infecţii), cât şi pentru mamă deoarece reduce riscul apariţiei cancerului mamar, ajută la scăparea de kilogramele în plus acumulate în timpul sarcinii, plus acea legătură deosebită mama-copil.

Ca să nu mai spunem şi despre faptul că alăptarea la sân este şi mult mai “practică” deoarece nu necesită o pregătire specială (comparativ cu prepararea laptelui praf) şi poate avea loc în orice moment. Ei, şi aici intervine întrebarea: alăptăm sau nu în public? Nu este nimic ruşinos să îţi alăptezi copilul! Nu este nimic anormal în a-ţi alapta copilul atunci când îi este foame!

Desigur asta nu înseamnă că în momentul alăptării trebuie scos tot sânul în faţă lumii deoarece mai sunt şi persoane pudice care ar putea fi puse într-o situaţie mai puţin confortabilă în acel moment, astfel că este recomadat să se folosească o eşarfă care să nu arate mai mult decât este cazul. Este foarte important ca mama să fie încurajată să alăpteze cel puţin în primele 6 luni de viaţă ale copilului, indiferent că a născut normal sau prin operaţie de cezariană.

Alapatrea este, aşa cum spuneam şi la începutul articolului, primul şi cel mai frumos cadou pe care-l putem oferi bebeluşului, este un miracol la fel ca naşterea, este un dar, iar darurile trebuie să fie preţuite!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2389

Comentarii

7 comentarii

*****

Acum 8 ani

*****
Raspunde

militia

Acum 8 ani

:))) esti de groaza ba jopseph cred ca deaia esti cum esti...
Raspunde

nemilosu

Acum 8 ani

Ei bine, cu doamna din imagine as discuta mult despre alaptare...
Raspunde

Rocco Siffredi

Acum 8 ani

Io nu discut, io fac.
Raspunde

Draga Lavinia,

Acum 8 ani

de doua saptamani citesc zilnic chestia asta cu alaptatul la proaspetele mamici. Pe cand ceva nou?
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Eu am supt de la tata.
Raspunde

hmhm

Acum 8 ani

Cine a scris articolul nu are copii. Nu stie ce probleme pot interveni din momentul in care alaptezi, sau nu vrea sa le discute. Astea sunt idealisme... Plus ca vorbeste de mituri. Scaparea de kg in plus nu tine de alaptare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus